Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg et lekkert garderobeskap selv

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Å få profesjonelle til å lage et skreddersydd garderobeskap kan fort koste veldig mange tusenlapper. Har du litt håndverkerferdigheter og mot til å prøve selv, kan du bygge det for halve av prisen. Vi viser hvordan du bygger et garderobeskap.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
6.000 kroner

Intro

Det er ikke den letteste oppgaven. Det krever en stor grad av presisjon og nøyaktighet, og det tar også en del tid. Men hvis du har mot til å bygge ditt eget garderobeskap, kan du altså spare veldig mye penger. Du får dessuten et skap som du designer selv, og gjør til ditt helt eget prosjekt. Det er bare å komme i gang!

Få platene saget til

Det enkleste er å bygge skapet i MDF-plater. De fleste byggevarehusene kan sage til platene i de rette målene for deg, og det kan som regel lønne seg. Alternativt kan du også gjøre det selv, om du har utstyret til det.

Når du designer ditt eget skap, vil du kanskje velge en variant med skyvedører, da det vil kreve mindre plass enn et med dører som åpner utover. Til skyvedørene skal du selvfølgelig ha et skinnesystem med hjul, som kan kjøpes på større byggevarehus.

Tilpass skapet til rommet

Noe av det beste ved å bygge garderobeskapet selv, er selvfølgelig at du får et skap som passer perfekt til rommet det skal stå i. Men det krever også at du arbeider på rommets premisser.

Det gjelder særlig for gulvet som kanskje ikke er helt rett. Dette er noe du må tenke over i designet, når du skal lage en sokkel som skapet skal hvile på.

Hvis du har skjeve vegger i rommet, må skapet selvfølgelig også tilpasses etter det. Der kommer en dykksag med en føringsskinne virkelig til nytte, selv om du også kan bruke en sirkelsag og et anlegg.

Du bestemmer!

Det aller beste med å lage ditt eget garderobeskap, er naturligvis at det er du som bestemmer hvordan det skal se ut. Hvordan det skal males, hvor mange hyller det skal være, og så videre.

Veiledning

Sider og hyller

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Alle platene kan du få et byggevaremarked til å skjære til etter dine mål. Du kan selvsagt også gjøre det selv, men om du ikke får tak i plater spesielt billig, lønner det seg sjelden.

2

Sidene, toppen og bunnen limes først på kantene som skal være mot hverandre. Deretter skrus alt sammen med selvskjærende, forsenkede skruer. Er ikke skruene selvskjærende, må du bore opp slik at platene ikke sprekker.

3

Hele ramma som nå er montert, skal justeres i vinkel. Du kan bruke en stor vinkelhake som her eller kontrollere kryssmålene fra hjørne til hjørne.

4

Framkanten på hyllene må avrundes slik at de skarpe kantene forsvinner. Det kan du gjøre med slipepapir, men en overfres med et avrundingsstål gjør det både rundere og penere.

5

Du kan først streke opp på utsiden av ramma der hyllene skal plasseres, og så tilsvarende på innsiden. Antallet hyller og avstanden mellom dem avhenger av dine behov.

6

Skru fast hyllene med to 4,0 x 50 mm skruer i hver hylle. Oppstreking-en på begge sider av plata sikrer at skruene blir plassert riktig.

7

Bakplata stiftes på. Små dykkert-spiker (2,5 x 30 mm) stiftes i med cirka 10 cm mellomrom. VIKTIG! Kontrollér først at ramma fortsatt er i vinkel.

8

De synlige sidene sparkles slik at skruehullene blir skjult når skapet er malt og montert sammen med de andre.

Ved skjeve vegger

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Skjeve vegger og hjørner er ikke noe problem. Det er nemlig ikke så vanskelig å skjære til hjørneskapet slik at det passer. Det er lettest med ei sirkelsag som går på ei skinne, men ei vanlig hånd-sirkelsag og et rett bord går også bra.

2

To snitt på langs, ett på tvers - da har du skåret av hjørnet og har to lange anleggsflater skåret i 45 grader. Her skjærer vi av 14 cm, men det tilpasser du selvsagt til forholdene hos deg.

3

Steng hullet med ei plate. Om du bruker 19 mm eller 6 mm, spiller ingen rolle her. Skru eller stift fast plata.

På skjeve gulv

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Er gulvet helt flatt, trenger du ikke å sette skapet på en sokkel. Men hvis du synes det ser penere ut, kan du selvsagt gjøre det likevel. Og har du et skjevt gulv, er det ingen vei utenom.

Sokkelen skal sikre at du får et vannrett fundament å sette skapet på. Derfor er det helt nødvendig at du bruker vater i arbeidet. Er den ikke i vater, kommer skapet til å stå skjevt.

Det høyeste punktet på gulvet er utgangspunktet, og herfra kan du så klosse opp sokkelen til den er i vater på begge sidene.

1

Mellom de to vangene skrur du fast lektene på tvers. De er 50 cm lange slik at sokkelfronten blir trukket et stykke inn under skapet. Avstanden mellom tverrlektene er 60 cm.

2

Sokkelen skrus fast i gulvet når du er sikker på at den er i vater. Du kan som her bruke små møbelvinkler (vinkeljern).

Skyvedører

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Skyvedører sparer plass, og du trenger ikke å lure på hvor langt det er bort til for eksempel ei seng, for dørene åpnes jo ikke ut i rommet. Men de krever et skinnesystem som er noe dyrere enn hengsler til vanlige dører.

Skinner og hjul (skyvedørbeslag i sett) kan du i noen tilfeller få kjøpt hos en større jernvarehandler eller hos en de av de billige kjedebutikkene. Etter hvert kan det meste av slikt utstyr også kjøpes på internett f.eks. hos www.gustavsenas.no.

1

Den øverste skinna skrus fast i toppen av skapet. Hjulene som er montert på dørene, skal gå i disse.

2

Styreskinna nederst skrus fast. Den skal ikke bære dørene, bare styre dem slik at de holder seg på plass.

3

I underkanten av alle dørene skal det freses et spor (ei not) som styreskinna kan passe inn i. Sett et 6 mm notfresestål i overfresen, og lag nota noen millimeter dypere enn fiæra på skinna er høy (se tegningen under).

4

Hjulene monteres på dørene. Her har vi valgt å frese inn små kopper i dørene som håndtak. Du kan også bare frese en fordypning som håndtak i selve døra.

5

Det ferdige skapet er pyntet med dekklister som skjuler skinnesystemet og de noe ujevne kantene på mdf-platene. Nå har du et skap som passer nøyaktig til dine mål.

Materialer

22 mm mdf:

 • Sokkel

19 mm mdf:

 • Sider, hyller og dører

6 mm mdf:

 • Bakplate
 • Dekklister

Dessuten:

 • Skinnesystem til dører
 • 4,0 x 50 mm skruer
 • Snekkerlim
 • 2,5 x 30 mm dykkertspiker
 • Grunning og maling
 • Sparkelmasse

Spesialverktøy

 • Overfres

Tidsforbruk

Dette skapet tok det 3-4 dager å lage, inkludert maling.

Pris

Cirka 6000 kroner for skapet vi viser her.

Vanskelighetsgrad

Ikke for nybegynnere, men er du nøyaktig, er det en overkommelig oppgave.

Tegning

Skru sammen de ferdige delene

Denne store skapveggen består av fiere enkeltskap. Du lager skapene enkeltvis, deretter skrur du dem sammen, enten med selvskjærende skruer eller spesielle monteringsskruer.

Logg inn kjøp tilgang

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

TIPS: Slå av varmen når du maler

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

Tips & Triks

Lag en fin front til sokkelen

Har du et svært ujevnt gulv, kan det være et pent alternativ å lage ei frontlist til sokkelen som følger ujevnhetene i gulvet.

Dørene går på skinner

Skinnesystemene til skyvedører kan være litt forskjellig utformet, men i hovedtrekk fungerer de som vist på tegningene her.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Bygg et lekkert garderobeskap selv
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake