Alt om valg og bruk av stålplater

Stålplater er lette og enkle å jobbe med. Derfor er de et billig og populært valg til tak – og noen ganger til fasade. På overflaten er platene behandlet med et beskyttende lag, så de holder lenge. Her får du en oversikt over hvilke typer du kan velge blant.

Lette: Stålplater veier ikke særlig mye, og de er enkle å håndtere. De legges ofte oppå et gammelt tak.

HVA BRUKES STÅLPLATER TIL?

PÅ HUSTAK
Stålplater legges ofte på et eksisterende tak, så det gamle taket fungerer som undertak. Det er en enkel og billig løsning når huset trenger et nytt tak.

PÅ UTHUS OG CARPORTER
Som tak på et uthus eller en garasje, er takplater av stål en enkel og billig løsning. At det dannes kondens på undersiden av takplatene har mindre betydning.

PÅ VEGGER PÅ DRIFTSBYGNINGER
Profilerte metallplater har i mange år vært brukt på vegger på låver og fjøs. I dag brukes også andre stålplater til fasader på både forretningsbygg og moderne boliger.

SOM UNDERTAK
Du kan faktisk også få stålplater som brukes som undertak (Til-Tak). De kan for eksempel brukes under høye terrasser, der de samler opp alt vann fra terrassen. Platene har innebygget fall.

HVORDAN BRUKES STÅLPLATER PÅ TAKET?

Stålplater monteres alltid med overlapp. Platene skal ikke skjæres til med en vinkelsliper, fordi det ødelegger platens overflatebehandling. Bruk i stedet ei baufil, en sirkelsag eller stikksag når du skal skjære platene. El-verktøy skal brukes med lav fart når du skjærer.

De fleste plater skrus fast med selvskjærende skruer.

Platene skrus fast med selvskjærende skruer med hode, skive og pakning. Skruene plasseres alltid der platene støttes av lekter. Det skal normalt brukes 6-10 skruer per kvadratmeter.

Noen plater skal spikres med spesialspiker.

Noen taksteinsplater monteres annerledes. For eksempel skal Decraplater spikres med spesialspiker. De slås inn gjennom platekanten – inn i lekten – slik at spikeren følger takflaten.

VIKTIG OM STÅLPLATER

Minste anbefalte takvinkel for takplater av metall er 10°. For takvinkler under 15°, skal det benyttes bærende taktro og et solid underlagsbelegg med glidesjikt og tette omlegg.

SPESIELT MED STÅLPLATER

Alle stålplater til tak og fasader er overflatebehandlet. Overflaten skal ikke ripes opp, så du skal behandle platene forsiktig. Du ødelegger for eksempel overflaten hvis du bare trekker den neste platen løs fra en stabel med plater. Hver plate skal løftes løs og bæres på plass.

VARIANTER AV STÅLPLATER

TRAPESPLATER
Trapesplater brukes primært på carporter, uthus, driftsbygninger og andre sekundære bygg. Høyden på profilene kan være mellom 2 og 10 cm – jo høyere profilene er, desto mer robust er platen.

SINUSPLATER
Sinusplater kan brukes på tak og fasader. Til små bygg er det penest å bruke plater med liten bølgehøyde og flere bølger per meter. Bølgehøyden kan variere mellom 2 og 10 cm.

PANNEPLATER
Panneplater har i mange år vært brukt til tak på uthus, låver og fjøs – enkelte driftsbygninger har også brukt dem på fasader. I dag brukes panneplater også på hus. Forholdsvis tynn og lett metallplate.

GLATTE TAKSTEINSPLATER
De fleste glatte taksteinsplater er malt på overflaten, og det finnes forskjellige kvaliteter, med forskjellig garanti og holdbarhet på fargen. Overflaten kan være alt fra høyglans til matt.

RU TAKSTEINSPLATER
På ru taksteinsplater er det mineralske korn i overflaten. Den ru overflaten demperlyden når regnet treffer taket. Overflaten vil se matt ut, selv om den er behandlet med lakk.

SINK- OG KOBBERPLATER
Mens alle andre metallplater enkelt kan monteres av gjør det selv-folk, er båndtekking av kobber-og sinkplater en oppgave for håndverkere – blant annet fordi jobben krever spesialverktøy.

STÅLPLATENES DIMENSJONER

De fleste plater har en bredde som dekker en meter når det er tatt høyde for overlapping. Lengden varierer mer.

Store plater:

  • Bredde: Fra 1 til 1,2 meter.
  • Lengde: Bestilles på mål, opptil 6 meter (noen helt opptil 10 meter).
  • Tykkelse: Fås i flere tykkelser. Mest vanlig er 0,4 mm, 0,5 mm, 0,6 mm og 0,75 mm.

Taksteinsplater:

  • Fra 1 til 1,3 meter.
  • Lengde: Noen kun tilsvarende en takstein. Andre til flere takstein. Forskjellig fra fabrikat til fabrikat.
  • Tykkelse: Som regel 0,5 mm.

Les mer om: Enkel kledning med stålplater

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Takplater