Slik legger du takshingel

Takshingel er takbelegg skåret ut i mindre stykker med “tunger”, som ser godt ut på taket. Stykkene er enklere å jobbe med enn store ruller med vanlig takbelegg. De kan brukes både som ny takkledning og til å renovere et gammelt tak med takbelegg. Takshingel fås i flere forskjellige farger og fasonger.

Legg takshingel

ENKELT: De små modulene er lette å håndtere. De er selvklebende og spikres med pappspiker.

TAKSHINGEL: SLIK GJØR DU PÅ TAKFLATENE

1. Hvis det ikke er takfotbeslag nederst på taket, begynner du med å montere det. Beslagene hindrer regnvann i å renne inn under takbelegget, der vannet kan ødelegge takkonstruksjonen.

2. Overkanten til første rekke takshingel strekes opp på taket. Sørg for at flikene rekker utenfor takfoten. Deretter lager du parallelle streker oppover taket med en meters mellomrom.

3. Vinkelrett på takfoten lages en hjelpestrek midt på taket. Både denne hjelpestreken og de vannrette strekene skal brukes til å rette inn de enkelte takshingelrekkene etter.

4. Første rekke spikres fast med to spiker i hver side. Før rekken legges på, skal du huske å fjerne baksidefolien så rekken kan klebes fast til underlaget.

5. Langs gavlene skrur vi fast trekantlister, som takshingelrekkene kan limes og spikres fast til. De skrå listene sikrer at regnvann fortsetter ned, i stedet for å renne sidelengs ut fra taket.

6. Andre rekke legges forskjøvet oppå den første, slik at spissen av den øverste fliken flukter med bunnen av den nederste. Spikerne plasseres i sidene og i bunnen av flikene.

TAKSHINGEL: SLIK GJØR DU PÅ TAKRYGGEN

1. Skjær til den øverste rekken takshingel så den flukter med takmønet, men pass på at det er et par centimers avstand til toppen – ellers vil rekkene støte sammen på midten.

2. Legg taklim på mønet og ute ved trekantlisten, og legg på det første mønestykket. Spikre det fast i hjørnene.

3. Mønestykket bøyes godt ned langs begge takflatene. Er ikke belegget myknet av sola, kan det myknes opp med en varmluftpistol. Det gjør belegget enklere å jobbe med.

4. Mønestykkene spikres i hjørnene. Spikerne dekkes av det neste mønestykket, som legges på med en overlapp på et par centimeter.

Takshingel: Farger og typer

Takshingel finnes i flere forskjellige farger og fasonger, samt med skygge, som gir en spesiell effekt. Utvalg og utseende varierer fra fabrikat til fabrikat. Men uansett hvilken takshingel du velger, består de av takbelegg i stykker på cirka 100 centimeters bredde, med utskårede fliker. Stykkene er selvklebende på baksiden, men skal sikres ekstra med et par pappspiker. Fordi takshingel legges med overlapp, vil spikerne bli skjult av neste rekke, og det vil ikke være noen utettheter.

Typer av takshingel

Takshingel med skygge.

Takshingel uten skygge

Takshingel med "skiferstein"

Takshingel med tunger

Leggemønster: Forskjøvede rekker

Takhingelrekkene skal legges forskjøvet (i forband på fagspråket) med en halv “tunge”. Dette sikrer ikke bare et pent resultat, men også at overflaten blir helt tett. Du starter alltid nedenfra, slik at nederste rekke dekkes delvis av den neste rekken på oversiden.

LES OGSÅ: Bygg en utebod med takshingel

Spikerne som rekkene spikres fast med, skal plasseres slik at de blir dekket av neste rekke. Dette gjøres også av hensyn til tettheten.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Les mer om takbelegg

    Akkurat nå leser andre ...