Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smart skap under en skrå vegg

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det kan være vanskelig å utnytte plassen optimalt i et hus med skråvegger. Med et skap som er tilpasset veggene, får du fullt utbytte og ingen spillplass.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
3000 kroner

Intro

Du kan ikke kjøpe et ferdig skap som passer inn mot en skråvegg. Det skal måles opp og spesialproduseres til rommet, og det er dyrt hvis du skal ha en snekkertil å gjøre jobben. Men du kan selvfølgelig bygge et skap selv, og det er faktisk ikke så vanskelig som det kanskje høres ut som.

Vi har tatt utgangspunkt i tre kommoder, som er kjøpt flatpakket. Oppå dem bygger vi et skap med en klassisk frontramme. De skrå veggene skaper mange utfordringer. I vårt tilfelle må vi bygge en liten skuff for å kunne utnytte plassen optimalt. Den slags tilpasninger har vi ikke regnet inn i tiden her.

Først skal det måles opp grundig!

Ved første øyekast er gulv, vegger og tak i boligen din snorrette og nøyaktig i lodd og vater. På samme måte som det er en selvfølge at rommets hjørner møter hverandre i en 90 graders rett vinkel. Dessverre er det ofte små unøyaktigheter, med fall på gulvet og noen millimeters skjevheter i vegger og innadgående hjørner. Derfor skal du ta nøyaktige mål når du skal tilpasse skapet til rommet.

Kommoden skal tilpasses først

Vi er nødt til å bygge om den ene av de tre kommodene under skapet, fordi det dels er en radiator i veien, og dels er det noen stikkontakter vi gjerne vil ha tilgang til. Løsningen blir å endre kommoden til et skap. Vi setter sammen kommoden som de andre, men uten lister og skinner til skuffer. Det skal lages en ny bunn og en dør - dermed har vi et skap.

Vi skrur en bunn av 19 mm mdf til kom modens sider.

Et ekstrastykke lar døren åpnes til tross for radiatoren.

En anslagslist monteres i venstre side før det måles opp.

Til slutt kan den tilpassede døren monteres med hengsler.

Veiledning

Lag bladskjøtene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Du får bruk for en kapp-/gjærsag til bladskjøtene som holder skapets frontramme sammen. Med sagens dybdestopp kan du skjære en rekke snitt halvt ned i hver list, og deretter fjerne treverket med et skarpt stemjern.

Når samtlige bladskjøter er stemt ut, er det en god idé å prøvesamle hele rammen, og kontrollmåle en siste gang. Deretter settes rammen sammen med rikelig med snekkerlim i alle skjøter. Sørg for at skjøtene er tette, og sjekk flittig med tommestokk og vinkel.

1

Lag innsnitt til skjøtene på rammen. Her er det vinkelrette innsnitt som brukes i bunnlisten (B) og de lodrette listene C, D og E. Sag en rekke tettliggende spor, side om side, nøyaktig i samme bredde som listene.

Sagens dybdestopp sikrer lik sagedybde.

2

Prøv skjøtene. De to stykkene (her B og F) skal passe stramt inn i hverandre. Vent med å lime til alle skjøtene er klare.

3

Lag innsnitt i den skrå listen (G) med samme dybde og etter samme prinsipp, men med sagvinkel som skråveggen (her 45 grader). Det samme gjelder listene E og F.

Monter rammen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Sett sammen listene D, E og F med bunnlisten (B). Husk å sjekke at de loddrette listene sitter vinkelrett på bunnlisten (B), slik at du er sikker på at de blir stående parallelt.

Hold skjøtene i spenn til limet er tørt.

2

Sett den skrå listen (G) på rammen. Den skal settes sammen med listene E, F og A. Mot bunnlisten (B) er den skrå listen bare kappet i 45 grader, og den settes fast med en skrue og lim.

Dører og hengsler

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Dørene er bygget av 19 mm mdf-plate, og de stikker 1,5 cm ut over frontrammen i hengselsiden, og 1 cm ut i motsatt side, samt i topp og bunn. Vi bruker hvitlakkerte skaphengsler til dørene, som vi monterer utenpå rammen.

Det er enklest å tilpasse dørene før du maler dem. Legg dem oppå frontrammen på et bord eller på bukker, og strek opp.

På grunn av den skrå veggen skal hengslene sitte i venstre side. Ellers vil ikke døren kunne åpnes helt uten at den støter mot skråveggen.

1

Monter alle hengsler 15 cm fra topp og bunn. De skal bare monteres midlertidig med et par skruer, slik at du kan se korrekt plassering etter at du har malt.

2

Sjekk målene til dørenes bredde mens hengslene er midlertidig montert. Sag ut dørene i bredde og høyde, men vent med det vinklede snittet i dørenes topp til senere.

3

Legg opp dørene på frontrammen, og press hengselsiden tett mot hengslene. Sett dem midlertidig fast med én enkelt skrue i begge hengsler. Strek opp den skrå vinkelen parallelt med overkanten av den skrå frontrammelisten (G).

4

Bruk det avskårne stykket fra den minste døren til enten å blende åpningen ytterst til høyre, eller til skuffefront (se boks på neste side). Legg opp platestykket, og strek opp slik at det flukter med de skrått avsagde dørene.

5

Her bruker vi ikke håndtak. Ikeas skuffefronter er uten håndtak, men avsaget med en vinkel på 20 grader øverst. Vi gjør det samme på dørene våre ved å skråskjære anslagssiden på de store dørene og overkanten på underskapsdøren.

Monter skapene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når frontrammen skal skrus fast i veggen, er det viktig at du har plugger som er egnet til den veggtypen du skal skru i. Murvegger er forholdsvis enkle å finne plugger til, men skal du feste skapet i gipsplater, må du kanskje bruke egne gipsankere, som utvider seg på baksiden av gipsplaten og holder fast.

Dørene holder vi lukket med små magnetlåser på frontrammen. De møter en liten metallplate på døren, og sørger for at dørene ikke går opp av seg selv.

Vi har spart den avsluttende malingen til nå, fordi det fort blir riper i rammen og platene under monteringen.

1

Sett fast frontrammen i kommoden med 5,0 x 50 mm skruer. Kommodens skuffer ligger i plan med fremkanten på kommodens topplate. For å skape helhet, trekkes frontrammen 20 mm inn fra kommodens fremkant.

2

Skru fast frontrammen i veggen. I en gipsplate eller murvegg skal du først markere plasseringen, ta frontrammen ned og sette i plugger. Deretter kan du sette fast rammen med skruer med passe lengde. I en trevegg kan du skru direkte.

3

Skru endegavlen fast i veggen. Gavlens ramme skal sitte mellom frontrammen og veggen. I veggen fester vi den med møbelvinkler. Endegavlen skal dekkes med et stykke 19 mm mdf-plate.

4

Sett møbelvinkler i veggen. De skal bære hyllenes bakkant, og skal sitte i akkurat samme høyde som vinklene på frontrammens innside.

5

Løft dørene på plass. Dørene kan holdes fast med den løse hengsels-tappen. De tre øverste dørene er hengslet i venstre side på grunn av skråveggen. Døren i den ombygde kommoden er hengslet i høyre side.

6

Sett magnetlås på frontrammen. Låsene skal sitte i plan med frontrammen. På dørenes innside monterer du magnetenes motstykke.

7

Gi skapet et siste malingsstrøk. Små skrammer og riper er nesten uunngåelige under monteringen, så vi flekk- og sluttmaler først nå. Vi har tatt med en Ikea-skufftil farvehandelen og fått blandet en maling i samme nyanse.

Blend av eller bygg en skuff

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Skuffeller avblending. Frontrammens høyre side slutter som et lite rettvinklet trekantstykke. Det er ikke plass til hengsler på det lille platestykket, så enten må det blendes av, eller med litt ekstra arbeid bli til en skuffefront til en liten skuff, der vi bruker skuffeskinner fra Ikea. Skuffen lages som en kasse av 19 mm mdf med en bunn av masonite. Skuffeskinnene tok vi fra de skuffene vi kasserte.

1

Bunnen er av masonite, sidene er av 19 mm mdf-plate. Skuffeskinnene er kjøpt hos Ikea.

2

Skuffen lages som en kasse med 7 cm høye sider.

3

Skuffeskinnene er hevet fra bunnen, slik at skuffen glir.

4

Det lille trekantede avblendingsstykketer blitt skuffefront.

5

Plassen er utnyttet optimalt med den lille skuffen.

Materialer

De ferdige kommodene:

• Malm fra Ikea

Ramme og dører:

• 28 x 43 mm glattkant
• 19 mm mdf-plate
• Skruer, 5,0 x 50 mm
• Hyllebærere (møbelvinkler)
• Snekkerlim
• Skaphengsler
• Magnetlåser
• Grunnings- og akrylmaling

Spesialverktøy
• Dykksag: (evt.sirkelsag)
• Kapp-/gjærsag: Letter bladskjøten på rammen
• Evt. digital avstandsmåler: Gjør det enkelt å måle opp
• Smygvinkel: Slik at du kan måle skråveggens helling.

Tidsforbruk

2 dager

Pris

Cirka 3000 kroner

Tegning

Tegn din egen arbeidstegning

Tegningen her viser hvilke mål skapene våre har. Men ettersom du er nødt til å tilpasse skapet ditt til de aktuelle forholdene hjemme hos deg, skal du tegne din egen arbeidstegning. Den trenger ikke på noen måte å være i 3-d-perspektiv eller flotte farger. Det viktigste er at du kan følge den, og at du har alle relevante mål med på tegningen.

Som du kan se, består skapet i utgangspunktet av en frontramme, en kledd enderamme, dører og gjennomgående hyller. Alt er plassert på ferdigkjøpte kommoder, der den ene i vårt tilfelle måtte endres litt på grunn av en radiator.

For å utnytte plassen fullt ut, har vi dessuten laget en liten skuffmed trekantet front, lengst inne under skråveggen.

Logg inn kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Smart skap under en skrå vegg
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake