Det er både morsomt og fascinerende å støpe betong selv, og det gjør det ikke noe særlig mindre interessant når du tilsetter farge til betongen.
Vi har tidligere vist hvordan du selv støper hagebenker, benkeplater og plantekasser i betong. I denne artikkelen vil vi derfor konsentrere oss om hvordan du farger betongen. For når du tilsetter farge til betongen, kan du virkelig lage imponerende og ikke minst helt unike prosjekter.
Oksidfarge til betong
Mens betongfabrikantene, for de flestes vedkommende, har gått over til flytende farger, er pulverfarger det mest tilgjengelige for gjør det selv-ere – og de kan kjøpes på nettet eller i byggvarehus.
Pulverfargene går under betegnelsen “oksidfarger”, og det betyr at de inneholder jernoksider. Felles for dem er at de ikke er giftige, de er lysekte (dvs. falmer ikke) og veldig fargende. Og du kan få et spekter av farger – alt fra hvit betong til rødt, gult, brunt, og fra blå til svart betong.
Du kan eksperimentere og blande dem som du vil, men her må du være oppmerksom på at det kan være veldig vanskelig å gjenskape samme farge, om du senere vil bruke en ny blanding.
Hvor mye koster farge til betong?
Prisen for 1 kg fargepulver er rundt 200 kroner, og med en fargetilsetning på for eksempel 5 % skal du altså bruke 1 kg farge per 20 kg tørrbetong. Det vil si at prisen på betongen omtrent fordobles.
LES OGSÅ: Slik bruker du tørrbetong!
Derfor kan det være en god ide, om du skal støpe større/tykkere emner, at du kun farger de ytterste 2-3 cm med betong, om mulig.
Bland fargen til betongen riktig
Når du blander farge til betong, er det viktig at du blander det i riktige forhold. Hvis du blander for mye farge i betongblandingen, så risikerer du at du svekker betongen. Det skyldes at fargepartiklene er mye mindre enn partiklene i sementen, og derfor legger det seg rundt sementpartiklene. Hvis det er for mye farge i betongen, kan du derfor risikere å nedsette sementpartiklenes evne til å klebe seg til hverandre, noe som nedsetter betongens styrke.
Du kan laste ned hele artikkelen her på siden, og få en trinn for trinn-guide til hvordan du doserer og blander fargene dine, slik at du er sikker på å få best mulig resultat. Vi viser deg også hvordan du beskytter betongen, slik at fargen på den ikke endrer seg med tiden.
LES OGSÅ: 5 ting du ikke visste om å støpe betong
Sement, sand og stein har betydning
I tillegg til fargetilsettingen, har sementen faktisk også en betydning for fargen på betongen. I utgangspunktet har du valget mellom grå og hvit sement. Og den hvite sementen regnes normalt for å gi klarere farger (hovedsakelig ved gul og rød og andre lyse farger). Men selv grå sement er ikke jevnt grå, og det kan være forskjell i fargen fra produsent til produsent, og fra type til type. Dette er greit å tenke på når du lager farget betong.
Tilslaget, altså sand, grus eller stein, har også en betydning for, hvilken farge du får - særlig på betong som står utendørs eller er utsatt for kraftig slitasje. Her vil en del av sementpastaen nemlig forsvinne med tiden, tilslaget blir blottlagt og dermed en synlig del av over-flaten. Du kan derfor med fordel velge lyst eller mørkt tilslag, slik at det understøtter den fargen du vil ha frem.
Naturlige og syntetiske farger
Oksidfarger, eller jernoksidpigmenter, er en stor gruppe naturlige eller syntetiske røde, brune, gule, grønnaktige eller svarte pigmenter, med jernoksider som fargende bestanddel. Alle er både lysekte og helt ugiftige.
Naturlige jernoksidpigmenter, som ofte kalles jordfarger, finnes overalt i verden og hører til de mest vanlige oksidmineralene i jordskorpen. Jordfarger, som har vært brukt siden oldtiden, har generelt en litt uren farge og en lav grad av innfarging. Syntetiske jernoksidpigmenter kan i motsetning til jordfargene lages i jevne kvaliteter og store mengder, og det er også den typen vi bruker her.
De syntetiske fargene inneholder normalt ikke leire, kvarts eller andre urenheter, noe som gjør at de har større fargekraft og renere fargetoner.
Slik gjør du ...
Først veies sement og tilslag hver for seg. Til mindre porsjoner brukes en vekt, ved større porsjoner kan du regne vektfordelingen ut fra sekker/spann.
Deretter veies fargepulveret. I blandingen vår skal fargepulveret utgjøre sju prosent av vekten på sement og tilslag (før det tilsettes vann).
Blandingen av betongen gjøres på vanlig vis. Først tilslag og deretter sement. De to tingene røres godt sammen. Til slutt tilsettes vannet.
Nå blander vi grundig, og blandingen kan gjerne bli en anelse for tynn, fordi fargepulveret suger en del vann.
Så tilsettes fargepulveret, og det røres igjen. Som nevnt suger fargepulveret en del vann, så det kan bli nødvendig å tilføre mer av det.
Finn helt riktig dosering
Oksidfarger kan brukes i mange materialer, som maling, tretjære, mørtel og betong. Men i betong og mørtel skal du være ekstra påpasselig med ikke å tilsette for mye farge, fordi det kan svekke styrken.
Det skyldes at fargepartiklenes størrelse er cirka en tiendel av sementpartiklene, og derfor legger seg rundt dem. Tilsetter du for mye farge, reduseres bindingen mellom sementpartiklene og tilslaget (sand/grus/stein), og det kan skape svakheter.
Hvis du tilsetter mer enn fem prosent farge (vektprosent), reduseres styrken på mørtelen/betongen gradvis. Men fordi du ved sju prosent fargeinnhold oppnår maksimalt utbytte av fargene, og ikke får mørkere eller dypere farge ved ytterligere tilsetting, er det ikke et stort problem at grensen ligger rundt fem prosent. Gå derfor etter et fargeinnhold på fem til sju prosent, og vær nøye med tilsettingen, slik at du verken tilsetter for lite eller for mye.
Fargene endrer seg med tiden
Fargen på betongen vil endre seg med tiden av flere årsaker, men hovedsakelig når emnet er plassert utendørs. Først og fremst vil smuss fra omgivelsene leire seg i overflaten. Det betyr at lyse farger blir mørkere, og mørke farger blir lysere.
I tillegg vil kalkutfellinger, som er en naturlig del av betongens herdeprosess, legge en lys hinne på overflaten. Hinnen forsvinner med tiden, etter hvert som været sliter den bort. Er betongen plassert innendørs, blir det ikke så stor endring, fordi omgivelsene ikke inneholder så mye smuss, og det blir heller ikke like mye kalkutfellinger som tilfellet er utendørs.
Vil du unngå at betongen endrer seg for mye, kan du forsegle betongen. Enten ved å gi den voks, såpespon eller en forsegler som er beregnet for betong. Såpespon vil gjøre betongen en anelse lysere, mens voks gjør den mørkere. De fleste forseglere vil ikke endre fargen.