Intro
Veiledning
Inn mot huset er det en gammel stein-belegning, som vi kommer til å bruke som fundament for den midterste delen av treterrassen. Inn mot husveggen settes tilfarerne fast i bjelkesko. For å få bjelkeskoene i riktig høyde, må vi fjerne den rekken med stein som ligger inn mot sokkelen til huset.
Vi bruker en 0,5 cm tykk avstands-kloss for å sikre at bjelkeskoene monteres i riktig høyde på sokkelen. De monteres med betongskruer, og vi forborer med et 6 mm murbor.
Slik var den gamle terrassen. Steinene får lov til å bli liggende, da de kan brukes til oppklossing av tilfarerne. I det nedlagte bedet i enden av steinene skal vi bruke jordskruer og betongfundament.
Høyden markeres. Steinene er fjernet inne ved veggen, og med grønn murersnor markerer vi hvor høy terrassen skal være. Tilfarerne er 98 mm høye, og terrassebordene skal flukte med nederste murstein.
Mål opp. For å sikre at tilfarerne ligger vinkelrett på huset, bruker vi Pythagoras’ læresetning når vi måler opp. Lag en stor trekant av tre bord i forholdet 3:4:5, for eksempel 3, 4 og 5 meter.
Avstandsklossen hjelper til. Bjelkeskoen er 51 x 94 mm, og tilfarerne 48 x 98 mm, så vi setter bjelkeskoene 5 mm under sokkelkanten. Vi bruker en 5 mm tykk kloss til formålet.
Terrassegulvet vårt skal brytes av tverrgående bord flere steder. Det blir pent med en brytning, og det gjør at vi slipper å skjøte terrassebordene i lengderetningen.
Vi forbereder brytningen i tilfarerne ved å plassere to tilfarere med bare 25 cm avstand. I mellomrommet legger vi 25 cm lange spikerslag med 40 cm senteravstand. Konstruksjonen ligner stiger, og lager plass til tverrgående bord som bryter gulvet.
Monter tilfarerne tett. Her er de to tilfarerne lagt med bare 25 cm mellomrom. Det ligner en stige, der et tverrgående bord blir montert oppå. Du bestemmer selv hvor mange brytninger du vil ha i gulvet
Skru fast spikerslagene. Det er 25 cm mellomrom, og tilfarerne er 48 mm brede. Dermed er hele ”stigen” nesten 35 cm bred. Spikerslagene skrus fast med 4,2 x 75 mm skruer. To i hver side.
Tilfarerne klosses opp. Alle tilfarere klosses opp i riktig høyde med betong heller på midten. Den ytterste grønne snoren markerer terrassens lengde, og den andre hvor det skal legges en støttesvill.
Tilfarerne vatres opp. Vi klosser opp, så tilfarerne ligger helt perfekt. De blir holdt fast av støttesvillen senere. Nå gjelder det bare å få tingene i vater.
Nå er tilfarerne lagt i vater, og under støttet av betongheller. Det er på tide å grave ned betongfundamentene ved enden av terrassen.
Oppå fundamentene skal vi legge en svill som tilfarerne settes fast til. Det er beinhardt arbeid å grave ned betong fundamentene, og vi bruker både jordbor og spade til jobben.
Marker hvor fundamentene skal være. Vi setter dem med cirka én meters mellomrom. Da får svillen solid støtte.
Fundamentene settes opp. Vi har bestemt avstanden til én meter mellom de tunge klossene, og vi er klare til å grave dem ned. Vi bruker både jordbor og en spade til å grave hullene.
Grav etter streken. Vi har strukket en murersnor, for å markere hvor fundaman- tene skal graves ned. Vi begynner med et jordbor, og utvider hullet med en spade.
Sjekk dybden. Med vateret sørger vi for at stolpesteinene graves ned i samme dybde, slik at de flukter i overkant.
Alle fundamantene graves ned. Beslaget på toppen av fundamantene våre kan justeres, slik at den siste finjusteringen kan gjøres ved å skru dem opp eller ned.
Betongfundamentene er på plass, og nå kan vi lage den støttesvillen som enden på tilfarerne skal skrus fast til. Når svillen er på plass, er det tid for det morsomme: jordskruene. Sammenlignet med å grave ned betongsko i bakken, er jobben med jordskruene en lek. Her hamres en jordskrue ned i bakken på mindre enn et halvt minutt, med hjelp av en solid slagtrekker.
Skru sammen svillen. Vi setter sammen svillen av to 48 x 98 mm, der skjøtene mellom dem forskyves. Vi skrur dem sammen med 4,2 x 75 mm skruer. Hold delene sammen med tvinger mens du skrur.
Jordskruene fordeles. Svillen er satt fast, og terrassen er solid i enden. Nå fordeler vi jordskruene på tilfarerne, slik at det er cirka én meter mellom skruene.
Jordskruene skrus i bakken. Tilfarerne er i vater og satt fast i støttesvillen. Nå kan vi begynne å skru skruene i bakken.
Beslaget skrus fast. Når skruen er i bakken, settes det på spennskive og vinkelbeslag. Beslaget låses med den medfølgende bolten. Vinkelbeslaget skrus fast til tilfarerne.
Fundamentet er en stor del av jobben med denne terrassen. Men når den er ferdig, er vi klare for terrassebordene.
Her skjuler vi skruene ved å bruke skruesystemet Marksman Pro fra Camo. Det består av et håndtak som lar oss solid montering og helt skjulte skruer.
Bordene monteres med en avstand på en halv centimeter.
Legg det første bordet. Det er viktig at det første bordet, som skal gå i hele terrassens lengde, ligger helt nøyaktig. Mot veggen er det ikke mulig å skjule skruene.
Gi bordene olje. Før vi skrur på terrassebordene, gir vi dem treolje på baksiden. Etter at terrassen er ferdig, kan vi gi bordene en omgang med olje på toppen.
Fortsett monteringen. Når første bord er skrudd fast, kan vi gi gass. Det skal brukes spesielle Camo-skruer, 4,0 x 60 mm, som passer i hullene i håndtaket.
Brytningsbordene monteres. Her kan du se hvordan et bord passer i brytningen vi lagde i starten. Bordet gjør at vi slipper å skjøte de andre terrassebordene i lengderetningen.
Materialer
Trematerialer:
- 28 x 120 mm brunimpregnerte terrassebord
- 48 x 98 mm trykkimpregnerte materialer til tilfarere, støttesvill og spikerslag
Skruer og beslag:
- 4,0 x 60 mm terrasseskrue C4 (her Camo)
- 5,0 x 35 mm beslagskrue, 500 stk.
- 4,2 x 75 mm terrasseskruer, 1500 stk.
- 5,0 x 60 mm sponskrue, 500 stk.
- 7,5 x 72 mm betongskruer
- Jordskruer
- Stolpefundament av betong
- Bjelkesko
- Spikerplater
Dessuten:
- Fiberduk
- Kiler
- En egnet treolje
Spesialverktøy
- Slagtrekker til jordskruene
- Camo Marksman Pro-verktøy til skjulte terrasseskruer
- Dykksag med føringsskinne
- Jordbor
Tidsforbruk
15 dager har vi brukt på denne terrassen.
Pris
Cirka 40.000 kroner brukte vi på denne terrassen (85 m²).
Vanskelighetsgrad
Terrassen er stor, og med tre typer fundament er det en stor, men ikke uoverkommelig oppgave.
3D-modell
Tips & Triks
Jordskruer - det smarte fundamentet
Disse jordskruene heter GroundPlugs, og finnes i forskjellige lengder. De er godt egnet som fundamant også til mindre bygninger som uteboder, vedskjul eller drivhus. Jordskruene monteres med cirka én meters avstand. Systemet er dansk, men de leveres til Norge. Les mer på www.groundplug. com. Alternative produkter fra norske forhandlere finner du på www.jord-skruen.no og www.stopdigging.no.

Flotte detaljer gjør terrassen unik
Terrassen er stor, og vi gjør den enda mer personlig ved å tilføye noen flotte detaljer. I veiledningen har vi vist brytningsbordene, som deler opp terrassen i felter. Det gir en flott effekt når den ellers helt ensartede overflaten brytes.
Som du kan se i byggeveiledningen, er det ikke vanskelig å lage brytningen, men det krever at du regner nøye ut hvor feltene skal være. Vi bygger også en lekker, helt skredder sydd trapp, som gir rask og enkel tilgang til hagen.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.


