Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

"Skyt" tyven med et kamera

Skriv ut Lagre artikkel

Kameraer kan være et godt supplement til innbruddssikringen din. Hvis en tyv vet at han blir filmet, er det gode muligheter for at han besøker at annet hus. Gjør han det ikke, har du levende bilder fra innbruddet, og kan hjelpe politiet med å fakke ham.

montering_af_overvaagningskamera1

Du leter langt fra forgjeves, hvis du leter etter overvåkingskameraer på internett. Det er mange nettbutikker som vil selge overvåking, og du kan fint finne et komplett kamerasett til noen få tusenlapper.

Problemet er å finne ut hva du har bruk for, og det krever litt mer kunnskap enn de fleste av oss besitter.

LES MER: Effektiv metode mot innbrudd

Det kan være vanskelig å se om kvaliteten på opptakene fra kameraet er bra. Og det er helt avgjørende, for kan du kun se bilen til tyvene, men ikke lese nummerskiltet, har opptakene en begrenset verdi.

Prøv derfor å google kameraets navn og typebetegnelse, og se om du kan finne anmeldelser (på engelsk: reviews) av det kameraet du vurderer å kjøpe. Da kan du i hvert fall se om andre har vært fornøyd med nettopp det overvåkingskameraet.

Sørg deretter for å sette det opp riktig. Det skal peke dit du kan forvente at en tyv vil bryte seg inn (terrassedør og vinduer), det skal være synlig, slik at det virker preventivt, og det skal overholde en rekke lovkrav.

I artikkelen får du vår guide til hvilken type overvåkningskamera du skal velge, og hvor det skal plasseres. Vi gjennomgår også lovene på området.

3 ting du skal bestemme deg for før du handler

INNEBYGGET LYS ELLER IKKE?
Skal kameraet kunne filme i mørket (det er en fordel, hvis det skal filme om natten), skal det være utstyrt med lys, typisk IR-dioder (infrarøde).

ANALOGT ELLER DIGITALT?
Et overvåkingskamera kan være analogt eller digitalt/ nettverks basert (IP). De analoge kameraene er rimelige, og krever ikke spesialkabler. Til gjengjeld er kvaliteten på opptakene heller ikke av de aller beste.
De digitale kameraene er litt dyrere og krever dyrere kabler. Til gjengjeld er kvaliteten på bildene generelt bra, og du har flere muligheter til for eksempel å stille flere kameraer forskjellig, eller å følge kameraet på en smarttelefon eller en PC. Du kan også velge å koble til kameraet trådløst, via hjemmenettverket ditt.

TRÅDLØST ELLER MED KABEL?
De digitale IP-kameraene kan settes opp uten kabler; da sender de signaler til en opptakerboks mv. via wi-fi. Strøm må du koble til med kabel.
Oppsettet kan være litt mer komplekst, og er den trådløse forbindelsen ustabil, påvirker det også kameraene. Har du mange kameraer, har du også bruk for en stor båndbredde på nettverket. Signalet kan også jammes (blokkeres).
Hvis du kan, så trekk kabler av god kvalitet (kjøp dem sammen med det øvrige utstyret), og gjerne skjult eller dekket av en metallskinne, så de er vanskelige å komme til.

Hvilken type skal du velge?

Grunnleggende finnes det to typer kameraer: ”dome” og”bullet”. Dome er små, runde kupler, som du sikkert kjenner fra stasjoner, tog eller andre offentlige steder. Bullet er de som ligner et gammeldags videokamera, altså en kasse. De to typene kameraer kan i bunn og grunn det samme, men det er forskjeller - særlig på rekkevidde og presisjon.

Bulletkamera

Har du bruk for et kamera med lang rekke vidde, for eksempel fordi det skal filme ned en lang innkjørsel, er bulletkameraet best. Det er også det letteste å installere, fordi det er enkelt å rette inn vinkelen mot det du vil overvåke. Kameraet er til gjengjeld også enkelt å gjøre hærverk mot.

Domekamera

Domekameraet er, med sin lille kuppel, det mest diskrete og minst skjemmende. Det filmer like bra som bulletkameraet på korte avstander, men hvis du vil rette inn opptaksvinkelen, må du avmontere det, vri det og sette det fast igjen.

Hvor mange har du bruk for?

Se, og bli sett. Det er kodeordene når du skal sette opp kameraene dine. Et overvåkingskamera skal først og fremst virke preventivt, derfor skal det være synlig. Dernest skal det filme der tyven er, altså normalt der han ellers ville kunne stå i fred for nysgjerrige blikk.

TIL HUSET MED ETT ENKELT SVAKT PUNKT

Huset er godt sikret med låser, beslag mv., men enkelte steder vil en innbruddstyv kunne jobbe uforstyrret, for eksempel bak huset, eller mellom huset og en høy hekk. Her skal kameraet forstyrre arbeidsroen og filme tyven, hvis han velger å ignorere det.

TIL HUSET I DET INNDBRUDDSPLAGEDE NABOLAGET

Huset ligger litt øde eller i et meget innbruddsbelastet område. Her kan du sette kameraer i både de “stille arbeidssonene” og ut mot innkjørselen, der en tyv kan ankomme i bil. Kameraet som dekker innkjørselen, kan gjerne være godt synlig for alle som nærmer seg.

TIL HUSET MED ALTFOR MYE ARBEIDSRO FOR TYVENE

Huset ligger helt øde, er vanskelig å se for andre, og inneholder kanskje betydelige verdier i form av designermøbler og lignende. Kameraer skal dekke alle de stedene en tyv kan bryte seg inn, og alle mulige ankomstveier. Hele fasaden er synlig overvåket.

Dette sier loven!

§ Du kan overvåke eget hus og hage, men kameraet kan ikke fange opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom.
§ I utgangspunktet kan opptakene bare utleveres til politiet, men dersom
du* er filmet, har du innsynsrett.
§ Det er et lovkrav at all overvåking skal skiltes, slik at alle som blir filmet vet at de blir det.
§ Alle opptak skal i utgangspunktet slettes senest sju dager etter opptak. Dersom det er sannsynlig at opptaket vil bli levert til politiet, kan det oppbevares i inntil 30 dager.
§ Det er ikke tillatt å dele opptak på internett uten samtykke fra alle som kan identifiseres. Brudd på dette, vil kunne føre til kraftige bøter.

Husk for ordens skyld å fortelle naboen at kameraet ditt ikke filmer noe annet enn din egen tomt.

Slik er det bygget opp

Et godt kamera er ikke bare et som produserer skarpe bilder. Det skal også være robust, kunne filme under vanskelige lysforhold og være enkelt å montere.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): "Skyt" tyven med et kamera
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake