Når du skal lime fast lister på veggen, er det en god idé å la limet tørke litt før du setter på listen.

Når du skal lime fast lister på veggen, er det en god idé å la limet tørke litt før du setter på listen.

3 TIPS når du skal lime:

1. Rene og faste flater Den flaten du limer på, skal være ren og fast. Med noen limtyper skal flaten også være tørr.

Før du limer, skal du fjerne fett, skitt og løst materiale. Med de fleste lim er det fortsatt også en god idé å slipe flaten lett. Da får limet bedre tak.

Skal du for eksempel lime på tapet eller malt treverk, bør du fjerne tapetet eller malingen, slik at limet kan komme til for å binde mot et fast materiale.

2. Tid og temperatur Lim bruker ofte et døgn på å nå maksimal klebeevne. Limer du fast for eksempel en knaggrekke eller et speil, vil limet klebe raskt, men du skal ikke belaste knaggen før etter et døgn. Et tungt speil må kanskje støttes, til limet oppnår full styrke.

Dette gjelder ikke for noen av de nye hurtigvirkende limproduktene (lynlim). De binder i løpet av et minutt – eller mindre – og de har full styrke i løpet av mindre enn en time.

Mange lim virker også best ved en bestemt temperatur. Derfor kan det være nødvendig å varme opp limflaten litt før du smører på lim.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Monteringslim er knallsterkt

3. Hvordan fjernes lim? I dag er de fleste lim vannbaserte – også de sterke, som kan belastes med flere hundre tonn per kvadratmeter. Mens limet er fuktig, kan overskytende lim fjernes med en fuktig klut. Når limet først har tørket, er du nødt til å fjerne det mekanisk.

LES MER: De 7 mest nødvendige typene lim

10 ting som kan limes:

  1. Knaggrekke
  2. Takstein
  3. Espalier
  4. Speil
  5. Holder til toalettrull
  6. Husnummer og navneskilt
  7. Fliser
  8. Stakittstaver
  9. Toalett
  10. Lister

LES OGSÅ: Hvordan virker et limanker?

LAST NED HELE ARTIKKELEN og se hvordan du limer de ti tingene i listen.