Robust og energivennlig LED
LED står for Light Emitting Diode, og består av en elektronisk diode som omsetter energi (strøm) til lys. LED-dioden utvikler ikke nevneverdig varme. Dermed er slitasjen også mindre enn ved andre teknologier. En glødepære bruker for eksempel cirka 10 % av energien til å lage lys, og cirka 90 % blir til varme.
Takket være den lave varmeutviklingen, kan du også plassere lyskilden akkurat der du har bruk for den – for eksempel tett på vegg og tak. I tillegg kan du sette opp mye lys, uten at du trenger å bekymre deg nevneverdig for strømforbruket. Bruker du for eksempel en 60 watts glødepære i dag, kan du sette opp 10 ganger så mye LED-lys, uten at du bruker mer strøm.
Redaksjonen anbefaler: Få flotte effekter med genialt fiberlys
LED gir varmere lys
De klassiske sparepærene har hatt det problemet at de gir et veldig kaldt lys. Særlig her i Norden, hvor vi har behov for mye kunstig lys i vinterhalvåret, har det irritert veldig mange.
Når det handler om pærenes evne til å gjengi farger, er det den såkalte Ra-verdien (Rendering Accuracy) du skal følge med på. Også her har LED-lysene kommet veldig godt med. Dagslys har en Ra-verdi på 100, så jo høyere Ra-verdi, desto bedre fargegjengivelse. Både gløde- og halogenpærer er kjent for en bra fargegjengivelse på 99 Ra, mens sparepærene ligger lavt med en Ra på 80 til 85, og LED typisk har en Ra-verdi fra 85 til 95.
Jo høyere Ra – desto dyrere, for det er kvaliteten på dioden som til slutt er utslagsgivende for kvaliteten på lyset.
Slik velger du riktig LED-lys
Når det gjelder fargegjengivelsen, anbefaler ekspertene at du går etter en Ra-verdi på 90 eller større, spesielt på steder der du har behov for en spesielt god fargegjengivelse.
Lumen er pærenes yteevne – det vil si lysets styrke. Og det er lumen du skal bruke for å sammenligne de forskjellige lyskildene. Har du for eksempel en 60 watts glødepære i dag, vil den normalt lyse med 700-800 lumen. Når du skal bruke en erstatning for den glødepæren, skal du se etter en LED-pære som lyser med tilsvarende antall lumen, altså 700-800.
I tillegg kan du også sjekke den såkalte fargetemperaturen, som på emballasjen er oppgitt i kelvin. 2600-3000 kelvin er “varm”, og 3500-4000 kelvin er “nøytral”. Med varmt lys menes lys som fra en halogenpære, mens nøytralt lys skal forstås som dagslys. Dagslys midt på dagen er normalt 5000 kelvin.
Sjekk lumenverdien
Vi har alltid kjøpt glødepærer etter wattstyrke for å vite lysstyrken. Men watt angir pærens strømforbruk, og det fungerer ikke når vi vil vite lysstyrken på LED-lys. I stedet skal du se etter lumenverdien. Den angir lysstrømmen, og forteller hvor kraftig pæren lyser.
VELG RIKTIG PÆRE
GLØDEPÆRER:
15 watt
25 watt
40 watt
60 watt
75 watt
100 watt
LED-PÆRER:
140 lumen
250 lumen
470 lumen
800 lumen
1050 lumen
1520 lumen
LES OGSÅ: Galleri med 11 utelamper