Nytt liv til en gammel trapp

Det kan virke håpløst, men selv den styggeste og mest slitte trappen kan bli som ny – med riktig verktøy og hard innsats.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
3000 kroner
Trapp

Den gamle trappen kan se håpløs ut, men den kan fint bli som ny igjen.

Intro

Du skal ikke skue hunden på hårene - eller trappen på trinnene. Selv om denne trappen ser ut som et håpløst tilfelle, med sitt mønstrede teppe og lag på lag av lakk, ferniss og maling, så er det likevel håp.

Under den aldrende sminken er trappen nemlig frisk og fin, bygget av gode, solide materialer. Og faktisk - skal det vise seg - er den nokså flott laget.

Det ser vi først for alvor etter at all lakk og maling er skrellet av, og det gamle treverket er slipt helt ned, slik at det fremstår rent og fint.

Selv om det kanskje kunne vært fristende å la trappen være slik, helt naturlig og ubehandlet, skal den beskyttes igjen. Det løper nemlig mange føtter opp og ned i den i løpet av dagen.

Løsningen er maling til stusstrinn, vanger og de flott utskårede balustrene, i tillegg til en slitesterk oljebehandling til de flotte trinnene. Dermed kommer den lekre konstruksjonen atter frem i lyset - men nå i moderne klær.

Dette skal der laves

Teppet skal fjernes, slik at vi kan komme til.

Den gamle fernissen skal slipes helt vekk, før trinnene får ny olje.

De mange lagene maling skal skrapes og slipes av, før det males på nytt.

Trappens underside skal også slipes og males.

Dette skal du bruke

Skrapejern fjerner effektivt tykke lag av lakk og maling.

Lakkfreser er den absolutt mest effektive maskinen til å fjerne lakk og ferniss i tykke lag.

Multikutter kan både skjære og slipe. Sliper helt inne i bunnen av 90 graders hjørner.

Eksentersliper sliper raskt trinn og stusstrinn, med både grove og fine slipeskiver.

Deltasliper kan komme til der det ikke er plass til eksentersliperen.

Veiledning

01
Skrape og slipe 8 Trinn

Første oppgave er å få fjernet all den gamle, tykke lakken og malingen, slik at vi kommer helt inn til friskt tre.

Hvis vi prøver å fjerne de mange lagene lakk og maling med slipeskiver, vil skivene raskt bli fylt opp. Det vil koste mange slipeskiver og altfor mange timer. Derfor skaffer vi en lakkfreser, som kan fjerne lakk og maling langt mer effektivt.

Når det verste er borte, tar slipemaskinene over. Vi begynner med korn 80, og avslutter med korn 180. Vi bruker briller, maske og hørselvern.

1

Fjern skruer og spiker. Skruer eller spiker som for eksempel har holdt et teppe på plass, skal fjernes. Stikker det ut dykkert, så slå dem helt inn. Metall vil ødelegge slipemaskinene.

2

Begynn med den groveste maskinen. Her fjerner lakkfreseren tykke lag maling og lakk fra undersiden av trappen. Maskinen skal også brukes på trinnflatene.

3

Skrap av lakken med skrapejernet der lakkfreseren ikke kan komme til. For eksempel oppå trappevangen, som her.

4

Kom deg helt inn i alle hjørner med skrapejernet, for eksempel i de fine utfresningene på balustrene. Jo hardere du presser skrapejernet, desto mer materiale fjernes.

5

Slip flatene med en eksentersliper. Med sine sirklende bevegelser er den en av de mest effektive maskinene. Vurder å kjøpe et slipenett. Det lar støvet lettere passere inn i støvsugeren enn slipeskiver gjør.

6

Slip mindre flater med en deltasliper. Den kommer seg også enklere inn i hjørner og kroker enn eksentersliperen.

7

Slip helt inn i alle hjørner. Her kan en multikutter med en slipesåle komme til.

8

Slip de fine detaljene for hånd. I de fine utfresningene på gelenderet er det vanskelig å komme til med slipemaskiner. De må du derfor slipe med håndkraft.

02
Reparere 9 Trinn

Etter hvert som trappen blir slipt fri for lakk og maling, blir gamle skader synlige. De skal fikses før trappen igjen skal ha lakk og maling.

Her vet vi at noen av trappetrinnene knirker. Det løser vi ved å slå inn små trekiler mellom trinn og stusstrinn, eller mellom trinn og trappevanger, alt etter hvor knirkelydene kommer fra.

Vi ser også etter gamle reparasjoner: Er de utført godt nok, eller skal de fjernes og skiftes ut? Det er nå vi har muligheten til å få best mulig resultat ut av anstrengelsene våre.

1

Lag små kiler til å støtte trinnet som knirker. Her gnikker trinnet mot stusstrinnet. De små kilene stabiliserer trinnet.

2

Slå kilene på plass. De skal sitte i spenn og støtte trinnet.

3

Kutt kilene med multikutteren, slik at de ligger helt plant med stusstrinnet. Skjær forsiktig, så du ikke skjærer i trinnet.

4

Tett sprekken med en akrylfugemasse av god kvalitet. Da forsikrer du deg litt bedre mot fremtidig knirking.

5

Spikre fast løse balustre med små dykkert. De slås i skrått nedenfra og opp i håndlisten.

6

Reparer hakk og dype riper med tresparkelmasse. Fyll ut, la sparkelmassen tørke, og slip den deretter lett over.

7

Se over gamle reparasjoner. Hvis de er dårlig laget, for eksempel med fyllinger som smuldrer opp hvis du stikker i dem, skraper du dem ut og fyller dem på nytt.

8

Slip reparasjonene før du maler. Sørg for at også nesten skjulte reparasjoner får en runde med slipepapiret. I de små profilene i balustrene må vi brette et slipepapir for å kunne komme til.

9

Husk undersiden av trinnene. Eventuell overskytende sparkelmasse fra reparasjoner skal fjernes. Det samme med lakkrester.

03
Maling og olje 10 Trinn

Alt treverket er slipt ned. Nå er det tid for trappens nye og endelige utseende.

Det er stort sett fritt valg, men husk at en trapp blir flittig brukt. Du bør derfor velge en behandling som gjør trappen slitesterk. Ellers må du gjøre alt opp igjen om noen få år.

Vi velger en hvitpigmentert hardvoks olje, som er enkel å gjenoppfriske. Den lysner samtidig treet, som uunngåelig vil gulne med tiden.

Undersiden av trappen og vangene får maling. Deretter får alt lov til å tørke i fred etter produsentens anbefalinger.

1

Mal kanter og hjørner før du maler en hel flate. Dekk til med teip ut mot områder som ikke skal males.

2

Mal flatene med rull. En liten rull er praktisk når flatene ikke er så store.

3

Bruk en myk pensel på balustrene. Den er fin til å komme inn i alle de små utfresningene med.

4

Mal stusstrinnene i en farge. Gjerne samme farge som innsiden av vangene hvis du vil skape litt kontrast. Ellers gir du dem bare samme olje eller lakk som trinnene.

5

Bruk en bred pensel/kost på trinnene. Her har vi valgt en pigmentert hardvoks olje. Den skal masseres inn i treet, og det er den brede penselen fin til.

6

Rull oljen på vangen. Rullen er fin til å massere den hvitpigmenterte hardvoks oljen inn i treet på den utvendige vangen.

7

Fjern overskyende olje etter en halv time. Oljen tørkes vekk med en myk bomullsklut. Kluten skal deretter oppbevares lufttett, ettersom den kan selvantenne.

8

Ekstra beskyttelse. Til noen serier av olje kan du kjøpe en pleieolje. Den frisker opp og gir ekstra beskyttelse.

9

Nå kan tildekkingen fjernes. Små feil kan utbedres. For eksempel hvis teipen har sittet litt for langt inn på det som skulle males.

10

Dermed er trappen som ny. Den har en farget underside, hvitmalte vanger og balustre, samt oljede trinn og håndlist.

Materialer

  • Slipeskiver, korn 80, 120 og 180
  • Akrylfugemasse
  • Trefiller
  • Maling
  • Hardvoksolje
  • Pleiemiddel
  • Diverse teip og annet til tildekking

Spesialverktøy

  • Lakkfreser
  • Skrapejern

Tidsforbruk

Denne trappen var ferdig i løpet av en lang og effektiv helg.

Pris

Cirka 3000 kroner. Leie av lakkfreser kommer i tillegg.

Vanskelighetsgrad

Her kan alle henge med, men det krever tid og tålmodighet.

Video

Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Video

Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Video

Slik bruker du deltasliperen

I denne videoen lærer du alt om deltasliperens oppgaver og funksjoner. Sliperens spisse snute kan komme til i hjørner og kroker, der andre slipemaskiner gir opp. Du kan også fint bruke den til kanter og litt større vannrette flater.

Video

Unngå lo fra malerullen

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innvendig trapp