Et godt verksted krever en plan
Før du begynner å innrede, skal du spørre deg selv om hva du vil bruke verkstedet til.
Er du glad i møbelsnekring, eller skal du primært bruke verkstedet til store byggeplater og lange lekter til renove-ringsoppgaver? Svaret er helt avgjørende for hvordan du innreder verkstedet ditt mest hensiktsmessig.
Snekkerarbeid krever mange maskiner, men ikke nødvendigvis så stor plass å bevege deg selv og materialene rundt på. Da er det helt motsatt med arbeid med store byggeplater. De krever stor plass, men ikke like mange stasjonære maskiner.
De maskinene du bruker mest, skal være enkle å komme til. Noen skal i tillegg kanskje stå fremme hele tiden. Det samme gjelder de materialene du oftest bruker.
Innredning
Når du innreder et verksted, skal du kunne ha oversikten over verktøyet.
Det neste punktet i innredningsplanen, er oversikt. Det behøver ikke å være sirlig orden på absolutt alt, men du skal raskt og enkelt kunne finne det verktøyet du skal bruke til en oppgave.
Det kan du gjøre på mange måter, avhengig av plass og ønsker, men du skal tenke på at resultatet skal bli oversiktlig, når du velger hvordan arbeidsbord, reoler, hyller og verktøyoppbevaring skal stå i forhold til hverandre.
Arbeidsbord
Arbeidsbordet er det aller viktigste i verkstedet. Det kan lages på utallige måter.
Hele poenget med å ha et verksted, er å ha et sted å jobbe. Og her blir et arbeidsbord helt sentralt, uansett om bordet er stort eller lite. I mange tilfeller er det mest avgjørende at bordet er solid; det skal kunne tåle at du spenner fast ting på det mens du sager i dem, eller vrir og slår på ting i skrutvingen.
ARBEIDSBORD
Arbeidsbordet bør være så stort som plassen i verkstedet tillater. Du kan aldri få for mye bordplass. Dette arbeidsbordet har gode hyller med plass til verktøy. Arbeidsbordet på den motstående siden har tre benkeplater, der to av dem slås inn under den tredje. Det skaper masser av bordplass når du har behov for det, og godt med gulvplass, hvis det er det du trenger.
HOLD PÅ TINGENE
En skrutvinge er nesten uunnværlig i et verksted når du skal sage, banke eller bøye forskjellige materialer.
Hvis du skrur fast maskiner som benkesliper, søylebormaskin og kappsag på plater, kan du enkelt feste dem til arbeidsbordet, enten med tvinger eller ved å utstyre bordkanten med islagsmuttere, som her.
Lys
Du skal kunne se hva du driver med i verkstedet. Derfor har du behov for flere typer lys.
Du skal ha et generelt lys, som kan lyse opp hele verkstedet. Det vil i praksis si lys i taket, gjerne lysstoffrør, spotlys eller lyspaneler.
I tillegg er det smart å ha lys du kan rette mot det prosjektet du er i gang med. En god, gammeldags skrivebordslampe er bare én mulighet.
LED-lyspaneler (her fra Ikea) LED-lyspaneler gir et godt lys i hele rommet og bruker veldig lite strøm.
Oppbevaring
Oversikt og utnyttelse av plassen er stikkordene, når du skal finne plass til verktøy og materialer.
Det nest dummeste du kan kaste bort tid på, er å lete etter verktøyet du har bruk for, fordi du ikke har oversikt over hvor det er.
Det dummeste er å kaste bort både tid og penger på å kjøre til byggvarehuset for å kjøpe materialer (eller verktøy) du allerede har - du husker bare ikke hvor har det.
Hvilke system som fungerer best for deg, avhenger av både deg og verkstedet. Husker du på reglen “ute av øye, ute av sinn”, er du godt på vei. Synlighet er nemlig redningen når du raskt skal kunne finne de tingene du skal bruke.
REOLER GIR OVERSIKT
Åpne hyller gir bedre oversikt enn skuffer og lukkede skap. Det er ikke pent, men det er praktisk, og det er målet i et verksted. Det er kjekt å få ting vekk fra gulvet og opp i en høyde der du kan se dem.
GJENNOMSIKTIGHET
Klare plastkasser gjør det mulig å se hva som er i kassen. Dermed slipper du å løfte ned fire kasser med tunge skruer for å finne kassen du egentlig trenger.
Tvinger er enkle å sette synlig. De kan holde seg selv, enten på en hylleforkant eller en list.
Utnytt veggplassen.
Det er mye som kan henges på veggen i kroker eller andre typer oppheng. Fugepatroner kan du enkelt henge på en tynn spiker, som er slått inn i veggen. Bor et lite hull den nederste delen av patronen, der det verken er fugemasse eller lim. Dermed kan patronene henge pent, side ved side.
Bruk flere typer holdere.
Redskaper uten hull i skaftet kan henges opp på et oppheng som klemmer rundt skaftet.
Utnytt takplassen
Skrumaskinen er lett tilgjengelig hvis den henger i et tilpasset plastrør i taket.