Arbeidsbord til grovarbeid

Vil du skåne høvelbenken din for det groveste og mest skitne arbeidet eller om du vil ha en solid arbeidsbenk som kan klare det meste, så følg med her når vi bygger en sterkt, men helt enkel arbeidsbenk til de grove oppgavene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.000 kroner

Intro

Det er mange arbeidsbenker på markedet, men de aller fleste og mest vanlige er små, sammenleggbare modeller, som først og fremst er bygget for å holde fast på lister og andre emner.
Har du bruk for en arbeidsbenk som kan klare tunge, skitne motordeler, sykkelreparasjoner og annet, som skitner til, så må du enten ut i en større investering eller dekke til arbeidsbordet eller høvelbenken, hvis du vil bevare den til annet bruk.

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av en høvelbenk

Men for ca. 1000 kr kan du bygge en solid benk som kan tåle det meste. Og det er i tillegg en forholdsvis enkel oppgave, som ikke krever den helt store erfaringen. Metallplata kan du kjøpe i en spesialforretning (Tools/ Astrup) eller på et metallverksted.

Veiledning

01
Ei solid benkeplate 5 Trinn

Arbeidsbenken bør ha ei solid benkeplate. Vi hadde ei solid, 22 mm tykk OSB-plate (OSB = Oriented Strand Board) stående, så den brukte vi, og forsynte den med ei 16 mm tykk mdf-plate, som er lett å frese i. Du kan også bare bruke ei 22 mm mdf-plate som den eneste plata.

Benkeplata bør forsynes med ei plan-forsenket metallplate, slik at du virkelig kan bruke arbeidsbenken hardhendt, uten at den blir ødelagt av den grunn.

Vi bruker en overfres til å forsenke metallplata, men dette trinnet kan du naturligvis hoppe over. Da legger du bare metallplata oppå mdf-plata. Ulempen er at du får en kant som samler skitt, og som kan ripe opp arbeidsemnene.

1

Velg benkeplates (A) størrelse. Fordi vi hadde ei 16 mm mdf-plate på 120 x 70 cm stående, så brukte vi den også. På et metallverksted bestilte vi ei 2 mm rustfri stålplate (B) på 50 x 60 cm med en bøyd forkant på 3 cm.

2

Legg plata (B) der du vil ha den. Tegn langs kanten med en blyant. Hvis du vil sette ei skrutvinge på benken, er det en god idé å gjøre plass ved siden av plata.

3

Sett et notfresestål i overfresen. Innstill dybden til 2 mm. Nå kan du frese plass til metall-plata. Har du ingen overfres, kan du legge plata direkte på benkeplata.

4

Fres langs ei rettskinne eller et rett bord, som legges langs blyantstreken du har laget. Når du har fjernet materialet langs strekene, kan du fjerne alt innenfor strekene på «frihånd».

5

Prøv om plata passer, og justér om nødvendig. Plata skal helst ligge tett inntil kantene, slik at benken blir lett å holde ren for skitt og spon.

02
Et kraftig understell 7 Trinn

Nå skal benkeplata di ha noe å ligge på. Understellet skal naturligvis være like kraftig som benkeplata, derfor har vi valgt 48 x 98 mm konstruksjonsvirke, som er en standardstørrelse i byggevaremarkedet og hos trelastforhandleren.

Du bør bygge ei kraftig ramme som benkeplata kan ligge på. Og så skal du sette kraftige bein på den. Høyden på beina bør du regulere, slik at det passer til din egen høyde. Det er viktig at du står behagelig og ikke behøver å bøye deg ned når du arbeider ved benken.

Vi bygger vår arbeidsbenk slik at den kan stå med den ene langsida langs en vegg. Her kan den også boltes fast.

1

Skjær til alle beina etter tegningen. Tilpass målene ut fra størrelsen på din benkeplate og den høyden du ønsker at benken skal ha. Vi har brukt kraftige materialer som er 48 x 98 mm.

2

Alt er sagd ut. Hvis du synes at det føles risikabelt å sage til alt på én gang, kan du gjøre det etter hvert som arbeidet går framover. Her er ramme, bein og avstiver skåret ut og klar til montering.

3

Lag en forsenking til skruene når du har forboret hullene med et 6,5 mm bor. Forsenkningen skal tilsvare skruehodets størrelse. Forsenkningen gjør benken litt penere, og du unngår å rive deg opp på skruene.

4

Skru ramma sammen. Husk midtstykket, som utgjør tverr-avstiveren (E). Bruk 6,0 x 120 mm skruer. Sørg for å sjekke diagonalmålet, dermed sikrer du at ramma er i vinkel.

5

Klargjør resten av delene til den nederste ramma. Forbor to hull i hver ende av de lengste stykkene (F). Plassér hullene cirka 2 cm fra enden og cirka 2,5 cm fra kanten.

6

Skru beina (K) på ramma. Forbor og bruk samme skruer som til ramma, men sett en ekstra skrue (6,0 x 120 mm) fra rammas korte side (D) inn i beina (K) for å stabilisere benken.

7

Skru tverrstykkene (F + G) på beina, cirka 30 cm ned, målt fra underkanten. La den langsgående (F) på det som skal bli framsiden sitte ca. 1 cm inn i forhold til bein-as ytterkant. Det gir et penere utseende.

03
Ei praktisk hylle 3 Trinn

1

Legg hylla (H) på plass, før du monterer benkeplata. Hyllas mål ser du på tegningen, men den skal naturligvis tilpasses din benk, hvis du endrer på de øvrige målene på tegningen.

2

Skru fast hylla (H) med selvskjærende skruer (3,9 x 55 mm). Sett 3-4 stykker på hver langside og 2-3 på de korte sidene, så det holder.

3

Skru bakplata (J) fast med samme type skruer som til hylla. Bakkledningen hindrer at tingene dine faller ned av hylla.

04
Sammenføyningene 4 Trinn

For å gjøre benkeplata tilstrekkelig sterk bruker vi to plater, ei OSB-plate (M) og ei 16 mm mdf-plate (A). Du kan også bare bruke ei enkelt 22 mm mdf-plate. For å få den best mulige benkeplata skal alt ligge plant. Stålplata er frest ned i plan med mdf-plata (A), og skruene som holder metallplata er forsenket, slik at metallplata ligger plant med mdf-plata uten sjenerende kanter.

Det samme gjelder de skruene som holder fast den øverste plata av mdf.

Dette dreier seg selvfølgelig om små detaljer som du kan se bort fra, alt etter hva du skal bruke arbeidsbenken til.

1

Legg den nederste benkeplata (M) oppå understellet, og sett en rekke blyantmarkeringer ca. 2 cm inne fra kanten. Det svarer til knapt halvparten av tykkelsen på de bærende materialene. Skru plata fast på samme måte som hylla under.

2

Skru mdf-plata (A) fast. Markér først hvor skruene i den underste benke-plata er plassert, slik at du ikke skrur ned i dem. Forbor, forsenk, og skru så plata fast med 6,0 x 80 mm skruer.

3

Nå skal metallplata (B) skrus fast. Markér borehullene med en kjørner. Bor først med et lite bor, så med et større. Til våre 6,0 x 45 mm skruer forborer vi med et 6 mm bor.

4

Forsenk skruene i plata. Seks skruer er nok til å holde plata på plass. Idéen er at plata dermed blir lett å skifte når den etterhvert blir altfor slitt og ujevn.

Skruen er forsenket, så nå risikerer du ikke å rive deg opp eller å ripe de emnene du arbeider med.

05
Den siste finish 3 Trinn

1

Ei list (L) beskytter kantene. Ei 5 x 50 mm kantlist passer til benke-platas sårbare kanter. Skru den fast på de tre frie sidene, slik at de ikke blir ødelagt. Sag listene på skrå i hjørnene.

2

Metallplatas bøyde kant beskytter benkeplata og er spesialt praktisk når du skal bakse store emner opp på benken og ned igjen.

3

Mal benkeplata. Ei kraftig maling beskytter benkeplata, slik at den ikke suger til seg væske. Det meste kan vaskes av overflaten, hvis du maler benkeplata med f.eks. to lag god gulvmaling.

Materialer

48 x 98 mm høvellast:
• 2 rammestykker (C) à 120 cm
• 2 rammestykker (D) à 60,4 cm
• 1 avstiver (E), 110,4 cm
• 2 rammestykker (F) à 100,8 cm
• 2 rammestykker (G) à 49,8 cm
• 4 bein (K) à 87 cm

OSB-plate (22 mm), tilskjæres
• 1 benkeplate (M), 120 x 70 cm

16 mm mdf-plate, tilskjæres
• Benkeplate (A), 120 x 70 cm (Alternativt kan A og M erstattes av 1 stk. 22 mm tykk MDF-plate)
• Hylle (H), 59,4 x 100,8 cm
• Bakkledning (J), 30 x 110,4 cm

5 x 50 mm kantliste:
• Kantlister (L) tilpasses etter de aktuelle mål på benkeplata

2 mm rustfri stålplate:
• Plate (B), 50 x 60 cm, med bøyd forkant

Skruer:
• Til bein/ramme: treskruer, 6,0 x 120 mm
• Til bakplate og hylle: selvskjærende skruer, 3,9 x 55 mm
• Til benkeplate: treskruer, 6,0 x 80 mm
• Til metallplata: A2-skruer, 6,0 x 45 mm

Dessuten:
• Gulvmaling
• Byggevinkler

Tidsforbruk

Benken kan sages og monteres på en dags tid.

Pris

Ca. 1000 kroner, avhengig av hva du må gi for metallplata.

Vanskelighetsgrad

Et enkelt og godt prosjekt for nybegynnere. Det vanskeligste er å frese plass til metallplata.

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Arbeidsbenk