Oppsetting av stor trapp

Trappen ser kanskje elegant og lett ut, men skinnet bedrar: Sørg for å ha nok hjelp til å løfte den på plass, ellers kan det lett gå galt. Og avtal på forhånd hvem som skal dirigere, slik at dere ikke blir uenige underveis.

Det beskyttende materialet som har blitt tapet fast under vangene, beskytter gulvet og omrammingen, til trappen er på plass. Håndverkeren begynner med å løfte opp trappen slik at han kan skru den øverste megleren fast til forvangen. Han bruker de 28 mm lange boltene som fulgte med trappen. Det monteres en nede og en oppe. Boltene festes med den medfølgende unbrakonøkkelen.

Så senker han trappen ned på plass slik at den hviler på innhakket i megleren. Han får assistanse fra en hjelper nedenfra til å styre den på plass. Nå kan de fjerne det beskyttende pappunderlaget som hittil har sikret at det ikke skrapes opp mens de løftet trappen på plass.

Håndverkeren støtter nå trappen midlertidig med en bordstump som festes med en tvinge. Bordstumpen, i dette tilfellet en strimmel MDF-plate, støtter under et trinn og står på en pappbit på gulvet. Deretter går han en tur opp trappen for å undersøke om den er stabil. Han sjekker også om megleren står ordentlig mot omrammingen. Han sjekker at trinnene er i vater før han fortsetter.

Når trappen står slik den skal, festes til muren. Det skal gjøres med 112 mm lange karmskruer med hode – de såkalte betongskruene. Med trappen fulgte det noen propper som han først måler diameteren på. Da kan han nemlig finne målet på det rette boret.

Han borer så et hull slik at skruen blir senket inn i vangen og senere kan dekkes av en propp. Deretter borer han gjennom resten av vangen med et 6 mm trebor og skifter deretter til et 6 mm murbor, og forborer i muren. Nå kan den lange karmskruen skru vangen fast til veggen. De lange gjengene på skruene medfører at vangen holdes fast i riktig posisjon uten at den festes helt inn i veggen. Til slutt dekkes skruen av en propp.

Samme framgangsmåte brukes til de andre skruene. Vangen må ha en skrue for cirka hvert fjerde trinn. Husk også å skru den korte vangen fast til motstående vegg. Trappen er nå skrudd fast til veggen slik at håndverkeren kan fjerne den midlertidige støtten.

Nå er det tid for å få på plass gelenderet. På oversiden av vangen er det fra fabrikken boret hull som passer til balustrene. Han gir hver baluster litt vanlig trelim før den settes ned i hullet. Og så er det bare rutinearbeid. Med en fuktig klut sørger han for å fjerne evt. overskytende lim før den tørker.Når alle balustrene er satt ned i hullene og limt fast, skal håndlisten på.

Håndverkeren snur håndlisten på hodet og smører på lim i alle hullene. Nå skal gelenderet ned over toppen på balustrene. Start fra en ende. Når alle balustrene har truffet et hull, banker han håndlisten på plass med hånden. Så skal håndlisten bare skrus fast til megleren. Det gjøres med en av de medfølgende boltene og unbrakonøkkelen.

Håndverkeren fester på samme måte håndlisten til megleren ned nede i etasjen under. Til slutt gir han trappen en siste finish ved å sette propper i alle hullene på forvangen der trinnene er skrudd fast. Nå er trappen klar, og den er en flott og praktisk forbindelse som gjør det lett å komme raskt og sikkert mellom de to etasjer.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innvendig trapp