Bygg et lekkert garderobeskap selv

Å få profesjonelle til å lage et skreddersydd garderobeskap kan fort koste veldig mange tusenlapper. Har du litt håndverkerferdigheter og mot til å prøve selv, kan du bygge det for halve av prisen. Vi viser hvordan du bygger et garderobeskap.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
6.000 kroner

Intro

Det er ikke den letteste oppgaven. Det krever en stor grad av presisjon og nøyaktighet, og det tar også en del tid. Men hvis du har mot til å bygge ditt eget garderobeskap, kan du altså spare veldig mye penger. Du får dessuten et skap som du designer selv, og gjør til ditt helt eget prosjekt. Det er bare å komme i gang!

Få platene saget til

Det enkleste er å bygge skapet i MDF-plater. De fleste byggevarehusene kan sage til platene i de rette målene for deg, og det kan som regel lønne seg. Alternativt kan du også gjøre det selv, om du har utstyret til det.

Når du designer ditt eget skap, vil du kanskje velge en variant med skyvedører, da det vil kreve mindre plass enn et med dører som åpner utover. Til skyvedørene skal du selvfølgelig ha et skinnesystem med hjul, som kan kjøpes på større byggevarehus.

Tilpass skapet til rommet

Noe av det beste ved å bygge garderobeskapet selv, er selvfølgelig at du får et skap som passer perfekt til rommet det skal stå i. Men det krever også at du arbeider på rommets premisser.

Det gjelder særlig for gulvet som kanskje ikke er helt rett. Dette er noe du må tenke over i designet, når du skal lage en sokkel som skapet skal hvile på.

Hvis du har skjeve vegger i rommet, må skapet selvfølgelig også tilpasses etter det. Der kommer en dykksag med en føringsskinne virkelig til nytte, selv om du også kan bruke en sirkelsag og et anlegg.

Du bestemmer!

Det aller beste med å lage ditt eget garderobeskap, er naturligvis at det er du som bestemmer hvordan det skal se ut. Hvordan det skal males, hvor mange hyller det skal være, og så videre.

Veiledning

01
Sider og hyller 8 Trinn

1

Alle platene kan du få et byggevaremarked til å skjære til etter dine mål. Du kan selvsagt også gjøre det selv, men om du ikke får tak i plater spesielt billig, lønner det seg sjelden.

2

Sidene, toppen og bunnen limes først på kantene som skal være mot hverandre. Deretter skrus alt sammen med selvskjærende, forsenkede skruer. Er ikke skruene selvskjærende, må du bore opp slik at platene ikke sprekker.

3

Hele ramma som nå er montert, skal justeres i vinkel. Du kan bruke en stor vinkelhake som her eller kontrollere kryssmålene fra hjørne til hjørne.

4

Framkanten på hyllene må avrundes slik at de skarpe kantene forsvinner. Det kan du gjøre med slipepapir, men en overfres med et avrundingsstål gjør det både rundere og penere.

5

Du kan først streke opp på utsiden av ramma der hyllene skal plasseres, og så tilsvarende på innsiden. Antallet hyller og avstanden mellom dem avhenger av dine behov.

6

Skru fast hyllene med to 4,0 x 50 mm skruer i hver hylle. Oppstreking-en på begge sider av plata sikrer at skruene blir plassert riktig.

7

Bakplata stiftes på. Små dykkert-spiker (2,5 x 30 mm) stiftes i med cirka 10 cm mellomrom. VIKTIG! Kontrollér først at ramma fortsatt er i vinkel.

8

De synlige sidene sparkles slik at skruehullene blir skjult når skapet er malt og montert sammen med de andre.

02
Ved skjeve vegger 3 Trinn

1

Skjeve vegger og hjørner er ikke noe problem. Det er nemlig ikke så vanskelig å skjære til hjørneskapet slik at det passer. Det er lettest med ei sirkelsag som går på ei skinne, men ei vanlig hånd-sirkelsag og et rett bord går også bra.

2

To snitt på langs, ett på tvers - da har du skåret av hjørnet og har to lange anleggsflater skåret i 45 grader. Her skjærer vi av 14 cm, men det tilpasser du selvsagt til forholdene hos deg.

3

Steng hullet med ei plate. Om du bruker 19 mm eller 6 mm, spiller ingen rolle her. Skru eller stift fast plata.

03
På skjeve gulv 2 Trinn

Er gulvet helt flatt, trenger du ikke å sette skapet på en sokkel. Men hvis du synes det ser penere ut, kan du selvsagt gjøre det likevel. Og har du et skjevt gulv, er det ingen vei utenom.

Sokkelen skal sikre at du får et vannrett fundament å sette skapet på. Derfor er det helt nødvendig at du bruker vater i arbeidet. Er den ikke i vater, kommer skapet til å stå skjevt.

Det høyeste punktet på gulvet er utgangspunktet, og herfra kan du så klosse opp sokkelen til den er i vater på begge sidene.

1

Mellom de to vangene skrur du fast lektene på tvers. De er 50 cm lange slik at sokkelfronten blir trukket et stykke inn under skapet. Avstanden mellom tverrlektene er 60 cm.

2

Sokkelen skrus fast i gulvet når du er sikker på at den er i vater. Du kan som her bruke små møbelvinkler (vinkeljern).

04
Skyvedører 5 Trinn

Skyvedører sparer plass, og du trenger ikke å lure på hvor langt det er bort til for eksempel ei seng, for dørene åpnes jo ikke ut i rommet. Men de krever et skinnesystem som er noe dyrere enn hengsler til vanlige dører.

Skinner og hjul (skyvedørbeslag i sett) kan du i noen tilfeller få kjøpt hos en større jernvarehandler eller hos en de av de billige kjedebutikkene. Etter hvert kan det meste av slikt utstyr også kjøpes på internett f.eks. hos www.gustavsenas.no.

1

Den øverste skinna skrus fast i toppen av skapet. Hjulene som er montert på dørene, skal gå i disse.

2

Styreskinna nederst skrus fast. Den skal ikke bære dørene, bare styre dem slik at de holder seg på plass.

3

I underkanten av alle dørene skal det freses et spor (ei not) som styreskinna kan passe inn i. Sett et 6 mm notfresestål i overfresen, og lag nota noen millimeter dypere enn fiæra på skinna er høy.

4

Hjulene monteres på dørene. Her har vi valgt å frese inn små kopper i dørene som håndtak. Du kan også bare frese en fordypning som håndtak i selve døra.

5

Det ferdige skapet er pyntet med dekklister som skjuler skinnesystemet og de noe ujevne kantene på mdf-platene. Nå har du et skap som passer nøyaktig til dine mål.

Materialer

22 mm mdf:

 • Sokkel

19 mm mdf:

 • Sider, hyller og dører

6 mm mdf:

 • Bakplate
 • Dekklister

Dessuten:

 • Skinnesystem til dører
 • 4,0 x 50 mm skruer
 • Snekkerlim
 • 2,5 x 30 mm dykkertspiker
 • Grunning og maling
 • Sparkelmasse

Spesialverktøy

 • Overfres

Tidsforbruk

Dette skapet tok det 3-4 dager å lage, inkludert maling.

Pris

Cirka 6000 kroner for skapet vi viser her.

Vanskelighetsgrad

Ikke for nybegynnere, men er du nøyaktig, er det en overkommelig oppgave.

Tegning

Skru sammen de ferdige delene

Denne store skapveggen består av fiere enkeltskap. Du lager skapene enkeltvis, deretter skrur du dem sammen, enten med selvskjærende skruer eller spesielle monteringsskruer.

Skru sammen de ferdige delene

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Video

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

Video

TIPS: Slå av varmen når du maler

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

Video

Tips & Triks

Lag en fin front til sokkelen

Har du et svært ujevnt gulv, kan det være et pent alternativ å lage ei frontlist til sokkelen som følger ujevnhetene i gulvet.

Dørene går på skinner

Skinnesystemene til skyvedører kan være litt forskjellig utformet, men i hovedtrekk fungerer de som vist på tegningene her.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Skap