Før platene skjæres ut, må du regne ut hvor mange og hvor store plater du skal bruke av hver tykkelse til nettopp din reol. Til det formålet er en tegning av reolen en god idé. Tegningen er også en god hjelp når de mange platedelee senere skal limes sammen. Reolen er bygd opp av to og tre lag plater. De forskjellige tykkelsene er kombinert, så alle reolens elementer ender med å få samme tykkelse, i dette tilfelle 32 mm.
Oppbyggingen hvor de forskjellige lagene overlapper og støtter hverandre, betyr at reolen kan bære seg selv, og du unngår helt å jobbe med besværlige tappforbindelser. Målene kan endres, så reolen passer akkurat til dine ønsker. Det eneste du bare må huske, er å ta hensyn til mdf-platenes tykkelser – i dette tilfelle 10-12 og 16 mm.
LES OGSÅ: ALT om MDF-plater
Legg merke til at fagmannen bruker kappsagen til å skjære de lange stykkene, selv om sagen ikke kan nå helt på tvers. Han skjærer først fra den ene siden, deretter snur han platen rundt og skjærer gjennom det siste stykket fra den andre siden. De korte stykkene skjæres raskt og nøyaktig på bordsagen.
Nå skal platene bare settes sammen på det stedet hvor reolen skal tå. Og det er akkurat her, hvor den gamle kommoden må vike plass for den nye reolen. For å montere den skal du bare bruke snekkerlim og en dykkertpistol med 20 og 35 mm lange dykkertspiker for å holde sammen platene til limet er tørt. Har du ikke en dykkertpistol, må du bruke en hammer og små dykkert. Men det er mye lettere med en pistol, og det kan du leie i de fleste byggemarkeder.
Dykkertpistoler fås også elektriske, slik at du ikke trenger en kompressor. Start med å gi bunnplaten en stripe lim. Plassér så det høyeste sidestykket nøyaktig opp langs bunnplaten. Skyt inn to-tre 35 mm spiker til å holde platene sammen. Plasser deretter den andre store sideplaten på samme måte, og fest den med lim og dykkert.
Ta nå det korte 12 mm sidestykket. Kontrollér at det er det riktige, så det er en 16 mm kant over. Gi så platen en omgang lim i bølgeform. Det må også legges en stripe lim i kanten mellom bunn- og sideplate. Plassér nå platen nøyaktig, og skift til 20 mm dykkert. Skyt platen fast med et par spiker oppe og tre i bunnen. Plassér den andre sideplaten på samme måte.
Klem den gjerne fast med en enkelt skrutvinge, så den ikke glir. Skyt nå inn et par dykkert, så den blir på plass til limet er tørt. Nå kan overplaten plasseres. Lim godt på både side- og underkant. Legg overplaten på plass, og fest den med 35 mm dykkert på begge sider. Sett reolrammen på plass, og start så puslespillet.
Først med en liten bunnplate. Så platen som deler reolen i to. Og så enda en liten bunnplate. Når du har forsikret deg om at disse tre platene passer sammen, så riss opp hvor de er plassert, og ta dem ut. Lim på det området hvor den første platen skal ligge. Legg platen på plass, og kontroller at den ligger helt korrekt og holder ytterkant.
Trekk en stripe lim langs platen. Plassér reoldeleren helt opptil bunnplaten, og trykk den på plass. Fortsett på samme måte med den andre bunnplaten. Bank det siste stykket ned, og husk å bruke en kloss, så du ikke skader mdf-platen. Så er det tid for å lime og spikre på de 4 nederste sideplatene. De fungerer som hylleholdere.
De første hyllene kan plasseres og festes med dykkert. Oppå dem legges enda en hylle, som limes fast til den underste. Også disse hyllene får et par dykkert. Nå kan de siste sidestykkene trykkes på plass og festes. Reolen er ferdig. Men vil du gi den en riktig pen kantavslutning, er det bare å gi den en omgang med excentersliperen.
Reolen kan selvfølgelig også lakkeres eller males i en farge du liker. En reol i denne størrelsen koster deg ca. 600 kr. å lage.