Skruer eller lim

Moderne lim kan bære det mest utrolige – men det er mange oppgaver der det er langt bedre å skru tingene fast. Her er fem oppgaver for lim – og fem for skruene.

Lim og teip er raskt å arbeide med, hvis underlaget er glatt, fast og rent. Men det kan være umulig å ta tingene ned igjen uten å ødelegge underlaget

LES OGSÅ: Velg det riktige trelimet

Du kan i dag feste alt fra knagger og fotlister, til gipsplater og speil med lim og teip – men hold endelig fast ved din gode gamle skrumaskin også, for en skrue vil i mange situasjoner alltid være et hode foran festemidlene. Og det skyldes pussig nok ikke at limet ikke er sterkt nok. Det er det så å si alltid, bare du velger riktig lim og er villig til å betale for det – da kan du lime fast en bil til garasjetaket, hvis du skulle få lyst til det. Problemet med lim er at det skal kunne få tak i overflaten på både den tingen du vil henge opp, og på den overflaten du vil henge tingen på. Samtidig skal overflaten takle belastningen.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Monteringslim er knallsterkt

Underlaget er avgjørende

For mens skruen kan gripe fatt inne i underlaget - og med hjelp fra plugger få tak bak tynne plater - så har limet bare overflaten å arbeide på. Derfor er skruer som hovedregel det mest sikre og solide valget - mens lim som hovedregel er raskere å bruke. Du har spesielt bruk for lim på glatte, harde overflater som fliser og betong, og noen steder velger du lim fordi du slipper å bore, finne plugger, finne riktig skrue og bits, og rydde opp.

Men lim krever at kontaktflaten er god og stor nok. Og husk også at om du har limt noe på annet enn glass eller fliser, er det nesten umulig å fjerne det igjen.

Her er det klokt å skru

Skruer går dypt og kan derfor gripe solid fast i de fleste materialer uansett overflate, og låse tingene fast øyeblikkelig. Derfor er det ofte lurt å bruke tid på bor, plugger og bits.

Gipsplater på rammeverk

På et skjelett skrus platene fast - kontaktflaten er så liten at lim alene ikke holder. Sammen med lim er ni skruer nok til hver plate.

Fotlister av massivt tre

Massivt tre arbeider i varierende fuktighet. Lange lister som fotlister bør låses med skruer, slik at de ikke vrir seg ut fra veggen.

Lamper i gipstak

Henger du noe i taket blir trekket rett ned, dermed skal du i gipstaket ha tak på baksiden av platen med skruer og rosetter.

Knagger på vegg med tapet

Knagger bærer sjeldent stor vekt, men en limt knagg trekker fort tapet eller maling av veggen - knaggen bør heller skrus.

Lister til bæring av hyller

Små ting av tre kan ofte limes opp på en vegg, men skal en list bære en hylle eller en benkeplate, skal det skruer i veggen.

Her er det smart å klebe

Hvis overflatene på de tingen du vil sette sammen er rene og solide, kan du raskt klebe utallige ting opp nå om dagen - limet i seg selv holder. Og så slipper du å bore, støve og sparkle etter.

Gips på store flater

Skal en plate opp på en vegg eller annen plate, er det raskt og solid å lime, fordi de store flatene fordeler belastningen.

Fotlister i mdf og plast

I motsetning til trelister har lister av mdf og plast ingen spenninger. De limes raskt på plass - og du slipper hull i overflaten.

Knagger på fliser og glass

På badet er det ofte best å lime opp ting. På glass og fliser får limet godt tak, og du unngår å ødelegge tettesjiktet i veggen.

Lister som bare skal dekke

Feielister og andre små dekk-lister er opplagte å lime opp. Limet motstår spenningene, og du risikerer ikke å sprekke dem.

Lamper i betongtak

Hvis du unngår de helt tunge lysekronene, kan du slippe å bore i det harde betongtaket når lampen skal henges opp.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer