Veien til et fett verksted

Når du skal innrede et velfungerende verksted, skal du ha kontroll på fire viktige ting: innredning, oppbevaring, lys og arbeidsbord. Og du skal først og fremst ta hensyn til de mest vanlige oppgavene du utfører i verkstedet.

Det krever forberedelse å innrede et godt verksted. De maskinene du bruker mest, skal for eksempel være lett tilgjengelige. Noen bør kanskje stå fremme hele tiden. Det samme gjelder materialene du oftest bruker.

Det krever forberedelse å innrede et godt verksted. De maskinene du bruker mest, skal for eksempel være lett tilgjengelige. Noen bør kanskje stå fremme hele tiden. Det samme gjelder materialene du oftest bruker.

For mange gjør det selv-ere er det en drøm å kunne innrede sitt eget verksted: å ha plass til å jobbe med lange planker og store plater, samtidig som du har full oversikt over og kontroll på verktøyet.

For de heldige kan drømmen oppfylles i en kjeller, en tidligere garasje eller et annet sted med god plass. Til de som ikke er så heldige, kan kanskje et hjørne i kjellerboden eller en utvidelse av uteboden fungere som verksted, med både oppbevaring av verktøy og utstyr og et solid arbeidsbord.

Uansett hvor verkstedet skal innredes, bør du begynne med å tenke over hvilke oppgaver du oftest utfører. På bakgrunn av det, kan du bestemme hvor stor plass som skal avsettes til arbeidsbenk, hyller, verktøytavle mv., og du kan sørge for skikkelig belysning.

Når det gjelder oppbevaring, får du aldri plass nok – men du kan utnytte den plassen du har optimalt.

De 4 viktigste elementene

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du innreder et velfungerende verksted. Vi gjennomgår 4 helt sentrale elementer:

Innredning:

Når du innreder et verksted, skal du kunne ha oversikten over verktøyet.

Oppbevaring:

Oversikt og utnyttelse av plassen er stikkordene, når du skal finne plass til verktøy og materialer.

Lys:

Du skal kunne se hva du driver med i verkstedet. Derfor har du behov for flere typer lys.

Arbeidsbord:

Arbeidsbordet er det aller viktigste i verkstedet. Det kan lages på utallige måter.

Et godt verksted krever en plan

Før du begynner å innrede, skal du spørre deg selv om hva du vil bruke verkstedet til.

Er du glad i møbelsnekring, eller skal du primært bruke verkstedet til store byggeplater og lange lekter til renove-ringsoppgaver? Svaret er helt avgjørende for hvordan du innreder verkstedet ditt mest hensiktsmessig.

Snekkerarbeid krever mange maskiner, men ikke nødvendigvis så stor plass å bevege deg selv og materialene rundt på. Da er det helt motsatt med arbeid med store byggeplater. De krever stor plass, men ikke like mange stasjonære maskiner.

De maskinene du bruker mest, skal være enkle å komme til. Noen skal i tillegg kanskje stå fremme hele tiden. Det samme gjelder de materialene du oftest bruker.

Lag en planskisse. Da kan du kan danne deg en oversikt over hvordan de faste elementene, som arbeidsbord og hyller, kan plasseres. Du kan måle opp elementene og klippe dem ut i riktig målestokk, slik at du kan flytte dem rundt til du er fornøyd.

Innredning

Når du innreder et verksted, skal du kunne ha oversikten over verktøyet.

Det neste punktet i innredningsplanen, er oversikt. Det behøver ikke å være sirlig orden på absolutt alt, men du skal raskt og enkelt kunne finne det verktøyet du skal bruke til en oppgave.

Det kan du gjøre på mange måter, avhengig av plass og ønsker, men du skal tenke på at resultatet skal bli oversiktlig, når du velger hvordan arbeidsbord, reoler, hyller og verktøyoppbevaring skal stå i forhold til hverandre.

Sett tingene i system. En verktøytavle er én måte å organisere en masse verktøy på. Her har du alltid full oversikt over hvor de forskjellige skrutrekkere, tenger og fastnøkler er. En verktøyvogn på hjul eller velinnredede skuffer gir deg også god kontroll.

Arbeidsbord

Arbeidsbordet er det aller viktigste i verkstedet. Det kan lages på utallige måter.

Hele poenget med å ha et verksted, er å ha et sted å jobbe. Og her blir et arbeidsbord helt sentralt, uansett om bordet er stort eller lite. I mange tilfeller er det mest avgjørende at bordet er solid; det skal kunne tåle at du spenner fast ting på det mens du sager i dem, eller vrir og slår på ting i skrutvingen.

ARBEIDSBORD

Arbeidsbordet bør være så stort som plassen i verkstedet tillater. Du kan aldri få for mye bordplass. Dette arbeidsbordet har gode hyller med plass til verktøy. Arbeidsbordet på den motstående siden har tre benkeplater, der to av dem slås inn under den tredje. Det skaper masser av bordplass når du har behov for det, og godt med gulvplass, hvis det er det du trenger.

HOLD PÅ TINGENE

En skrutvinge er nesten uunnværlig i et verksted når du skal sage, banke eller bøye forskjellige materialer.

Hvis du skrur fast maskiner som benkesliper, søylebormaskin og kappsag på plater, kan du enkelt feste dem til arbeidsbordet, enten med tvinger eller ved å utstyre bordkanten med islagsmuttere, som her.

Det kan være en god idé å kle en liten del av platen på arbeidsbordet med en stålplate. Da kan du hamre og banke på metall, uten at du skader treverket i selve bordplaten.

Lys

Du skal kunne se hva du driver med i verkstedet. Derfor har du behov for flere typer lys.

Du skal ha et generelt lys, som kan lyse opp hele verkstedet. Det vil i praksis si lys i taket, gjerne lysstoffrør, spotlys eller lyspaneler.

I tillegg er det smart å ha lys du kan rette mot det prosjektet du er i gang med. En god, gammeldags skrivebordslampe er bare én mulighet.

LED-lyspaneler (her fra Ikea) LED-lyspaneler gir et godt lys i hele rommet og bruker veldig lite strøm.

En transportabel lampe som kan henges opp, er praktisk i mange sammenhenger. Den kan også tas med hvis du skal fikse bilen eller jobbe i uteboden.

Oppbevaring

Oversikt og utnyttelse av plassen er stikkordene, når du skal finne plass til verktøy og materialer.

Det nest dummeste du kan kaste bort tid på, er å lete etter verktøyet du har bruk for, fordi du ikke har oversikt over hvor det er.

Det dummeste er å kaste bort både tid og penger på å kjøre til byggvarehuset for å kjøpe materialer (eller verktøy) du allerede har - du husker bare ikke hvor har det.

Hvilke system som fungerer best for deg, avhenger av både deg og verkstedet. Husker du på reglen “ute av øye, ute av sinn”, er du godt på vei. Synlighet er nemlig redningen når du raskt skal kunne finne de tingene du skal bruke.

REOLER GIR OVERSIKT

Åpne hyller gir bedre oversikt enn skuffer og lukkede skap. Det er ikke pent, men det er praktisk, og det er målet i et verksted. Det er kjekt å få ting vekk fra gulvet og opp i en høyde der du kan se dem.

GJENNOMSIKTIGHET

Klare plastkasser gjør det mulig å se hva som er i kassen. Dermed slipper du å løfte ned fire kasser med tunge skruer for å finne kassen du egentlig trenger.

Tvinger er enkle å sette synlig. De kan holde seg selv, enten på en hylleforkant eller en list.

Utnytt veggplassen.

Det er mye som kan henges på veggen i kroker eller andre typer oppheng. Fugepatroner kan du enkelt henge på en tynn spiker, som er slått inn i veggen. Bor et lite hull den nederste delen av patronen, der det verken er fugemasse eller lim. Dermed kan patronene henge pent, side ved side.

Bruk flere typer holdere.

Redskaper uten hull i skaftet kan henges opp på et oppheng som klemmer rundt skaftet.

Utnytt takplassen

Skrumaskinen er lett tilgjengelig hvis den henger i et tilpasset plastrør i taket.

Utnytt også baksiden av døren til verkstedet, for eksempel til å henge opp gardintrappen.

Sortimentskasser er smarte til skruer og dingser. Med transparente skuffer har du full oversikt.

Opphengskroker kan holde på et hav av ting - i tillegg utnytter du veggplassen.

Smålister kan henge i et enkelt papprør som er skrudd opp i taket.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verksted