Bygg inn reolen i veggen

Etter en større ombygging, sto gamle og nye tekniske installasjoner i en uskjønn forening i et innhakk i stuen. Men med en smart idé, grundig planlegging og snedig utførelse, endte det stygge innhakket som en flott og kreativt utført reol i snekkerkvalitet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
15.000 kroner
Flott og kreativt utført reol i snekkerkvalitet

Reolen er bygget slik at den passer på mål i hullet. Du skal se godt etter for å oppdage at venstre halvdel er halvparten så dyp som den høyre.

Intro

Det kan godt hende at jobben i første omgang ser komplett håpløs ut, men ikke gi opp! Når du har lest denne artikkelen, kan nemlig du også forvandle selv det mest umulige lille rommet eller innhakket til en flott innbyggingsreol.

Først og fremst gjelder det å finne frem det kreative i deg, og eksperimentere med papir og blyant. Deretter skal det måles, planlegges, kjøpes inn og tilpasses materialer – og til slutt skal det bygges.

For å gjøre livet enklere – MYE enklere – valgte vi å bygge opp reolen av benkeplater av eik, rundt sju prefabrikerte Ikea-kjøkkenskap. Skapene heter “Metod”, og fås i to forskjellige bredder, 40 cm og 60 cm. Utover det, kan du velge blant 27 forskjellige typer dører, slik at du er helt sikker på å kunne finne noen som passer i farge og sort til resten av reolen.

Fordelen ved å bruke prefabrikerte skap, er at de er billige og enkle å montere. I tillegg er du sikker på at dører og lukkemekanismer passer perfekt sammen – og når dørene er lukket, kan du ikke se skapene inne i reolen. De skjules perfekt!

Kan også bygges frittstående

Er du på jakt etter en lekker reol, som den vi bygger her, men mangler et innhakk eller et rom å sette den i, så les bare med likevel. Du kan selvsagt også bygge reolen frittstående og med akkurat de målene du vil.

Åpningene i reolen kan selvfølgelig også tilpasses egne ønsker. Ønsker du for eksempel ikke å ha en sitteplass i den, der du kan sitte og lese Gjør Det Selv, kan du enkelt tilpasse hullet. Det kan for eksempel stå en flatskjerm eller et akvarium der i stedet.

I gjør det selv-veiledningen får du en komplett materialliste og en tegning med mål. I tillegg viser vi, trinn for trinn, hvordan du:

  • bygger sokkelen
  • tilpasser platene til rommet og eventuelle hindringer
  • tilpasser skapene til rommet og eventuelle hindringer
  • forbereder sammenføyningene
  • setter sammen grunnskjelettet
  • tilpasser bakplatene i skapet

God byggelyst!

Vannrør, ventilasjonsrør og tekniske installasjoner, som ikke umiddelbart kan flyttes, skjemmer den ellers nyrenoverte stuen og skal derfor skjules. Det er selvfølgelig viktig at du fortsatt skal ha god tilgang til installasjonene.

I stedet for å blende hullet med en gipsvegg og en dør, tar vi et bilde og eksperimenterer med å tegne en innbyggingsreol. Du kan bruke et hvilket som helst tegneprogram, for eksempel Draw Editor (til mobil eller iPad), eller du kan printe ut bildet og tegne med blyant.

Det er enkelt (og morsomt) å lage en liten grovmodell av reolen med papp og maskeringsteip. I motsetning til den “flate” tegningen, gir pappmodellen en god fornemmelse av hvordan rommet utnyttes optimalt. Her er modellen laget i forholdet 1:5, så hvis reolen skal være 2 meter høy, er modellen 40 cm.

Husk å regne inn tykkelsen på platene i den totale høyden og bredden, når du planlegger din egen reol.

Eikeplatene er satt rundt de ferdiglagde Ikea-skapene. Her gjør det at den samlede reolen blir 248 cm bred.

Det er viktig at du lager reolen din slik at du enkelt kan komme til de tekniske installasjonene på baksiden.

Planlegg plasseringen av skap, hyller og bakkledning, slik at du, elektrikeren og rørleggeren enkelt kan komme til de tekniske installa sjonene.

Mål opp hullet, slik at du vet hvor bred og høy du skal bygge reolen. Deretter skal du sørge for å måle dybden flere steder. Her velger vi å leve med at ventilasjonsrørene stikker halvveis inn i de nederste skapene.

Et godt tips er å skjære ut de store platene i et byggvarehus. Den store platesagen mange av dem har, leverer et perfekt resultat hver gang. Husk å merke de ferdige platedelene, så du ikke blander dem.

Veiledning

01
Bygg sokkelen 2 Trinn

For å skjule de nederste tekniske installasjonene, og for senere å få plass til en gipsplatebit og en gulvlist, skal denne reolen heves omkring 10 cm ved hjelp av en sokkel og avstandsklosser.

Sokkelen skal være i vater og med nok berøringspunkter, der reolen kan hvile trygt og stabilt. Husk å ta høyde for at det senere skal monteres en 13 mm tykk gipsplate, som skal flukte med veggen, på fronten til sokkelen.

1

Bygg sokkelen av 48 x 98 mm (Q) eller andre passende materialer. Er det plass, kan du isolere mot støy og kulde med litt mineralull. Sokkelen skrus sammen med passende skruer.

2

Kontroller fortløpende at sokkelen er i vinkel og i vater. Med avstandsklosser i forskjellige tykkelser, er det enkelt å justere sokkelen enten litt opp eller ned.

02
Tilpass platene 4 Trinn

Der platene støter mot hindringene på baksiden, skal du sage ut i platene. Her sager vi ut til ventilasjonsrørene. Det viktigste er at fronten på platene ender opp med å flukte med de andre delene til reolen. Du må derfor tilpasse platene på baksiden, for at alt skal passe.

Når platene er saget til, kan du bruke dem som mal når du senere skal sage til skapene rundt de samme hindringene.

1

Start med å legge bunnplaten (F) så langt inn mot hindringene som mulig. Her kan du se at platen stikker snaut 10 cm utenfor sokkelen når den ligger helt tett mot rørene. Mål opp og tegn hvor platen skal sages, slik at fronten flukter med resten av reolen.

2

Sag etter blyantstreken med en stikksag. Pass på at du ikke presser sagen gjennom det harde treet, for da risikerer du at bladet trekkes skjevt og i verste fall knekker.

3

Hold godt fast på avskjæret, slik at det ikke faller ned og river av en stygg flis fra den massive platen.

4

Kontroller at platen (F) passer perfekt rundt hindringene, og at forkanten på platen vil flukte med resten av reolen.

03
Tilpass skapene 4 Trinn

Akkurat som med platene, skal vi også sage ut i skapene, slik at også de passer rundt ventilasjonsrørene. Også her gjelder det å planlegge snittene, slik at skapfrontene/dørene kommer helt ut og flukter med fronten.

Et godt tips når du monterer skapene som skal tilpasses, er at du venter med å montere bakkledningen. Du har nemlig behov for å kunne se gjennom skapene mens du tilpasser dem.

1

Bruk den tilskårede bunnplaten (F) som mal til de skapene (N) som også skal tilpas­ ses i dybden. Hold fast platen mot et av de fremste hjørnene, og sjekk orienteringen på plate og skap før du tegner og sager.

2

Sag etter blyantstrekene, og husk å dobbeltsjekke før du setter i gang. Husk at det er enklest å gjøre dette uten at bak­ platene er montert på skapene.

3

Hold godt fast i de avskårede melamin-platene til skapet når du sager av de siste centimeterne. Det skal ikke mye til før lamineringen går i stykker.

4

Alle deler prøvemonteres, slik at du er sikker på at alt passer sammen. Det er takknemlig å jobbe med prefabrikerte skap, ettersom de løse hylleplatene kan legges på dem. De loddrette platene - i midten (A), sidene (A og E) og skillerom (D, H, J og K) - kan du holde på plass med tvinger.

04
Forbered sammenføyningene 2 Trinn

Du kan fint bare skru sammen platene og skapene med en skrumaskin, skruer i passe tykkelser og lengder og en stødig hånd - husk å forbore. Men skal resultatet bli perfekt, skal du bruke flatplugger, eller lamellplugger som de også heter. Disse sammenføyningne gir deg nemlig muligheten til å justere platene noen ganske få millimeter frem eller tilbake, før du skrur eller limer. Å sette platene sammen med lamellplugger, krever at du har en lamellfres.

1

Plasser de loddrette platene, her den smale sideplaten (E), opp mot veggen, og bruk skapene til å legge de vannrette plate­ ne på, her en hylle (G). Da er du sikker på at platene sammenføyes i akkurat 90 grader.

2

Fjern den vannrette hylleplaten (G), og fres et spor inn i sideplaten (E). Deretter freser du et spor, som passer til sporene i si­ deplaten, i enden på hyllen. Etterpå bygger du deg oppover etter samme prinsipp.

05
Sett sammen grunnskjelettet 5 Trinn

Alle delene til reolen er skåret til og klare til sammenføyning. Før du setter i gang, kan du avrunde skarpe kanter med en overfres eller slipepapir, og selvfølgelig gi treverket litt olje, slik at det både blir beskyttet og fremstår flott.

Det enkleste når du skal sammenføye delene, er å begynne med å bygge den ene halvdelen på gulvet, her den venstre. Ved å bruke gulvet, sikrer du at alle plate- og skapfronter kommer til å flukte hverandre perfekt.

1

Platene sammenføyes med flatplugger ved å slå forsiktig med en gummihammer. Midtplaten (A) skrus midlertidig på, og fjernes igjen når den neste halvdelen settes sammen.

2

Forbor og skru sammen platene med 5 x 60 mm skruer. Før du skrur, bores toppen av hullet ut med en forsenker. På den måten kan du få skruehodet i plan med platen, uten at platen flises opp.

3

Nå skal du skjære til bakplatene (M), slik at de passer på de to reolhalvdelene. Mål opp, marker med en blyant, og sag deretter ut bakplatene med en stikksag.

4

Spikre bakplatene fast med enten en stiftepistol eller hammer og dykkert - vær nøye med at stiftene/dykkertene settes akkurat midt i platene.

5

Når begge halvdelene av reolen er satt sammen, settes de på plass i hullet. Til slutt skrur du dem sammen.

06
Tilpass bakplatene 3 Trinn

Det er viktig at du raskt og enkelt kan komme til de tekniske installasjonene på baksiden - de som blir skjult bak reolen. Derfor gjelder det å tilpasse bakplatene i skapene, slik at de enkelt kan tas ut igjen hvis du har behov for å reparere eller inspisere. Samtidig gjelder det å utnytte plassen i skapene, slik at du fortsatt kan bruke dem til oppbevaring. Her viser vi hvordan du lager en god løsning.

1

Skjær til den tynne masonittbakplaten, slik at den får plass rundt rørene. Deretter klikkes den på plass i sporene. Hvis du klemmer den litt, smetter den på plass av seg selv.

2

Mål ut til en plate som settes foran røret, slik at den flukter med bunnen til masonitt-platen. Skru fast platen på undersiden av hyllen som skal være i skapet.

3

Dermed har du en vinkel, som du kan legge løst inn og dekke røret med.

Materialer

26 mm benkeplate i eik,**60 x 240 cm:**

  • 2 plater til sider (A) à 203 cm
  • 2 plater til topp og bunn (B) à 120 cm
  • 2 plater til hyller (C) à 120 cm
  • 1 plate til skillerom (D), 40 cm

26 mm benkeplate i eik,**30 x 240 cm:**

  • 1 plate til side (E), 203 cm
  • 2 plater til topp og bunn (F) à 120 cm
  • 4 plater til hyller (G) à 120 cm
  • 1 plate til skillerom (H), 60 cm
  • 1 plate til skillerom (J), 40 cm
  • 1 plate til skillerom (K), 23,7 cm
  • 1 plate til hylle (L), 57,6 cm

16 mm eikefinert trefiberplate:

  • 2 plater (M) à 165 x 125 cm

Skap (Metod) med dører (Ekestad) - begge deler fra Ikea:

  • 5 skap (N) à a 60 x 40 cm
  • 1 skap (O), 40 x 40 cm
  • 1 skap (P), 60 x 60 cm

Dessuten:

  • 48 x 98 mm (Q) til å bygge sokkelen (vises ikke på tegningen)
  • avstandsklosser
  • 3,5 x 60 og 5 x 60 mm skruer
  • Sparkel og fugemasse
  • Flatplugger (lameller) og lim

Tidsforbruk

Cirka 3 dager.

Pris

Cirka 15.000 kroner for denne luksusutgaven i massiv eik. Kan også bygges vesentlig billigere av hvite melaminbelagte sponplater.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å bygge reolen, men ved forberedelsene og planleggingen gjelder det å holde tungen rett i munnen.

Tegning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Reol med forskjellige dybder

Det er viktig at du måler opp nøyaktig, slik at hyllene får riktige dybder.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skjulte skap fra IKEA

Eikeplatene på dørene er montert rundt de ferdiglagde IKEA-skapene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Smart rominndeling

De laveste hyllene er bare 23,7 cm.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

Video

TIPS: Rent snitt med stikksagen

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykkertpistolen

I denne videoen lærer du om dykkertpistolens funksjoner og innstillingsmuligheter. Pistolen er til stor hjelp ved en lang rekke oppgaver, der du gjerne vil spikre raskt og med en hånd ledig til å holde på emnet, for eksempel ved montering av fotlister, karmlister, taklister, spikerslag og panel.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Reoler