Slik legger du fliser rundt et rør

Det kan være en utfordring å legge fliser rundt rør. Heldigvis er det ikke umulig. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Fliser rundt rør

PRESISJON er nøkkelordet når det gjelder arbeid med fliser. Bare en liten forskyvning i fugene skriker mot deg på en ferdig vegg eller et nylagt gulv.

En flis du ikke kan bore hull i for å tre over et rør, er en utfordring. Men det er heldigvis ikke en uovervinnelig hindring.

Flisen skal deles i to så den kan komme på plass, og slik at det er plass til en fuge med samme bredde som de øvrige fugene. Det gir penest resultat. Verktøyet avhenger av materialet som flisen er laget av.

Hull til rør midt i en flis - slik skjæres flisen til

Fliser rundt rør: Hull til rør midt i en flis 1

Når alle hele fliser er på plass, måles det opp til flisen rundt røret. Sørg for å lage plass til fugen, både ved røret og mellom flisene.

Fliser rundt rør: Hull til rør midt i en flis 2

Merk opp på flisen med en blyant. Til et koppbor, som ikke har noe senterbor, anbefales en kvadratisk oppmerking. Det gjør det enklere å plassere boret nøyaktig.

Fliser rundt rør: Hull til rør midt i en flis 3

Hullet bores med et koppbor som settes på en vinkelsliper eller en bormaskin. Hullet skal være minimum 1 cm større enn diameteren på røret. Spenn flisen godt fast under arbeidet.

Fliser rundt rør: Hull til rør midt i en flis 4

Strek opp på flisen akkurat midt i hullet. Delingen av flisen bør følge rørets retning, altså loddrett eller vannrett. Det gir det mest harmoniske resultatet.

Fliser rundt rør: Hull til rør midt i en flis 5

Flisen kuttes midt i streken. Det gjøres best med en diamantskive i vinkelsliperen. I motsetning til en fliskutter, sørger vinkelsliperen for å lage plass til en fuge i skjøten.

Fliser rundt rør: Hull til rør midt i en flis 6

De skarpe kantene slipes lett med et fuktet bryne. Avrund kantene så de blir jevne, og slik at det skarpe forsvinner.

Hull til rør midt i en flis - slik settes den opp

Fliser rundt rør: Hull til rør midt i en flis 1

Legg flislim på baksiden av de to stykkene og sett dem på plass. Hvis de er store og tunge, kan de støttes med en fugesnor mens limet tørker.

Fliser rundt rør: Hull til rør midt i en flis 2

Før limet “setter” seg, rettes flisbitene inn slik at de sitter nøyaktig i forhold til flisene rundt. Fug først etter at flislimet er helt tørt.

Fliser rundt rør: Hull til rør midt i en flis 3

Fugen rundt røret og skjøten på flisen fuges samtidig med resten av flisene. Når fugen er tørr, poleres det til slutt med en myk klut for å fjerne fugeslør.

Slik skjæres et "halvt" hull

Fliser rundt rør: Slik skjæres et halvt hull 1

Et “halvt” hull langs kanten av en flis løses ved å tegne opp buen og skjære 3-4 spor i den delen som skal fjernes. Bruk vinkelsliper med diamantskive.

Fliser rundt rør: Slik skjæres et halvt hull 2

Ved hjelp av en liten flistang kan stumpene fjernes litt om gangen. Til slutt pyntes kanten opp med et bryne.

Hull i myke fliser

I hardtbrente fliser skal det brukes vinkelsliper med koppbor for å få et pent resultat. Mykere fliser, for eksempel marmor, krever mindre kraft.

Fliser rundt rør: Hull i myke fliser 1

Enten kan du bore et lite hull i midten av flisen og deretter skjære ut til markeringen med en flistang.

2

Eller du kan plassere flisen med markeringen oppå et rør, og slå hull med små slag med den spisse enden av en flishammer.

Koppbor til hull

Hvis hullet i en keramisk flis bare skal dekkes av en rosett, kan du til nød klare deg med å bore et hull og “klippe” med en flistang. Men hvis kantene på hullet skal være synlige, krever det et koppbor med små, harde industridiamanter for å få et flott resultat.

Koppbor fås i mange dimensjoner, for eksempel 33, 43, 63, 73 og 83 mm i diameter, og selges ofte i sett.

LES OGSÅ: Bli ekspert på hullsager på 5 minutter

    Akkurat nå leser andre ...