15 tips til en perfekt treterrasse

Å bygge en terrasse kan virke som et litt uoversiktlig prosjekt. Det er da også mange ting å holde styr på, men hvis du følger våre 15 beste råd, er du godt forberedt til å kaste deg ut i et prosjekt som nok vil imponere både venner og familie!

Snu bordene riktig

Her vender bordene riktig, som du kan se av “smilet”.

Det er ikke likegyldig hvilken side som er opp på terrassebordene. Tre er et levende materiale, og det vil bevege seg med tiden, i tillegg til at været også er med på å forme det.

Hvis du snur bordene så årringene “smiler”, vender de med margsiden opp, og tåler mer fukt. Hvis bordet med tiden vil krumme seg, vil det også være midten som løfter seg, og ikke sidene, som du kan risikere å sparke tærne i.

Spar en arbeidsgang

Hvis du har terrassebord som skal forbores, og skruene skal forsenkes, kan du spare en arbeidsgang ved å bruke et bor med forsenker. Det gjør at du slipper en del verktøyskift på bormaskinen. Du slår med andre ord to fluer i ett smekk, og sparer masser av tid.

LES OGSÅ: Derfor er muttertrekkeren håndverkerens foretrukne valg

Få den riktige avstanden mellom terrassebordene

3-8 mm. Det er avstanden du bør ha mellom terrassebordene på terrassen din. Avstanden sikrer at det ikke kommer til å ligge vann oppå terrassen, og det gir plass til at treet kan utvide seg og trekke seg sammen. I utgangspunktet kan du tilstrebe 5 mm avstand, men hvis bordene er våte når du bygger, kan det være nødvendig å legge dem tettere, fordi bordene trekker seg sammen når de tørker. Sjekk eventuelt fuktigheten i treet med en fuktmåler.

Vil du lese mer om hvordan du bygger en treterrasse? Her har vi samlet alle våre artikler og byggeveiledninger om treterrasser.

Forbor!

Husk å forbore når du plasserer skruer på utsatte steder, for eksempel i ender og på smale, tilpassede bord. Ellers vil bordene lett sprekke, og da kan regnvann trenge inn og ødelegge treet. Det tar tid å forbore, men du har igjen for det. I hardt tre, kan det være nødvendig å forbore til alle skruene.

Monter skruene i rette rader

Når du legger rekke etter rekke av terrassebord, blir det til mange skruer. Gjør deg selv en stor tjeneste, og skru fast skruene så de havner snorrett. Det gir terrassen en visuell harmoni, og ofte er det også enklere å plassere skruene etter en strek.

Bruk et vater eller en krittsnor til å tegne opp rette streker som du kan følge. Etterpå fjerner du bare strekene igjen.

Bruk syrefaste eller rustfrie skruer

Syrefaste og rustfrie skruer er dyrere enn vanlige skruer, men det er ikke her du skal spare på pengene.

Terrassen vil være utsatt for regn en god del av året, og rustfrie (A2) eller syrefaste (A4) skruer tåler regn og vann mye bedre enn vanlige skruer. Syrefaste skruer tåler også stoffer som finnes i for eksempel eik, lerk og trykkimpregnerte materialer. Hvis du bruker en formue på flotte terrassebord, skal du også bruke noen kroner på riktige skruer.

Sjekk materialene!

Motstå fristelsen til å få byggvarehuset til å levere materialer til terrassen. Det tar riktig nok tid å kjøre til byggvarehuset for å fylle en tilhenger. Men ofrer du den tiden, er du trygg på å få best mulig materialer, fordi du plukker dem selv.

Dermed kan du unngå krumme bord og materialer med for mye kvister. Det blir du glad for!

Glem de fine bjelkeskjøtene

Vi vil gjerne lage smarte detaljer hvis vi kan. Det er jo de som virkelig får prosjektet til å skille seg ut. Men når det kommer til skjelettet til terrassen, er det ingen grunn til pene sammenføyninger. Bruk byggbeslag, spikerplater og stolpesko. Det blir bunnsolid, og ingen kan se det.

Skjul skruene

Med HDS skrus skruene skrått inn i sidene på bordene.

Hvis du ikke har lyst til å ha synlige skruer på terassegulvet ditt, kan du skjule dem. Du kan enten velge en flott løsning med trepropper - da må du i så fall være forberedt på å bruke en del tid på prosjektet til å bore, frese, lime og slipe alle proppene. Eller så kan du velge å skru skruene skrått inn i bordene, så de er helt skjult. Til det får du bruk for et spesialverktøy, for eksempel HDS (Hidden Decking System).

Begynn med en arbeidstegning

Du gjør hele terrasseprosjektet enklere for deg selv hvis du har en arbeidstegning. Gjør grundige vurderinger om plassering, form, størrelse og så videre. Tegn deretter terrassen, og hold deg mest mulig til tegningen. Da er det også enklere å bestille riktig mengde materialer.

LES MER: Prøv et gratis tegneprogram før du setter i gang med et prosjekt

Unngå lerk

Lerketre er naturlig godt rustet til bruk utendørs. Men lerk har den ulempen at det vrir seg og flises opp. Det betyr fliser i føttene hvis du går barføtt. Dessuten blir lerk også lett misfarget. Hvis du likevel vil bruke lerk, skal du bruke bord av kjerneved til et terrassegulv.

Få den riktige avstanden mellom terrassebordene

Bruk for eksempel et lite brekkjern til å tvinge krumme bord på plass.

3-8 mm. Det er avstanden du bør ha mellom terrassebordene på terrassen din. Avstanden sikrer at det ikke kommer til å ligge vann oppå terrassen, og det gir plass til at treet kan utvide seg og trekke seg sammen. I utgangspunktet kan du tilstrebe 5 mm avstand, men hvis bordene er våte når du bygger, kan det være nødvendig å legge dem tettere, fordi bordene trekker seg sammen når de tørker. Sjekk eventuelt fuktigheten i treet med en fuktmåler.

Vil du lese mer om hvordan du bygger en treterrasse? Her har vi samlet alle våre artikler og byggeveiledninger om treterrasser.

Bruk en krittsnor

Når du skal montere terrassebord på tilfarere, skal du merke opp nøyaktig over flere meter. Det er ikke alltid enkelt å få til med tommestokk og blyant, så invester noen kroner i en krittsnor. Da kan du helt enkelt lage lange, helt rette streker.

Ikke spar på verktøyet

Gjør deg selv en tjeneste, og invester i en bor-/skrumaskin nummer to når du skal bygge terrasse. Da kan du ha en maskin til bits til skruene og en med et bor til forbor-ing, eventuelt en annen type bits, hvis du bruker forskjellige typer skruer. Dermed sparer du tid på å slippe å skifte mellom verktøyene på samme maskin.

Sørg også for å ha ekstrabatteri, så du slipper å ta pause i arbeidet fordi batteriet er tomt. En dykksag med førings-skinne er også god hjelp ved et terrasseprosjekt.

Slipp lettere fra vedlikehold

Terrassebord av kompositt monteres med beslag eller klips.

En treterrasse er forbundet med en del arbeid. Ikke bare når du skal bygge den, men også etterpå, fordi terrassen skal vedlikeholdes for å se bra ut. Du kan spare deg selv for en del vedlikehold med terrassebord av kompositt. De består av en blanding av trefiber og plast. Det betyr at bordene ikke suger vann på samme måte som vanlig tre. Derfor råtner de ikke, og bordene blir ikke angrepet av sopp.

Med komposittbord får du altså en terrasse som nesten er vedlikeholdsfri, men bordene kan misfarges etter litt tid, slik at du må friske dem opp. Det beste er at bordene ser ut akkurat som terrassebord av tre. De kappes også som tre, men festes med klips eller beslag.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Terrasse