Bygg reolen slik at den passer

Noen ganger er det bare umulig å finne akkurat den reolstørrelsen som passer til rommet eller plassen som er til rådighet. Ved å lage den selv, kan du skreddersy reolen til nettopp ditt hjem. Og det er ikke så vanskelig som du kanskje tror.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
600 kroner

Mdf-platen ligger her utskjært og klar til å bli satt sammen til vår vegghengte reol, spesielt designet en liten entré.

Intro

Til reolen vår har vi valgt en relativt tynn mdf-plate på 10 mm. Du kan fint velge å lage reolen kraftigere av 12, 16, 19 eller 22 mm mdf-plate, men fordelen med tynnere plater er at reolen blir forholdsvis lett. Til gjengjeld må du sørge for å merke av og bore svært presist i 10 mm platen. Ellers risikerer du at den flerres eller buler ut når skruene festes. Vi anbefaler derfor at du bruker en søylebormaskin hvis dette er mulig.

Selv om rommet er trangt, kan du fint utnytte veggplassen med en skreddersydd reol.

Veiledning

01
Gjør delene klare 2 Trinn

Du starter prosjektet med å sage alle reoldelene med en sirkelsag. Og en sag med føringsskinne vil her gjøre arbeidet vesentlig lettere.

1

Start med å bore hull i reolens sider (A1 og A2) der bunnen (B2), midthyllen (B1) og overstykket (C) skal sitte. Bruk et 2,5 mm trebor, og bruk en søylebormaskin der det er mulig å bruke det.

2

Bruk en syl til å lage en liten forboring der du ikke kan komme til med søylebormaskinen. Bor etter dette med en vanlig bormaskin - så loddrett som mulig.

02
Monter reolen 7 Trinn

Når du har boret alle hullene i de to sidene (A1 og A2), er du klar til å gå i gang med å montere reolen. Først stilles den midterste hyllen (B1), bunnen (B2) og overstykket (C) loddrett opp - og den første siden (A1) legges på og festes med lim og skruer. Så snus reolen, og den andre siden (A2) monteres.

Etter dette rundes overstykkets (C) fremspring, og du er klar til å sjekke om reolen er i vinkel, via diagonalmålene.

Når vinkelen er på plass, settes bakkledningen (D) på med stiftepistol. Trelistene (E), som skal bære de løse hyllene, limes på. Og når limet er herdet, kan du legge de fire løse hyllene på plass.

1

Still den midterste hyllen (B1), bunnen (B2) og overstykket (C) loddrett opp, og legg siden (A1) over. Stryk lim på kantene før du legger på siden.

2

Bor gjennom de forborede hullene i siden (A1) og videre ned i midthylle, bunn og overstykket med et 2,5 mm bor. Skru i skruer, og snu reolen rundt. Monter så den andre siden (A2) på samme måte.

3

Sjekk diagonalmålene før du setter på bakkledningen (D). Er de to diagonale målene like lange, er reolen i vinkel. Da kan du smøre lim på reolens kanter, og legge på bakkledningen.

4

Stift bakkledningen (D) fast med en stiftepistol. Husk for all del at fremsiden skal vende nedover. Hold eventuelt fast bakkledningen med tvinger.

5

Lim på de små trelistene (E) der du ønsker at hyllene skal sitte. Du trenger ikke å stifte eller spikre listene. Men limet må være herdet før hyllene kan legges på.

6

Når limet er tørt, kan du legge på hyllene. Vi har valgt å lage en reol med to løse hyller (B) på hver side av den faste midthyllen (B1), men antall og plassering av hyller bestemmer du helt selv.

7

Med en stikksag avrunder du nå overstykket (C). Bruk eventuelt et lokk fra en malerbøtte eller noe annet ovalt til å lave rundingen. Husk imidlertid å ta ut hyllene (B) før du sager ...

03
Finish og lys 3 Trinn

1

Støttelisten (F) monteres oppunder overstykket (C). Reolen skal jo skrus opp på veggen, og her skal listen sørge for at vi til slutt har noe stabilt og solid å skru fast veggskruene i.

2

Hullene etter skruene på reolens sider (A1 og A2) sparkles. Slip når sparkelen er helt tørr. Reolens kanter slipes (brekkes) etterpå med fint slipepapir, og så er du klar til å male.

3

Reolen understøttes i riktig høyde med bøker eller lignende. Så justerer du med vateret, og reolen skrus fast. Hvilke skruer du bruker, avhenger av veggen. Her brukes 6,0 x 60 mm treskruer.

04
Sett spot på reolen og få mer lys i rommet 3 Trinn

Små entreer som vår, kan ofte være litt dunkelt belyst, siden det sjelden er større vinduer i denne typen rom. Vi slår derfor to fluer i en smekk og monterer spotlys på reolen, både for å lyse opp bøkene og for å få mer lys i rommet.

Vi har kjøpt en pakke med tre spotter, som drives av en 12 volts adapter.

Fordelen er at du selv da har lov til å lage installasjonen, og du slipper å kontakte en elektriker. I vår løsning bruker vi to av de tre lampene ved å montere den ene på undersiden av overstykket (C) og den andre over.

1

Hold opp spotten, og marker plasseringen med en blyant.

2

Bor et hull slik at ledningen kan trekkes gjennom overstykket.

3

Før ledningen gjennom, og skru på spotten.

Materialer

10 mm mdf-plate: (1 stk.)

  • 2 sider (A1 og A2) à 20 x 180 cm
  • 6 hyller (B, B1 og B2) à 20 x 52 cm
  • 1 overstykke (C), 30 x 52 cm, avrundes etter behag
  • 1 støttelist, 4,5 x 52 cm (F)

6 mm profilert panelplate:

  • Bakkledning (D), 54 x 180 cm

10 x 10 mm list:

  • Hyllelister (E), ca. 2 meter i alt

Dessuten:

  • Trelim
  • 3,2 x 35 mm skruer

Spesialverktøy

  • Syl
  • Stiftepistol
  • Søylebormaskin
  • Eventuelt en skrape

Tidsforbruk

Dette tar cirka ei helg inkludert tørketid.

Pris

Mdf-plate, profilert panel -plate til bakkledning og lister koster rundt 350 kroner. Hvis du vil montere spotlys, kan du få en pakke med 3 stk. for cirka 200 kroner. Maling koster cirka 50 kroner.

Vanskelighetsgrad

Utfordringen kan være å få boret skrudd presist i midten av mdf-platene slik at de ikke går i stykker.

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Reoler