Egenskaper ved singel, dekorstein og grus

Ofte kan du erstatte hele eller deler av en fast belegning med dekorstein, singel eller grus. De små steinene er relativt rimelige og enkle å etablere, men de krever mer vedlikehold.

Egenskaper ved singel, dekorstein og grus

Belegninger i denne gruppen drenerer vannet effektivt unna, og de er sklisikre i all slags vær. Singel er knuste stein, ofte granitt, de finnes i flere farger og størrelser. Dekorstein er runde naturstein, som fås i forskjellige størrelser, med forskjellige navn, for eksempel elvestein. Når vi snakker om grus til belegning, mener vi knust stein med fine partikler, som binder tett og danner en stabil flate.

Typisk bruk av singel, dekorstein og grus

Singel og dekorstein brukes ofte i innkjørsler, men også på stier, gjerne kombinert med stein og heller. Grus med finpartikler kan skape en naturlig belegning til for eksempel hagestier og under hagebenken.

LES OGSÅ: Velg riktig grus!

Etablering av belegning med singel, dekorstein og grus

Underlaget skal være jevnt, stabilt og drenert, så vannet kan komme unna. Dekorstein og singel legges oppå underlaget i et cirka 4 cm tykt lag, som eventuelt kan komprimeres. Grusen vibreres til en fast og jevn overflate. For å unngå at de små steinene forsvinner i bed og gress, kan du lage en kant av betongstein. Fiberduk under steinene begrenser ugress nedenfra, og hindrer at steinene blandes med jorden.

Holdbarhet for singel, dekorstein og grus

Ingen risiko for frostsprenginger og andre skader. Holder seg med litt hjelp pen og jevn i mange år.

Vedlikehold av singel, dekorstein og grus

Krever litt arbeid med lukejern eller ugressbrenner. Bør jevnlig renses og tilføyes litt nytt materiale.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Belegningsstein