Slik beskytter du eiketre

Eik er flott og på mange måter unikt. Derfor kan du ikke behandle en eikebenkeplate på samme måte som andre tresorter. Her kan du lese om du skal velge lakk, olje eller såpe til eiketreet ditt.

Skal du vælge lak, olie eller sæbe til dit egetræ?

Du kan ikke behandle en eikebenkeplate på samme måte som andre tresorter. Gjør du det, kan du ende opp med en svartflekket og ødelagt plate. Hvis du vet hva du har med å gjøre, får du til gjengjeld mange mulig heter til å lage den overflaten du liker best.

Her gjennomgår vi de 3 valgmulighetene dine:

 • Olje
 • Lakk
 • Såpe

Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.

Før du setter i gang

Slip benkeplaten i treets lengderetning med slipepapir korn 150. Støvsug grundig, slik at alt slipestøv fjernes.

Rengjør benkeplaten med trerens (IKKE grunnrens) og vann i forholdet 1:20. Deretter skal treet tørke helt opp.

LES OGSÅ: 4 trinn til nytt bord

Benkeplateolje

Benkeplateolje gir en myk, silkematt og dyp glød, og den fremhever treets åretegning og struktur. Oljen finnes i flere farger, f.eks. natur, hvit, svart og mahogni.

 1. Rør oljen godt, og fordel den med pensel i et jevnt og dekkende lag i treets lengderetning. Hvis det er mulig, bør benkeplatens bakside også få minst én omgang med olje.
 2. La oljen trenge inn i cirka 30 minutter (ved 20 grader). Underveis kan det påføres mer olje på kraftig sugende steder.
 3. Gni oljen inn i treet med en poleringspad, og tørk deretter bort all overskytende olje med en bomullsklut som ikke loer.
 4. Etter en times tid gjentas punkt 1, 2 og 3.
 5. Benkeplaten bør minst ha to behandlinger. Etter 24 timer er benkeplaten bruksklar. I det første døgnet tåler ikke platen vann. Oljen er gjennomherdet etter først en uke, så platen skal brukes forsiktig før det.

Møbellakk

Lakkeringen gir benkeplaten ekstra styrke og en synlig dypere glød. Møbellakk finnes i matt og halvblank.

 1. Benkeplaten skal behandles to ganger med benkeplateolje i natur, etter samme prosess som beskrevet i første felt. Det frarådes nemlig å gi ubehandlet eiketre vannbasert lakk. Du risikerer at vannet trekker frem mørke skjolder, som kun kan fjernes ved å slipe dem bort. Men ved å olje først, unngår du dette problemet.
 2. Etter 24 timer: Slip lett i treets lengderetning, og påfør første strøk lakk med en korthåret rull eller en pensel.
 3. Etter 4 timer: Mellomslip med slipepapir korn 180/240. Slipestøv tørkes grundig vekk.
 4. Lakker igjen. Lakken er fullt herdet etter tre døgn.

Natursåpe

Såpe lysner treet og gir det et flott, naturlig utseende. Du kan velge mellom såpespon av animalsk fett, og flytende natursåpe basert på soya og kokosolje. Her bruker vi flytende natursåpe. Det er viktig å dosere såpemengden riktig, spesielt for eik, som blir mørkt (svart) ved for høy dosering av såpe.

 1. Bland vann og såpe. Her bruker vi Trip Trap hvit natursåpe, som til såpemetting blandes i varmt vann i forholdet 1 liter såpe til 10 liter vann. La blandingen kjøle seg ned, slik at den blir lunken eller kald.
 2. Vask eikeplaten i treets lengderetning med en klut eller en svamp. Overskytende såpeblanding tørkes bort med en hardt oppvridd klut. La treet tørke i noen timer.
 3. Gjenta behandlingen med såpe (trinn 2) to ganger til. Den siste gangen helst først dagen etter.

Skipslakk

Skipslakk glans 90 gir en robust, speilblank overflate. Treet skal være helt tørt før påføring. Selv de minste sliperester i den blanke lakken vil synes, så du skal støvsuge etter slipingen og tørke med en hardt oppvridd klut.

 1. Påfør første lag skipslakk med lakkpensel eller lakkrull (korthåret rull). La lakken tørke cirka 16 timer ved en romtemperatur på 20 grader.
 2. Mellomslip med fint slipepapir, korn 180. Fjern slipestøvet.
 3. Påfør det andre strøket med lakk.
 4. Etter cirka 16 timer gis siste strøk lakk.

  Akkurat nå leser andre ...