3 ting du skal bestemme deg for før du handler
INNEBYGGET LYS ELLER IKKE?
Skal kameraet kunne filme i mørket (det er en fordel, hvis det skal filme om natten), skal det være utstyrt med lys, typisk IR-dioder (infrarøde).
ANALOGT ELLER DIGITALT?
Et overvåkingskamera kan være analogt eller digitalt/ nettverks basert (IP). De analoge kameraene er rimelige, og krever ikke spesialkabler. Til gjengjeld er kvaliteten på opptakene heller ikke av de aller beste.
De digitale kameraene er litt dyrere og krever dyrere kabler. Til gjengjeld er kvaliteten på bildene generelt bra, og du har flere muligheter til for eksempel å stille flere kameraer forskjellig, eller å følge kameraet på en smarttelefon eller en PC. Du kan også velge å koble til kameraet trådløst, via hjemmenettverket ditt.
TRÅDLØST ELLER MED KABEL?
De digitale IP-kameraene kan settes opp uten kabler; da sender de signaler til en opptakerboks mv. via wi-fi. Strøm må du koble til med kabel.
Oppsettet kan være litt mer komplekst, og er den trådløse forbindelsen ustabil, påvirker det også kameraene. Har du mange kameraer, har du også bruk for en stor båndbredde på nettverket. Signalet kan også jammes (blokkeres).
Hvis du kan, så trekk kabler av god kvalitet (kjøp dem sammen med det øvrige utstyret), og gjerne skjult eller dekket av en metallskinne, så de er vanskelige å komme til.
Hvilken type skal du velge?
Grunnleggende finnes det to typer kameraer: ”dome” og”bullet”. Dome er små, runde kupler, som du sikkert kjenner fra stasjoner, tog eller andre offentlige steder. Bullet er de som ligner et gammeldags videokamera, altså en kasse. De to typene kameraer kan i bunn og grunn det samme, men det er forskjeller - særlig på rekkevidde og presisjon.
Bulletkamera
Har du bruk for et kamera med lang rekke vidde, for eksempel fordi det skal filme ned en lang innkjørsel, er bulletkameraet best. Det er også det letteste å installere, fordi det er enkelt å rette inn vinkelen mot det du vil overvåke. Kameraet er til gjengjeld også enkelt å gjøre hærverk mot.
Hvor mange har du bruk for?
Se, og bli sett. Det er kodeordene når du skal sette opp kameraene dine. Et overvåkingskamera skal først og fremst virke preventivt, derfor skal det være synlig. Dernest skal det filme der tyven er, altså normalt der han ellers ville kunne stå i fred for nysgjerrige blikk.
TIL HUSET MED ETT ENKELT SVAKT PUNKT
Huset er godt sikret med låser, beslag mv., men enkelte steder vil en innbruddstyv kunne jobbe uforstyrret, for eksempel bak huset, eller mellom huset og en høy hekk. Her skal kameraet forstyrre arbeidsroen og filme tyven, hvis han velger å ignorere det.
TIL HUSET I DET INNDBRUDDSPLAGEDE NABOLAGET
Huset ligger litt øde eller i et meget innbruddsbelastet område. Her kan du sette kameraer i både de “stille arbeidssonene” og ut mot innkjørselen, der en tyv kan ankomme i bil. Kameraet som dekker innkjørselen, kan gjerne være godt synlig for alle som nærmer seg.
TIL HUSET MED ALTFOR MYE ARBEIDSRO FOR TYVENE
Huset ligger helt øde, er vanskelig å se for andre, og inneholder kanskje betydelige verdier i form av designermøbler og lignende. Kameraer skal dekke alle de stedene en tyv kan bryte seg inn, og alle mulige ankomstveier. Hele fasaden er synlig overvåket.
Dette sier loven!
§ Du kan overvåke eget hus og hage, men kameraet kan ikke fange opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom.
§ I utgangspunktet kan opptakene bare utleveres til politiet, men dersom du* er filmet, har du innsynsrett.
§ Det er et lovkrav at all overvåking skal skiltes, slik at alle som blir filmet vet at de blir det.
§ Alle opptak skal i utgangspunktet slettes senest sju dager etter opptak. Dersom det er sannsynlig at opptaket vil bli levert til politiet, kan det oppbevares i inntil 30 dager.
§ Det er ikke tillatt å dele opptak på internett uten samtykke fra alle som kan identifiseres. Brudd på dette, vil kunne føre til kraftige bøter.
Husk for ordens skyld å fortelle naboen at kameraet ditt ikke filmer noe annet enn din egen tomt.