Flott linoleum på bordplaten – slik gjør du

Bygger du et bord med linoleum, får du en lekker, myk og behagelig overflate i akkurat den fargen du ønsker. Linoleum er enkelt å jobbe med og limes bare fast til platen du har skåret til.

Lager du et skrivebord selv, får du det akkurat som du vil ha det – både når det gjelder størrelse, farge og typer bein.

Lager du et skrivebord selv, får du det akkurat som du vil ha det – både når det gjelder størrelse, farge og typer bein.

Intro

Linoleum på bordplater og andre møbeloverflater er i kraftig fremmarsj – med god grunn. Det er et naturlig materiale som finnes i uendelig mange forskjellige farger og mønstre. Og den bare 2 mm tynne linoleumen er fleksibel og kan derfor monteres både vannrett, loddrett og på buede overflater.

Den tynne linoleumen kan brukes på stort sett alle møbeloverflater, for eksempel bord, stoler, skap, dører og kjøkkenfronter. På overflater med risiko for skarpe rengjøringsmidler og hakk, for eksempel på kjøkkenbenken, er linoleum dog ikke noen god løsning.

Linoleum på bordplate – slik gjør du

Vil du lage ditt eget linoleumsbord, skal du bruke en helt jevn plate. Du kan kjøpe en ny plate, for eksempel av MDF, spon eller kryssfinér, eller lime linoleum oppå en eksisterende bordplate.

Veiledning

01
Tilskjæring og liming av plate 4 Trinn

Platen skal være sterk nok til å motstå de spenningene som kan oppstå når et sterkt lim holder fast en ny overflate til underlaget. Her bruker vi en kryssfinér­ plate av bjørk. Den består av mange lag og har derfor styrke nok til å få limt linoleum oppå.

Platen skjæres til i riktig størrelse. Du kan eventuelt få den skåret til på mål i et byggvarehus.

1

Platen skjæres til i ønsket størrelse. Det gjøres enkelt med en dykksag med førings-skinne, men du kan også bruke en sirkelsag som føres langs en rett list.

2

Slip platen, både på overflaten og kantene, slik at alle flater er helt jevne. Børst flatene rene for støv etterpå.

3

Skjær til linoleumen, i første omgang i overstørrelse. Du får penest resultat hvis du venter med å skjære den nøyaktig til etter at den er limt fast til platen.

4

Fordel limet på platen i et jevnt lag. Det gjøres enklest med en sparkel i mellomstor størrelse. Følg anvisningene til det limet du velger.

02
Kle platen med linoleum 5 Trinn

Nå skal du fordele limet på linoleum­ en, som deretter trykkes fast. I første omgang gjøres det for hånd. Deretter bruker du en rull som rulles over flaten. Det presser ut eventuelle lufthull og sikrer at linoleumen får godt feste.

Når linoleumen sitter ordentlig fast, skjæres den av i kantene, slik at den flukter med kanten på platen.

1

Fordel limet på linoleumen med sparkelen i et så jevnt lag som mulig. Kjør så tett på kanten som du kan. La det tørke 10-15 minutter, før du legger linoleumen på platen.

2

Plasset stykket slik at det stikker litt utover alle kantene. Press linoleumen fast for hånd i første omgang.

3

Press linoleumen ytterligere fast med rullen. Rull den over hele flaten med et godt trykk, slik at du sikrer at de to limflatene får god kontakt.

4

Bevegg til slutt rullen fra midten ut mot kantene. Er det lufthull, skal de fjernes. Dra gjerne rullen helt utover kanten. Da sikrer du god vedheft langs hele kanten.

5

Skjær til linoleumen i kanten med en skarp hobbykniv. Skjær for eksempel etter en metallskinne eller en rett trelist. Vær nøye med at kanten på linoleumen flukter med kanten på platen.

03
Den siste finishen 5 Trinn

Når du har skåret vekk overskytende linoleum med en hobbykniv, gir du kanten en siste finish med overfresen. Her bruker vi to forskjellige stål for å få helt perfekt finish. Når du er ferdig med å frese, slipes kantene slik at de blir myke og behagelige å ta på.

Det skal også settes på bordbein. De kan kjøpes som ferdige sett med medfølgende skruer.

Det er en god idé å gi treplaten en runde med olje rundt i kanten, slik at den blir motstandsdyktig overfor for eksempel fettflekker.

1

Fres kanten av linoleumen, slik at du får en helt jevn overgang mellom linoleum og plate. Det er så godt som umulig å skjære helt nøyaktig med en hobbykniv.

2

Kanten slipes slik at du får en helt myk overgang mellom platen og linoleumen. Bruk en slipemaskin med forholdsvis fint slipepapir, for eksempel korn 180.

3

Kanten avfases på linoleumen med det fresestålet som freser skrått. En avfaset kant gir en flott finish og gjør samtidig kanten mer motstandsdyktig overfor slag.

4

Monter beina. De plasseres med samme avstand til kanten. Sett dem fast med skruer i en passe lengde. Pass på at de ikke er så lange at de går gjennom linoleumen.

5

Det blir en lekker finish når kanten av linoleumen avfases og treplaten får en omgang med treolje.

Materialer

  • Treplate (her kryssfinér av bjørk)
  • Kontaktlim (her fra Pattex)
  • 2 mm linoleum (her fra Forbo)
  • 4 stålbein, inkludert skruer

Tidsforbruk

En dags tid.

Pris

Avhenger av platen du bruker

Vanskelighetsgrad

Et fint nybegynnerprosjekt.

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Video

Tips & Triks

Fresestål for perfekt finish

Med en overfres kan du sikre en helt jevn overgang mellom bordplaten og linoleumen. Fres først over med et kopifresestål, som fjerner den siste resten av overflødig linoleum. Bruk deretter et fresestål med et skrått snitt. Det avfaser kanten, slik at den blir mer motstandsdyktig mot støt.

Et kopifresestål freser linoleumen 100 prosent i flukt med platekanten.

Et fasfresestål avfaser kanten med et skrått snitt.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bord