Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Vi har i årevis fått høre at kun profesjonelle med store, dyre maskiner kan planlime vasken i en kjøkkenbenk. Det stemmer heldigvis ikke, for med det rette verktøyet og mye grundighet, kan du oppnå et flott resultat ved å gjøre det selv.

Forskjell på plan- og underlim

Når du planlimer, får du en vask som er på nivå med kjøkkenbenken. Når du underlimer, limes overkanten av vasken til underkanten av benkeplaten.

Feil koster

Når du skal planlime vasken, er det viktig at du får målt nøyaktig. Hvis målene ikke passer, kommer du til å sitte igjen med en ubrukelig benkeplate når du først har skåret den til. Så vær grundig når du måler opp. Da minimerer du risikoen for irriterende og dyre feil når du skal lage en vask i plan med kjøkkenbenken.

Lag en mal

Når du har sikret deg at målene passer, lager du en mal til den planlimte vasken. I vår guide har vi laget den av en 12 mm MDF-plate. Malen må brukes når du skal lage snittet med overfresen som vasken skal passe i når du skal senke vasken i plan med kjøkkenbenken.

Øvelse gjør mester

Overfresen er et verktøy som krever litt øvelse for å mestre, så begynn med å skjære i noen gamle plater før du går i gang med kjøkkenvasken. Når du skal lage en planlimt vask, skal du bruke maskinen i tre trinn, hvor du må være ekstremt forsiktig hele veien. For hver fresing, justeres dybden litt lenger ned, slik at du i små etapper får skåret til rammen som vasken skal hvile i.

Lim vasken fast

Når du har frest til platen, har du fundamentet til en planlimt vask! Nå skal du slipe kantene, før vasken skal limes fast. Her velger du et godt og sterkt lim, som du legger på i et lag på én millimeter. Deretter har du faktisk en planlimt vask!

Last ned guiden til hvordan du trinn for trinn senker ned vasken på egen hånd, og sparer de pengene kjøkkenleverandøren ville tatt for det.