Hvor mange forskjellige plugger har du bruk for? Svaret er én. Men da må du velge en smart universalplugg, som kan holde fast både i massive vegger, i hulmurer og i plater.
Pluggen oppfører seg simpelthen forskjellig, avhengig av hvilket materiale den monteres i.
LES OGSÅ: Plugger - oversikt på 5 minutter
Det er gode muligheter til å gå deg vill blant byggvarehusenes sortiment av plugger til et hvert formål. Du har gipsplugger, murplugger, ekspansjonsplugger, og alle som heter noe som karmplugg, spikerplugg, fasadeplugg, for å nevne noen.
Det er utallige valgmuligheter – og dermed også mulighet til å velge feil.
Til spesielle oppgaver skal du bruke spesielle plugger, for eksempel hvis du skal feste en kraftig bjelke til et fundament. Men i alle de tilfellene du bare skal henge opp en knagg, en bilderamme, en hylle eller en lampe, kan du nøye deg med én type plugg: universalpluggen.
Heldigvis har de fleste produsenter en slik i sortimentet, og med årene er de blitt stadig smartere. De beste er laget slik at de kan oppføre seg vidt forskjellig, avhengig av om du setter dem i en betongvegg, en hul murstein eller en gipsplate. Og de holder virkelig godt fast og tåler stor belastning.
En god plugg er laget av nylon. Det er sterkere og mer fleksibelt enn plast, som med tiden blir sprøtt og går i stykker. Så også her er det smart å ha universalutgaver liggende, slik at du kan kaste de billige som ofte følger med for eksempel en lampe, og erstatte dem med kvalitet som holder bedre og er enklere å bruke.
Prisen for en liten plugg kan kanskje virke høy: for eksempel 5 kroner for en plugg med skrue. Men du sparer deg for problemer når du monterer og kan sove trygt om natten i forvissning om at flatskjermen blir hengende. Og fordi du kan bruke nettopp denne typen plugg til det meste, kan det ofte lønne seg å kjøpe esken med 100 stk. eller flere, og redusere stykkprisen vesentlig.
LES OGSÅ: Sterke plugger til gipsvegg
Fischer Duopower
- Pluggens fremste del kan trekke seg sammen og danne en knute hvis pluggen settes i for eksempel tolags gips, der ribbene ikke kan folde seg ut. Knuten spenner mot platen og holder fast pluggen.
- Ribbene på midten utvider seg når du setter i en skrue. Dermed presses de mot siden av borehullet og holder fast. I et hulrom presses ribbene ut og danner mothaker. Ribbenes finnelignende konstruksjon hindrer pluggen i å dreie rundt i borehullet.
- Kragen på pluggen sikrer at pluggen ikke forsvinner inn i borehullet.