Fra håndsirkelsag til bordsirkelsag

Har du en sirkelsag og et arbeidsbord, kan du enkelt bygge dem sammen til en billig bordsirkelsag til store plater.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
250 kroner

Intro

Skal du skjære ut en stor plate, er det enklere å bruke en bordsirkelsag enn å stå og fomle med en håndholdt sag. Men en bordsirkelsag koster flere tusen kroner – og det er kanskje litt i overkant for mange av oss. Heldigvis kan du nøye deg med å bygge om arbeidsbordet ditt litt, hvis det har en bordplate av en viss tykkelse, 22 mm eller mer, slik at den tåler litt. Og du skal selvfølgelig ha en sirkelsag. Trikset er at sirkesagen er montert i en plate, og den kan demonteres hvis bordet skal brukes til noe annet. Da er bare sprekken som bladet stikker opp gjennom igjen. Bordet kan altså fortsatt brukes til vanlig arbeidsbord, uten at sirkelsagen sitter i veien. Du kan også for eksempel ha overfresen montert på en annen plate; dermed er det enkelt å skifte funksjon på arbeidsbordet.

LES OGSÅ: Test av sirkelsager

Alle sirkelsager kan brukes

Du kan bruke alle sirkelsager til innbygging i bordplaten, vi viser prinsippet med en billig sirkelsag til noen hundrelapper - bruk bare den sagen du har.

Sirkelsager har en spaltekniv rett bak bladet. Den skal hindre treet i å klemme rundt bladet. På spaltekniven skal du montere en bladbeskytter når sirkelsagen brukes som stasjonær sag. Det beskytter bladet - men viktigst er det at den beskytter deg mot å få fingrene i bladet. Den lages enkelt av et par lister og monteres på spaltekniven.

Veiledning

01
Monteringsplate 5 Trinn

Du skal bruke et solid arbeidsbord, som du synes det er greit å sage hull i. Dernest skal du bruke en monteringsplate av 6 mm kryssfinér, som skal passe nøyaktig ned i hullet. På undersiden av denne løse platen monterer du sirkelsagen - dermed har du bygget en bordsirkelsag.

Sagen festes på monteringsplaten med maskinskruer og vingemuttere, slik at du enkelt kan avmontere maskinen. Du kan også velge å avmontere både sag og plate. Legg en blendplate i hullet, slik at verktøyet ikke ramler gjennom bordet.

1

Legg en monteringsplate (A) på bordplaten (B), og strek opp rundt den. Monteringsplaten skal være så stor at den når 3 cm utenfor sagens såle og motor.

2

Skjær ut hullet i bordplaten med en stikksag. Skjær hele veien rundt like innenfor streken. TIPS: Du kan evt. sage nedenfra; da unngår du at platen flises opp på oversiden.

3

Lim og skru fast støttelister (C) langs kanten. De skal trekkes 6 mm ned fra bordplaten, slik at monterings-platen kan komme i nivå med bordet.

4

Press sirkelsagens såle ned mot monteringsplaten (A), og bor et 5 mm hull i hvert hjørne. Merk opp sprekken til blad og spaltekniv, og skjær den ut med stikksagen.

5

Legg monteringsplaten med sirkelsagen i hullet ibordplaten. Fest monteringsplaten med skruer ned i støttelistene. Husk å undersenke skruene, slik at de ikke sitter i veien.

02
Beskyttelsesskinne 4 Trinn

Et sirkelsagblad som stikker rett opp av en bordplate er veldig farlig. Derfor skal du lage en beskyttelse som spennes fast på spaltekniven og dekker sagbladets tenner. Beskyttelsen består av en stor treklemme, som du lager av to lister. Den nederste sages delvis gjennom på langs, den øverste limes fast oppå. Dermed kan den nederste delen spennes fast rundt spaltekniven, mens den øverste delen dekker tennene på sagbladet.

Før du lager beskyttelsen er du nødt til å lage et anlegg - ellers får du problemer med å sage den smale listen på langs. Vi viser hvordan du gjør det her.

1

Start med å lage et anlegg ved å spenne fast en styrelist (D) på bladet. Legg lim på anslagslisten (E), og press den inn mot bordkanten, mens du spenner den fast på styrelisten nedenfra. La limet tørke, og anlegget ditt er klart til bruk.

2

Flytt anlegget, og lag beskyttelses-listene. Skjær to beskyttelseslister (F) og (G) på 20 cm hver, og skjær et 15 cm snitt på langs gjennom (F).

3

Nederste list (F) monteres. Bor først et 5 mm hull i listen gjennom den siden som er snittet opp. Sett en bolt i hullet, og spenn listen fast på spaltekniven med en mutter.

4

Lim den øverste beskyttelseslisten (G) fast på (F). Dermed er bladet dekket, og du er beskyttet fra bladet. Den nederste listen fjærer, slik at den kan klemme hardt rundt spaltekniven.

Materialer

6 mm kryssfinér:
• 1 monteringsplate (A), her 30 x 36 cm

21 x 21 mm glattkant furu:
• 1,3 m støttelist (C)
• 2 beskyttelseslister, (F) og (G) a 20 cm

21 x 45 mm glattkant furu:
• 1 anslagslist (E), 30 cm (ikke vist på tegn. )

48 x 48 mm firkantlekt
• 1 styrelist (D), 75 cm (ikke vist på tegn.)

Dessuten:
• Min. 22 mm tykk bordplate (B) • Lim
• 4 x 20 mm skruer • 4 x 40 mm skruer
• 4 stk. 5 x 20 mm maskinskruer med vingemutter • 5 x 30 mm bolter.

Tidsforbruk

2-4 timer

Pris

Cirka 250 kroner eksklusive arbeidsbenk og sirkelsag.

Vanskelighetsgrad

Middels. Det vanskeligste er å sage et helt nøyaktig hull til monteringsplaten.

Tegning

Slik henger tingene sammen

Sirkelsagen henger på undersiden av monterings-platen, som legges ned i hullet i bordplaten. Støttelistene er senket, slik at monteringsplaten flukter med bordet. Monterings-platen måler 30 x 36 cm; det passer til mange sirkelsager slik at det blir 3 cm luft hele veien rundt sagens såle og motor. Juster målene hvis sagen din er større.

Slik henger tingene sammen

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Rent snitt med stikksagen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Arbeidsbenk