Selv den flotteste terrasse eller innkjørsel blir et trist syn, når den først er blitt angrepet av lav – de stygge, lyse flekkene, som umiddelbart ligner en blanding av fugleskitt og nedtråkket tyggegummi.
Det finnes mange forskjellige sorter lav, og i naturen kan den skape mange vakre kreasjoner. Men på en ellers så flott belegning, ser det ikke bra ut. Den gjør dog ingen skade, bortsett fra det estetiske. Laven er en harmløs blanding av sopp og alger, som kan vokse nesten overalt. Og fordi lav er en beskjeden organisme, som kan gro på fuktige, næringsløse overflater, er belegningsstein et ideelt levested.
Rå kraft eller kjemisk krigføring
Høytrykksspyler med terrassevasker (en såkalt patio cleaner), grønnsåpe, kost og fugesand og steinrens er de fire våpnene du normalt vil ta i bruk mot flekkene av lav. Men det er stor forskjell på hvor godt de forskjellige midlene virker, og selv om det er høytrykksspyleren som umiddelbart virker mest effektiv, taper den overraskende nok i lengden.
Redaksjonen anbefaler: Slik bygger du en VANNRETT terrasse
Pass på overflaten på belegningen
Velger du likevel å bruke en høytrykksspyler, så sørg for at det sitter en terrassevasker i enden av spyleslangen. Hvis du bare spyler direkte løs på belegningen med den harde strålen fra høytrykksspyleren, ødelegger du nemlig overflaten på steinene, og gjør dem paradoksalt nok enda mer sårbare overfor angrep av lav.
Her kan du se hvem som vinner testen som det ubestridt beste våpenet mot flekker av lav. Dermed slipper du å kaste bort tid, krefter og penger, og kan heller ty til det beste med en gang. Lykke til!
Testen i detaljer
Utgangspunktet var en stor terrasse med mye lavflekker. Det ble testet fire metoder, og derfor ble det markert fire felt på 70 x 70 cm, der metodene ble testet i hvert sitt felt.
De fire merkene som er brukt i testen er tilfeldig utvalgt, og ikke et uttrykk for at de nødvendigvis er best innenfor deres produktgruppe.
Merk også at testen er utført i Danmark, der grønnsåpe heter ”brun sæbe”, og steinrens heter ”fliserens”.
TESTOMRÅDET:
- Kost og sand
- Terrassevasker
- Steinrens
- Grønnsåpe
Sand og kost dumper i testen
Denne metoden til å fjerne flekker av lav krever sand, kost, muskelkraft og tålmodighet. Tanken er at du bruker sanden som “slipepapir”, og med en stiv kost eller gulvskrubb sliper overflaten ren for lav.
Problemet er bare at metoden stort sett ikke virker. Selv etter flere minutters hard sliping, ble det kun en meget liten forskjell, på grensen til det usynlige. Av de fire metodene er det denne som virker klart dårligst.
Pris:
- cirka 200 kroner (for 25 kg fugesand)
Fordeler:
- Ingen kjemiske midler
- Billig å utføre
Ulemper:
- Minst effektivt
- Virker ikke i lengden
- Krever hardt arbeid
Grønnsåpe er ikke effektivt
Metoden med grønnsåpe fungerer ved at du lager en blanding av 1,5 dl grønnsåpe til 5 liter vann. Blandingen påføres området som skal renses, og det skrubbes grundig med en stiv kost eller børste. Etterpå skylles området med mye vann, for å unngå at grønnsåpen etterlater en hinne på steinene.
Akkurat som med sand og kost, er dette hardt arbeid, og du kommer til å måtte gå over belegningen mer enn én gang, før lavflekkene forsvinner. Det verste er likevel at denne metoden heller ikke virker i lengden.
Pris:
- cirka 150 kroner for 5 liter grønnsåpe
Fordeler:
- Billig å utføre
- Virker på kort sikt
Ulemper:
- Virker ikke i lengden
- Krever hardt arbeid
Terrassevaskeren klarer seg best i første omgang
En høytrykksspyler med terrassevasker (patio cleaner) påmontert, er mest effektiv til å fjerne lavflekkene i første omgang. Den er enkel å jobbe med, og du sliter deg ikke ut underveis.
På minussiden er det at du blir nødt til å skaffe deg en høytrykksspyler og en terrassevasker, som i billigste fall koster rundt regnet 800 kroner på tilbud. Terrassevaskerens roterende børster kan også være tøffe mot fugene, som sannsynligvis må etterfylles. Siste og største minus, er at behandlingen i seg selv ikke holder. Etter halvannet år var flekkene tilbake.
Pris:
- fra cirka 800 kroner (for en høytrykksspyler med terrasserenser)
Fordeler:
- Effektiv i første omgang
- Enkel å bruke
- Ingen kjemiske midler
Ulemper:
- Fugene må etterfylles
- Virker ikke i lengden
VINNER! Steinrens er best!
Vil du gi belegningen den mest effektive behandlingen mot flekker av lav, er det steinrens som skal til. Det viser testen tydelig. Metoden fungerer litt som med grønnsåpen. Først skal området vannes grundig, og deretter påføres en blanding av steinrens og vann. Så lar du steinrensen virke i 20-30 minutter, før du skyller belegningen ren med vann. Etterpå skurer du med en stiv børste for å fjerne restene fra belegningen. Bruk av steinrens tar lenger tid enn om du bruker terrassevaskeren, men resultatet taler for seg selv – i hvert fall i det lange løp.
Det pussige er at steinrensen i første omgang ikke virket like effektiv som høytrykksspyleren med terrassevaskeren. Men ikke ta feil. Steinrensen virker nemlig i dybden, og etter litt tid begynte den faktisk å fjerne mer og mer av lavflekkene.
Les også: Fargede stein og heller i hagen
Halvannet år etter behandlingen med steinrens, var det helt tydelig at det var nettopp denne metoden som virket aller best i det lange løp.
Pris:
- cirka 300 kroner for 5 liter steinrens
Fordeler:
- Fjerner effektivt lavflekkene
- Beskytter i det lange løp
Ulemper:
- Kjemisk produkt
- Krever hardt arbeid
Halvannet år senere
Du skal ikke la deg narre av terrassevaskerens umiddelbart gode effekt. Halvannet år etter at belegningen ble renset, var ting nemlig helt annerledes.
På bildet til høyre kan du se de fire feltene, der de to absolutte taperne, grønnsåpe (4) og kost og sand (1), allerede er komplett dekket av et nytt lag med flekker av lav. De to øvrige feltene tilhører terrassevaskeren (2) og steinrensen (3), der det største og peneste feltet er behandlet med steinrens.
Konklusjonen er klar: Steinrens gir den mest effektive og langtidsholdbare behandlingen av lavflekker.