Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Betong i farger

Skriv ut Lagre artikkel

Slipp kreativiteten løs og tilsett farge når du støper betong.

Det er såkalte oksidfarger du tilsetter betongen for å gi den farge.

Det er både morsomt og fascinerende å støpe betong selv, og det gjør det ikke noe særlig mindre interessant når du tilsetter farge til betongen.

Vi har tidligere vist hvordan du selv støper
hagebenker, benkeplater og plantekasser i betong. I denne artikkelen vil vi derfor konsentrere oss om hvordan du farger betongen. For når du tilsetter farge til betongen, kan du virkelig lage imponerende og ikke minst helt unike prosjekter.

Oksidfarge til betong

Mens betongfabrikantene, for de flestes vedkommende, har gått over til flytende farger, er pulverfarger det mest tilgjengelige for gjør det selv-ere – og de kan kjøpes på nettet eller i byggvarehus.

Pulverfargene går under betegnelsen “oksidfarger”, og det betyr at de inneholder jernoksider. Felles for dem er at de ikke er giftige, de er lysekte (dvs. falmer ikke) og veldig fargende. Og du kan få et spekter av farger – alt fra hvit betong til rødt, gult, brunt, og fra blå til svart betong.

Du kan eksperimentere og blande dem som du vil, men her må du være oppmerksom på at det kan være veldig vanskelig å gjenskape samme farge, om du senere vil bruke en ny blanding.

Hvor mye koster farge til betong?

Prisen for 1 kg fargepulver er rundt 200 kroner, og med en fargetilsetning på for eksempel 5 % skal du altså bruke 1 kg farge per 20 kg tørrbetong. Det vil si at prisen på betongen omtrent fordobles.

LES OGSÅ: Slik bruker du tørrbetong!

Derfor kan det være en god ide, om du skal støpe større/tykkere emner, at du kun farger de ytterste 2-3 cm med betong, om mulig.

Bland fargen til betongen riktig

Når du blander farge til betong, er det viktig at du blander det i riktige forhold. Hvis du blander for mye farge i betongblandingen, så risikerer du at du svekker betongen. Det skyldes at fargepartiklene er mye mindre enn partiklene i sementen, og derfor legger det seg rundt sementpartiklene. Hvis det er for mye farge i betongen, kan du derfor risikere å nedsette sementpartiklenes evne til å klebe seg til hverandre, noe som nedsetter betongens styrke.

Du kan laste ned hele artikkelen her på siden, og få en trinn for trinn-guide til hvordan du doserer og blander fargene dine, slik at du er sikker på å få best mulig resultat. Vi viser deg også hvordan du beskytter betongen, slik at fargen på den ikke endrer seg med tiden.

LES OGSÅ: 5 ting du ikke visste om å støpe betong

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggevejledning: Betong i farger
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake