Tre eller stein til terrassen?

Hvordan foretrekker du å nyte frokosten og grillkveldene – på en terrasse av tre eller belegningsstein? Vi setter de to materialene opp mot hverandre i en direkte duell, og forteller deg hvilke fordeler og ulemper hver av dem har.

Træ eller fliser til terrassen? Få overblik over fordele og ulemper.

Træ eller fliser til terrassen? Få overblik over fordele og ulemper.

Træ eller fliser til terrassen? Få overblik over fordele og ulemper.

Træ eller fliser til terrassen? Få overblik over fordele og ulemper.

Terrassebord er myke og behagelig å gå barføtt på, mens tykke belegningsstein luner på en kjølig sommerkveld, etter en lang dag med steking i solen. Det er likevel ikke særlig morsomt å lage en ufrivillig piruett på en speilglatt, regnvåt treterrasse eller se junior skrape opp knærne på harde belegningsstein. Det er mange fordeler ved både tre og belegningsstein, akkurat som det er tilsvarende ulemper.

Som gjør det selv-er er du i den heldige situasjon at materialvalget ikke trenger å bli et spørsmål om bare økonomi. Det finnes nemlig terrassebord og belegningsstein i begge ender av prisskalaen, og når du bygger selv, er det i virkeligheten ikke den store prisforskjellen på de ferdige resultatene.

Det er heller ikke vanskeligere å bygge en treterrasse enn å legge stein.

Den største fysiske forskjellen på å jobbe med de to materialene er kanskje i mengden tunge løft. Det er mye tøffere for rygg, armer og bein å bygge med tunge steiner enn det er å bygge med tre – og i tillegg til å bære tonnevis av steiner frem og tilbake, er forberedelsene med gravearbeidet enda tyngre arbeid.

Treterrasse

Tretesse: Fordeler og ulemper

Rammeverket til terrassen kan enten hvile på steinheller, jordskruer eller på fundament som er støpt fast i bakken, eller på en blanding av alle tre.

En terrasse i tre er alltid en lekker løsning, som passer flott sammen med stort sett alle hus – og det er uansett om det er snakk om murhus eller trehus eller en kombinasjon. Selve materialet er enkelt å jobbe med og det er mange muligheter til å lage kreative former. I tillegg er det mye lettere å heve en treterrasse litt opp i høyden, enn hva tilfellet er med en terrasse av stein.

LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?

PRIS: Fra cirka 250 kroner per kvm.

FORBEREDELSE: Fundamenter, sviller og tilfarere monteres.

VEDLIKEHOLD: Renses årlig. Oljes hvert 2.-3. år.

FORDELER

 • Behagelig å gå på
 • Tørker raskt etter regnvær
 • Kan bygges høyt

ULEMPER

 • Glatt i regnvær
 • Holder ikke like bra som stein
 • Blir angrepet av alger

Les mer om platting.

Steinbelegning

Steinbelegning: Fordeler og ulemper

Vil du anlegge en stor steinterrasse, anbefaler vi på det kraftigste at du leier en minigraver til det tunge arbeidet. Ja, det koster litt ekstra – til gjengjeld skåner du rygg, armer og bein.

En terrasse av belegningsstein i en grå miks av herregårdstein er en flott løsning, som holder seg pen i mange år. Den er også enklere å vedlikeholde enn terrassebord. Til gjengjeld er det beinhardt arbeid å forberede underlaget så det blir holdbart, og det er tungt arbeid å slepe de hundre- eller i verste fall tusenvis av tunge steinene som skal brukes.

PRIS: Fra cirka 250 kroner per kvm.

FORBEREDELSE: Området graves ut, fylles opp med grus og rettes opp.

VEDLIKEHOLD: Renses årlig. Ugress fjernes fortløpende.

FORDELER

 • Holder lenger enn tre
 • Mindre vedlikehold enn tre
 • Holder på varmen

ULEMPER

 • Tungt anleggsarbeid
 • Hardt å gå (og falle) på
 • Blir angrepet av steinlav

Les mer om steinterrasse.

Kampen ender uavgjort

Det er ingen tvil om at uansett hvilket materiale du velger å bygge med, belegningsstein eller terrassebord, kan du få en flott og praktisk terrasse, som kan få naboer og gjester til å gape av misunnelse. I bunn og grunn handler valget mest om hva du liker best selv, og hva som kler huset og omgivelsene best. Derfor ender denne duellen uten en vinner, og vi må sette resultatet til uavgjort.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Uteplass