Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg et plankebord i toppklasse!

Skriv ut Lagre artikkel

Drømmen om det perfekte hagebordet kan fort bli til virkelighet! Hvis du finner noen flotte eikeplanker på et lauvtrebruk, kan du lage deg et rustikt bord, som tåler å stå ute året rundt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
6500 kroner
Plankebord i toppklasse

Intro

Hvis du ønsker deg et plankebord til terrassen, er det ikke likegyldig hvilken tresort du velger. Men det trenger ikke å være dyre, eksotiske tresorter som for eksempel teak. Norsk eik er hardt og robust, og kan også brukes utendørs med riktig overflatebehandling.

Du kan selvfølgelig også lage plankebordet til innendørs bruk. I så fall trenger du ikke å tenke på hvordan treet reagerer på regnvær, kulde, varme og sol.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Et lag olje til benkeplaten er den beste og enkleste behandlingen

Plukk materialene selv på et lauvtrebruk

Vi tok en tur til et lauvtrebruk, der det er mulig selv å plukke ut materialene du vil kjøpe. Lager du en avtale, kan du få skåret materialene i akkurat den størrelsen du ønsker at de skal være.

LES OGSÅ: Tykkelseshøvel – fast inventar i snekkerens verksted

Vi har valgt å lage et bord av tre planker, der den midterste har to rette sider. De ytterste har kun én rett side, og en ytterkant som er naturlig, for å fremheve et rustikt utseende.

Beina lagde vi også av eik, men en annen løsning er å sette sammen plankene til en plate, og legge den oppå et par bukker. Vær forberedt på at bordet blir tungt, hvis du velger eik. Bordet vårt, med 50 mm tykke planker, veier 80 kilo! Uansett om bordet skal stå inne eller ute, er det viktig at du behandler overflaten, så den tåler smuss og skitt.

Eikeplanker rett fra lauvtrebruket

Sagbruk som har tresorten du ønsker, finnes naturlig nok der tresorten vokser. Skal du ha eik, betyr det ofte at du må besøke et sagbruk sør eller vest i Norge.

Hvis du vil vite hvor du kan finne tilsvarende eikeplanker som vi bruker i denne artikkelen, kan du starte jakten på hjemmesiden til foreningen Norske Lauvtrebruk. Der kan du finne en oversikt over medlemmene, som strekker seg fra Agder i syd, til Troms i Nord.

En av medlemsbedriftene er Emne3 i Barkåker utenfor Tønsberg. Der tilvirkes mye forskjellig, selv om det er gulv og veggpanel det går klart mest av. Til tross for at produktspekteret er bredt, så er materialspekteret smalt, for det er stort sett lauvtre sagbruket foredler, så de er en klar nisjebedrift. Volumene blir derfor ikke de helt store. I hvert fall ikke om du sammenlikner med de riktige kjempene.

Emne3 skjærer omtrent det samme i løpet av hele året, som en av de store gjør på en uke. Noe som forsterker nisjepreget ytterligere. Markedet er både private og proff er, og det er gjerne ting utenom det vanlige, det du ikke finner i byggvarehusene, kundene kommer til Emne3 for å kjøpe.

Trærne som skjæres opp på sagbruket blir normalt felt i løpet av vinteren, da de står uten løv. Deretter blir de fraktet til sagbruket, der de store stokkene ligger og venter på å bli kappet opp i mindre stykker, som sagen på sagbruket kan håndtere, og sage opp i skiver til planker og bord.

Kjøper krumme trær

Plankene vi bruker i denne artikkelen er fra Hvalsø Savværk på Sydsjælland. Der har en av de ansatte som eneste oppgave å plukke ut trær som de skal skjære opp. Ofte går han da ikke etter rette trær, med rene stammer, for det er de dyreste trærne. Rent økonomisk lønner det seg å gå etter trær med litt krumming, som er litt billigere. En fordel for de som for eksempel skal lage rustikke bord, er at de krumme materialene også er de med mest sjarm.

Stables med en gang

Som hver dag ellers, er den store sagen i full gang med skjæringen den dagen vi besøker sagbruket. Sagen spiser seg gjennom de store stokkene, og lyden fra sagbladet hviner i ørene. En stor planke fra en eikestokk faller med et brak ned på et metallrullebånd i enden av saglinjen, mens lukten av nysaget treverk danser i nesen. Planken blir umiddelbart plassert oppå en stabel av andre nysagede planker, som ligger med små bjørkelister mellom. Listene sikrer at plankene holder seg rette, samtidig som det gir god lufting.

Eik er vanskelig å tørke, fordi det er hardt og ”tett”.

Treet krever lang tørketid

Både eik og bøk ”holder” på fukten, og krever en spesiell behandling for å tørke til en fuktighet på under ti prosent. Først står det i store, åpne tørkehaller i ett år. Senere flyttes det inn i tørker, der luftfuktighet og temperatur kan reguleres etter tresorten. Etter 2-3 uker her er treet tørt og klart til salg. Det er blant de plankene vi går på leting etter planker med flotte åretegninger til bordet vårt.

Veiledning

Plankene barkes og slipes

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Fjern bark av plankene med et skarpt stemjern, som føres langs siden av planken. Pass på at på at den skjærende siden vender utover, hvis planken buer. Da unngår du å lage hakk, og slipper ekstra slipearbeid.

2

Slip kantene med en eksentersliper, og la den følge strukturen i treet. Slip i flere omganger, og gi deg god tid. Her har du mulighet til å gjøre deg flid. Begynn med korn 60-80, og avslutt med 120.

3

Olje baksiden og sidene på plankene, før de settes sammen. Gå først over treet med en fuktig bomullsklut. Det “åpner” treet, slik at det tar bedre mot oljen. Når det er tørt, smøres oljen på med en svamp.

Plankene settes sammen til et bord

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Plankene settes sammen med skinner av rustfritt stål, som monteres på baksiden. De kraftige skinnene er opprinnelig laget som bunnskinner til branndører, men vi har fått kjøpt dem løst. De er ideelle, ettersom de er meget sterke, nesten uten at de tar plass. Du kan selvsagt bruke noe annet, bare det er solid. I tillegg til at skinnene holder plankene sammen, fjerner de spenningene i treet og hindrer det i å slå seg, slik at plankene kommer til å ligge rett.

1

Mål opp til skinner på undersiden. Her skal det brukes tre skinner; en i hver ende og en på midten. Husk å legge avstands-klosser mellom plankene, så mellomrommene får en jevn størrelse, f.eks. 9 mm.

2

Her bores det ekstra hull i skinnene, så det kan settes to skruer i hver planke. Det er viktig, for at skinnene skal fange opp spenningen i treet. Da unngår du at plankene vrir seg. Bruk et solid metallbor.

3

Skru fast skinnen med 4,5 x 50 mm skruer i den ene enden. Forbor først med et 3 mm bor. Eik er veldig hardt, så boret må trekkes opp flere ganger for å bore ordentlig. Skru sakte, slik at skruen ikke knekker.

4

Sett fast skinnene i riktig rekkefølge. Begynn i den ene enden, fest deretter den i midten og til slutt den i den andre enden. Tar du begge endene først, og midten til slutt, risikerer du å få en “bue” på midten.

5

Den siste skinnen settes fast i den andre enden. Det kan bli nødvendigt å skille plankene fra hverandre med et brekkjern for å få plass til avstandsklossene.

Bordbeina lages av eik

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Beina lages av 90 x 90 mm stolper. Før du kapper dem til og monterer dem, er det greit å gjøre en prøve-opplegging. Da avdekker du eventuelle stygge sider, som du kan vende innover, under bordet.

Det er én vannrett og to lodd rette deler, med flotte gjærskjøter i hjørnene. Nederst stives beina opp med en tverrstiver.

Bordplaten festes med vinkelbeslag og trekanter vi lager selv. Det gir en sterk konstruksjon.

1

Skjær til stolpene, slik at du kan sette sammen beina. Du kan lage et rett snitt (A) eller skjære stolpene skrått (B), så du får en elegant gjærskjøt, slik vi har gjort her. Stolpene kappes til på en kapp-/gjærsag.

2

Forbor til skruehullene med et 6 mm bor. Det skal være to par skruehull. Det første paret plasseres 3 cm fra ytterkanten, det neste paret 7 cm fra kanten og 2 cm fra sidene. Hullene undersenkes.

3

Sett sammen skråskjøten, og bor gjennom de forborede hullene ned i selve beina. Hold delene godt sammen mens du borer. Smør deretter trelim for utendørs bruk på den skrå flaten, før du skrur fast.

4

Skru sammen beina. Du skal bruke to sett lange skruer til skråskjøten, to 5 x 100 mm skruer og to 6 x 150 mm. Skru forsiktig, så du unngår at den loddrette delen ”sklir forbi” den vannrette.

5

Sett på en tverrstiver mellom beina. Tverrstiveren settes fast nederst, 10 cm fra underkanten på beina. Mål avstanden mellom beina rett under den vannrette delen, slik at du får helt riktig avstand.

6

Tverrstiveren settes fast med 5 x 70 mm skruer. Den skal også limes fast med utendørs trelim. Når beina er satt sammen, er det en god idé å slipe over en runde med eksentersliperen, da mest på skjøten.

7

Monter beina. Først med vinkelbeslag, som skrus fast med 5 x 40 mm skruer. De sikrer at beina ikke presses utover. På yttersiden plasseres en trekant, som hindrer beina i å gå innover. Husk igjen å forbore.

8

Smør beina med olje når du har satt dem fast. Her kan du se at beina er plassert helt inntil metallskinnen. Vinkelbeslag og trekant er plassert på den andre siden.

Bordplaten sages til og oljes

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Plankene er ikke like lange, derfor skal de kappes til i lengden når du har satt på beina. Det gjør du enklest, og med flottest resultat, hvis du bruker en sirkelsag med føringsskinne.

Overflatebehandlingen av bordplaten er viktig, spesielt når bordet er til utendørs bruk. Her har vi valgt en spesialolje som er beregnet til gulv. Den gir en meget sterk overflate, men skal ikke brukes på bord som du skal bruke til tilbereding av mat. På et utendørs bord som dette, er det greit.

1

Sag til bordplaten når du har snudd bordet rundt. Lag et rett snitt med en hobbykniv, plasser føringsskinnen til sirkelsagen 1 mm fra snittet og sag. Her sages det i flere omganger og dybder, fordi treet er så hardt.

2

Slip kantene når du har saget til bordplaten. Selv om du har gjort deg flid med å sage, kan det ikke unngås at treet blir litt oppfliset. På kanten har du best føling med det, hvis du sliper for hånd.

3

Olje bordplaten i flere omganger, til treet er mettet. La hvert lag stå et kvarters tid, før det overflødige fjernes med en tørr klut. Dette er et utebord, så her velger vi å bruke en veldig solid gulvolje.

Materialer

Eik:

 • 3 planker, 55 mm tykke, lengde 2,6 m
 • 2 stolper til bein, 90 x 90 mm, lengde 2,4 m
 • 2 tverrstivere, 42 x 55 mm
 • 4 trekanter (skjæres av stolpene)

Dessuten:

 • 3 metallskinner, 5 mm tykke, 4 cm brede, lengde 93 cm
 • Skruer: 4,5 x 50, 5 x 40, 5 x 70, 5 x 100, 6 x 150, 6 x 180 mm
 • Trelim til utendørs bruk
 • Olje, her har vi brukt gulvolje

Spesialverktøy

 • Sirkelsag med føringsskinne

Tidsforbruk

1-2 dager

Pris

Varierer mye med materialtype.

Vanskelighetsgrad

Dette er ikke vanskelig. Hvis du vil gjøre det enda enklere, kan du kjøpe bein fremfor å lage dem selv.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Bygg et plankebord i toppklasse!
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake