Maling av trapp – så det holder!

Er det på tide å male trapp, så gir vi deg hemmeligheten til hvordan den blir frisk og fin igjen: Skipslakk – en perfekt løsning!

Intro

Mange av oss har trapper i lakkert furu. Spesielt var det populært på 1970- og 1980-tallet. Men etter hvert som tiden har gått, har mange av dem gulnet. Det har ofte gitt trappa et noe mørkt og trist utseende.

Problemet er at det er vanskelig å gjøre noe med slike trapper. Skal den for eksempel ha en omgang hvitpigmentert olje, krever det at alt treverket slipes helt ned - et vanskelig og tidkrevende arbeid - og resultatet blir sjelden pent, da pigmentene samler seg i de mange hjørnene og gir store nyanseforskjeller.

Svært holdbar lakk

Gjør Det Selv valgte i stedet å slipe trappa matt, grunne den og male den med hvit skipslakk. Lakken er laget for båter, og er derfor svært slitesterk, samtidig med at den har et vakkert, glansfullt skjær. Vanlig gulvmaling kan også brukes, men den er ikke på langt nær så holdbar som skipslakken fra Hempel.

Lakken, som er på white spiritbasis, går sammen med både alkyd- og akrylunderlag, men for sikkerhets skyld lakkerte vi et mindre prøvefelt på trappa for å forsikre oss om at både den gamle og den nye lakken gikk sammen.

Mye slitasje på trinnene

Da trinnene er utsatt for ekstra stor slitasje, er det viktig at lakken sitter spesielt godt her. For å forsikre oss om dette, slipte vi trinnene helt ned med en kantsliper (kan leies). Resten av treverket ble slipt matt og jevnt med slipepapir og håndkraft, innimellom ved hjelp av en plansliper og en deltasliper.

Når du lakkerer trappa, er det lettest å begynne øverst, og så arbeide deg ned-over i etapper slik at du tar to-tre trinn med tilhørende vanger og rekkverk fra oversiden og så fra undersiden. På den måten fanger du opp maling som ren-ner, før den tørker. Lakken tørker fort, og på grunn av glansen vil du tydelige se der lakken har rent eller seget.

Bruk kullfiltermaske når du maler med white spirit. Mange tror at det er nok med en engangsmaske, men den hjelper bare mot støv, ikke mot farlige gasser.

Før var gangen mørk og ikke spesielt spennende.

Litt maling kan gjøre underverker. Her har også veggen bak fått et strøk lys maling. Dette gjør rommet langt lysere og mer innbydende.

Veiledning

01
Trinnene slipes med kantsliper 4 Trinn

Kantslipere fås i to utgaver. På den ene sitter slipeskiva rett under motoren, og den er fin til gulv. Men til trapper kan man leie en modell med et såkalt nebb som kan komme inn under trinnene.

Problemet med den er den går på to hjul i bakkant, og de har ikke noe å hvile på når du sliper trappetrinn. Og uten støtte er det derfor ikke mulig å bruke maskinen.

Derfor laget vi ei støtteplate av et par platerester og noen lister, som vi hadde liggende. Prinsippet er at du monterer støtteplata i nivå med det trinnet du skal slipe. Da kan du konsentrere deg om å slipe trinnet mens hjulene kjører rundt på plata.

Deretter går det så lett og raskt at vi fikk slipt ned samtlige trinn på mindre enn to timer.

Male trapp: Rens først grundig 1

Rens først grundig med grunnrens for at du ikke skal slipe fettflekkene ned i treet. Sørg for å komme godt inn i hjørnene.

Male trapp: Støtteplata monteres med skrutvinger 2

Støtteplata monteres med skrutvinger på trinnet som skal slipes. Legg papp eller trefiberplate under de nederste listene slik at plata kommer i plan med trinnet.

Male trapp: Du har god kontroll med kantsliperen når 3

Du har god kontroll med kantsliperen når hjulene kjører på støtteplata. Slip lakken helt ned slik at treet ligger bart.

Male trapp: Alle hjørner, framkanter og bakkanter slipes 4

Alle hjørner, framkanter og bakkanter slipes med plansliper eller deltasliper. Bruk slipepapir til rekkverket. Støvet fjernes med støvsuger og en ren støvklut.

02
Skipslakken trenger ro i ei uke 3 Trinn

Ventetiden er avgjørende når du bruker skipslakk. Både primer og lakk skal herde to dager før de kan males over, og det siste laget med lakk skal herde minst ei uke før du forsiktig kan gå i trappa.

Både primer - et annet navn for grunnmaling - og skipslakk kan fortyn-nes med white spirit. Da er den lettere å arbeide med. Forholdet skal være cirka 1:20. Bland inn bare litt white spirit om gangen slik at du holder kontroll med blandingen.

Det er en fordel å bruke en oval pensel da den er god til både de smale delene av rekkverket og til trinnene.

Sørg for å lufte godt ut og bruk kulfil-termaske mens arbeidet pågår. Både primer og lakk avgir helsefarlig gass. Den forsvinner helt etter et par dager.

Male trapp: Mal hele trappa 1

Mal hele trappa med primeren du har fortynnet. Den må tørke før du sparkler. Begynn øverst slik at du ikke blir fanget i andre etasje.

Male trapp: Når primeren er tørr, sparkles hull og ujevnheter 2

Når primeren er tørr, sparkles hull og ujevnheter med akrylsparkelmasse. Puss trappa med lett hånd når massen er tørr.

Male trapp: Primeren må herde i minst to dager før du lakkerer trappa 3

Primeren må herde i minst to dager før du lakkerer trappa. Etter ytterligere to dager pusser du lett, og andre strøket legges på. Det kan være nødvendig med et tredje strøk.

Materialer

• Hempel alkydprimer, cirka 2,5 l
• Hempel Yacht Emalje, cirka 2,5 l
• Grunnrens (her brukte vi Fluren 37 fra Flügger)
• Oval pensel med naturhår
• Slipepapir
• White spirit
• Deler til støtteplate
• 4 x 40 mm skruer til støtteplate

Pris

Cirka 1500 kroner, leie av kantsliper kommer i tillegg.

Tegning

Støtteplate - enkel, men uunnværlig

Støtteplata kan lages av rester du har liggende. Platene (A) og (B) skal være minst 16 mm tykke, og listene (C) og (D) er her 21 x 45 mm glattkant. Vi har brukt 4 x 40 mm skruer til monteringen. Sag ut side-platene (B) slik at målet Y er 5 mm korte-re enn avstanden fra overkanten av et trinn til overkanten av det neste. Skru dem fast under plata (A) som skal være cirka 50 x 50 cm. Monter listene (C) langs under-kanten av sideplatene, og listene (D) i en avstand X fra oversiden. X er tykkelsen av trinnet minus 2 mm.

Støtteplate - enkel, men uunnværlig

Video

VERKTØY: Slik bruker du deltasliperen

I denne videoen lærer du alt om deltasliperens oppgaver og funksjoner. Sliperens spisse snute kan komme til i hjørner og kroker, der andre slipemaskiner gir opp. Du kan også fint bruke den til kanter og litt større vannrette flater.

TIPS: Unngå løse penselhår i malingen

TIPS: Slå av varmen når du maler

TIPS: Utsett rengjøringen av malerverktøyet

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Trapper