Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lag et skjærebrett med 3D-mønster

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hvis du virkelig vil vise hva du kan få til i snekkerverkstedet, skal du lage et skjærebrett i tre dimensjoner! Det er ikke enkelt, men resultatet vil imponere alle som tar en titt innom kjøkkenet ditt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
500 kroner
Skjærebrett i 3D! Her skal du holde tungen rett i munnen. Men følger du gjør det selv-veiledningen, er det ikke vanskelig.

Her skal du holde tungen rett i munnen. Men følger du gjør det selv-veiledningen, er det ikke vanskelig.

Intro

Det er en egen disiplin. Noe som brukes til å imponere på internett. Og et skjærebrett med flotte 3D-mønstre er også imponerende!

Et 3D-skjærebrett oser av snekkerglede og godt håndverk. Går du med en drøm om å prøve kreftene på avansert trearbeid, er skjærebrettet et godt sted å begynne.

Her viser vi prinsippene bak et ganske enkelt skjærebrett. På internett kan du finne mange guider og instruksjonsvideoer til mye vanskeligere mønstre og effekter. Vårt 3D-skjærebrett blir laget i et skikkelig snekkerverksted med profesjonelt utstyr som bordsirkelsag, tykkelseshøvel, båndsag og så videre.

Det gjør selvfølgelig jobben enklere, men det kan også la seg gjøre å bruke mindre avansert utstyr, som en god sirkelsag med føringsskinne.

Veiledning

Stavene skjæres til

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Sørg for å sage stavene i en tykkelse som er 2-3 mm bredere enn det som er angitt på tegningen. Vi bruker en bord-sirkelsag og en båndsag til å skjære til stavene. En sirkelsag kan også brukes.

Følg tegningen nøye, og pass på ikke å blande sammen stavene. For å få riktig mønster og 3D-utseende skal stavene legges i helt riktig rekkefølge; i to rekker, der det veksles mellom lønn og valnøtt. Se tegningen.

1

Treet skjæres til staver. Det er klart enklest å gjøre med en bordsirkelsag, men du kan også gjøre det med en sirkelsag med føringsskinne.

2

Stavene høvles til riktig tykkelse. Vi bruker en avretter til det - en profesjonell maskin, som du finner i alle snekkerverksted. Det finnes også avrettere til hobbybruk fra rundt 1500 kroner.

Platene settes sammen av stavene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Nå er alle stavene skåret ut, og vi står med 42 trestaver - 21 i lønn og 21 i valnøtt i forskjellige tykkelser. Nå skal de limes sammen til to plater i et bestemt mønster, som du kan se på tegningene på foregående side.

Platene limes sammen med vanlig trelim og settes under hardt press i et døgn. Bruk rikelig med skrutvinger!

1

Legg stavene sammen. De legges sammen til to plater med mønstre som er omvendt av hverandre. Det vil si at den ene platen slutter med valnøtt i begge sider, den andre med lønn i begge sider.

2

Smør lim på alle flater. Vi ruller på lim på med en malerull. Sett treet i spenn med skrutvinger. Det skal være maksimalt 20 cm mellom tvingene.

Det skjæres og limes staver igjen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Limet i de to platene er herdet. Nå skal de skjæres til 21 staver i forskjellige tykkelser. Vårt endelige skjærebrett skal ha valnøtt i midten. Derfor skal vi bruke 11 staver av plate 2 og 10 av plate 1. Stavene flettes sammen til det som blir det endelige mønsteret. Du må legge stavene i riktig rekkefølge, ellers ødelegger du 3D-mønsteret.

1

Skjær de tykke stavene. Av hver plate skal det skjæres 5 tykke staver, fra 15 til 33 mm. Det gjør vi med sirkelsagen. De tynnere stavene, fra 3 til 12 mm, skjæres ut på en båndsag.

2

Skjær de tynne stavene. De tynnere, fra 3 til 12 mm, skjæres med en båndsag.

3

Alle stavene er skåret ut. Her ligger de 21 stavene, fra tynne til tykke. Vi er nesten klare til å lime dem sammen til det endelige mønsteret. Skriv tykkelsen på stavene med en blyant - da blander du dem ikke.

4

Den endelige rekkefølgen. Rådfør deg med tegningen, og legg stavene i riktig rekkefølge. Valnøtt, lønn, valnøtt, lønn og så videre. Lim dem på samme måte som før.

Skjærebrettet finskjæres

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Vi har sørget for å lage skjærebrettet litt større enn det tiltenkte målet, slik at vi kan renskjære kantene til slutt.

Etterpå skal brettet slipes helt glatt med korn 120, og hjørnene skal også avrundes. Det kan enten gjøres med slipepapir eller med en overfres. Til slutt skal skjærebrettet bades i linolje.

1

Det endelige målet strekes opp. Vi merker opp ved 33 mm, som er det endelige målet på de ytterste stavene. Se tegningen.

2

Overskytende tre skjæres vekk. Igjen bruker vi bordsirkelsagen og rensager alle fire sider av skjærebrettet, slik at de fremstår helt jevne.

3

Skjærebrettet slipes. Slip først med grovt slipepapir, for eksempel korn 80, og avslutt med korn 120 eller finere.

4

Skjærebrettet oljes. 3D-skjærebrettet har fått sin endelige form, og det er fint og glatt. Nå skal det behandles med linolje og få lov til å tørke i 24 timer.

3 lekre detaljer

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Utover et oppsiktsvekkende design, er det også flere smarte detaljer på skjærebrettet vårt. Det er selvfølgelig opp til deg om du også vil tilføye disse detaljene på skjærebrettet ditt.

1

Håndtak freses i to sider. For å gjøre skjærebrettet enklere å håndtere, freser vi et håndtak i to av sidene.

2

Brettet vokses. Vi bruker en 1:1-blanding av olje og bivoks. Skjærebrettet får to lag med en lett mellomsliping.

3

Skjærebrettet sklisikres. Fire silikonføtter skrus fast under skjærebrettet, én fot i hvert hjørne. Vi bruker rustfrie skruer.

Tidsforbruk

En helg, inkludert tørketider.

Pris

Det avhenger av materialet. Valnøtt og lønn, som vi bruker her, er ganske dyre tresorter.

Vanskelighetsgrad

Her må du holde tungen rett i munnen.

Tegning

Hold deg til tegningen

Her har vi valgt et ganske enkelt, optisk forvirrende sjakkrutemønster bestående av to tresorter; lønn og valnøtt. Treet skjæres opp i staver i forskjellige tykkelser, limes deretter sammen til to plater, som igjen skjæres opp i staver og limes sammen til et ferdig skjærebrett.

Følg tegningen nøye, og pass på ikke å blande sammen stavene til platene. Målene (i mm) beskriver hvor tykke de enkelte stavene er. De skjæres i utgangspunktet ut i litt større mål, 2-3 mm mer, og slipes og høvles til de ender opp med målene på tegningen.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Plate 1

Består av kombinasjonen lønn, valnøtt, lønn og så videre. Stavene limes sammen. Her angis de endelige målene på stavene.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Plate 2

Konstrueres på akkurat samme måte, men omvendt. Altså valnøtt, lønn, valnøtt og så videre.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake