Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den riktige pluggen til gipsvegger

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Skal du henge opp tunge ting på en gipsvegg er det veldig viktig å velge den rette pluggen til oppgaven.

plugger til gipsvegg

Velg den riktige pluggen til gipsveggen

Det finnes mange forskjellige type plugger til gipsvegger. De fleste av dem er utmerket til montering av lettere gjenstander som malerier og små knagger. Men når det dreier seg om oppheng av hyller, flatskjerm, skap og andre tunge ting, klarer de ikke å holde fast i for eksempel ett enkelt eller to lag gips.

LES OGSÅ: Plugger - oversikt på 5 minutter

Pluggene til de tunge opgavene

En “metalexpander” eller et “mollyanker” som det også kalles, er en plugg til gipsvegg som er designet for å kunne bære tunge ting. Avhengig av modell og størrelse, kan disse spesialdesignede pluggene til gipsvegger bære mer enn 30 kg uten problemer.

LES OGSÅ: Varianter av gipsplugger

Enkelt å jobbe med

Samtidig er disse spesielle pluggene til gipsvegger både raske og veldig enkle å jobbe med – uansett om de skal brukes i en platevegg av gips, fibergips, sponplate eller noe helt annet.

Fjerne pluggen igjen

Mens et mollyanker er både enkelt og raskt å sette opp, kan det være en utfordring å fjerne pluggen igjen. Fordi spesielle plugger til gipsvegger lager en stjerne på baksiden, er den praktisk talt umulig å få ut av veggen igjen. Derfor skal du i stedet fjerne kragen på pluggen, og dytte resten av pluggen inn i veggen og til slutt lappe igjen hullet.

Riktige dimensjoner

Skal du henge opp tunge ting på en gipsvegg, må du velge den riktige pluggen. Plugger til gipsvegger fås nemlig i mange tykkelser og lengder. Lengden skal passe til tykkelsen av platene (fibergips, sponplate, gips). Pluggen vi viser i artikkelen hører til med en skrue, så det er den skruen du skal bruke til for eksempel å feste flatskjermopphenget med.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig gipsskrue!

Spesialverktøy

Har du bruk for en krok i stedet, til for eksempel å henge opp et maleri på, kan du også få en plugg med krok. Pluggen settes enklest opp med en spesialtang, men den kan også bare skrus fast.

Slik gjør du

1

Velg riktig lengde. Lengden på det glatte stykket på pluggen skal tilsvare tykkelsen på platen/platene. Jo tykkere plugg, desto mer kan den bære.

2

Bor et hull i plateveggen. Borets tykkelse skal tilsvare diameteren på det glatte stykket på pluggen. Det gjør likevel ingenting om du borer et hull som blir inntil 1 mm større enn pluggen.

3

Bank inn pluggen når skruen er justert slik at den akkurat er skrudd i. Bank pluggen så langt inn at spissene på fliken er “boret” helt inn i platen.

4

Skru skruen litt ut, slik at tangen akkurat får tak under hodet. Den viste tangen er den billigste og enkleste på markedet. Du kan også bare skru (lenge). Da utvider pluggen seg på baksiden.

5

Klem på tangen. “Beina” på pluggen blir spredd ut på baksiden. Det kan være nødvendig å skru skruen litt inn, og gjenta prosessen. Særlig når det gjelder de lengste typene plugger.

6

Nå kan du skru ut skruen. Bor hull til skruen i det du skal sette fast til veggen, og skru det fast med skruen inn i pluggen. Dermed sitter det godt.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Den riktige pluggen til gipsvegger
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake