Velg den riktige pluggen til gipsveggen

Det finnes mange forskjellige type plugger til gipsvegger. De fleste av dem er utmerket til montering av lettere gjenstander som malerier og små knagger. Men når det dreier seg om oppheng av hyller, flatskjerm, skap og andre tunge ting, klarer de ikke å holde fast i for eksempel ett enkelt eller to lag gips.

Pluggene til de tunge opgavene

En “metalexpander” eller et “mollyanker” som det også kalles, er en plugg til gipsvegg som er designet for å kunne bære tunge ting. Avhengig av modell og størrelse, kan disse spesialdesignede pluggene til gipsvegger bære mer enn 30 kg uten problemer.

Enkelt å jobbe med

Samtidig er disse spesielle pluggene til gipsvegger både raske og veldig enkle å jobbe med – uansett om de skal brukes i en platevegg av gips, fibergips, sponplate eller noe helt annet.

Fjerne pluggen igjen

Mens et mollyanker er både enkelt og raskt å sette opp, kan det være en utfordring å fjerne pluggen igjen. Fordi spesielle plugger til gipsvegger lager en stjerne på baksiden, er den praktisk talt umulig å få ut av veggen igjen. Derfor skal du i stedet fjerne kragen på pluggen, og dytte resten av pluggen inn i veggen og til slutt lappe igjen hullet.

Riktige dimensjoner

Skal du henge opp tunge ting på en gipsvegg, må du velge den riktige pluggen. Plugger til gipsvegger fås nemlig i mange tykkelser og lengder. Lengden skal passe til tykkelsen av platene (fibergips, sponplate, gips). Pluggen vi viser i artikkelen hører til med en skrue, så det er den skruen du skal bruke til for eksempel å feste flatskjermopphenget med.

Spesialverktøy

Har du bruk for en krok i stedet, til for eksempel å henge opp et maleri på, kan du også få en plugg med krok. Pluggen settes enklest opp med en spesialtang, men den kan også bare skrus fast.