Hull i vegger med to lag gips

Hakk og hull i en gipsplatevegg er irriterende, men ikke noen katastrofe. Reparasjonene er nemlig ganske enkle. Vi viser hvordan det gjøres.

Hull i vegger med to lag gips

Gips er både enkelt å jobbe med, enkelt å slå i stykker og enkelt å reparere igjen.

Hakk og hull i en gipsplatevegg er irriterende, men ikke noen katastrofe. Reparasjonene er nemlig ganske enkle. Den største utfordringen er å være så nøyaktig som mulig, slik at det blir minst mulig jobb med å kamuflere reparasjonen etterpå.

LES OGSÅ: Hva er gips?

Metoden for reparasjonen avhenger av størrelsen på hullet i gipsveggen. Derfor går vi gjennom fremgangsmåten for både små og store hull.

Små hull

Tett hullet i vegger med to lag gips (små hull): To koppbor kan brukes på samme måte som et pluggborsett. 1

To koppbor kan brukes på samme måte som et pluggborsett. Hullet i det ytterste laget i veggen bores ut med det minste boret. Med et litt større bor lages en "propp" i et nytt stykke gips.

Tett hullet i vegger med to lag gips (små hull): Det ødelagte stykket bores ut med det lille koppboret, og gipsstykket fjernes. 2

Det ødelagte stykket bores ut med det lille koppboret, og gipsstykket fjernes. Bruk eventuelt en treplate med hull i for å styre koppboret og dermed sikre et rett snitt.

Tett hullet i vegger med to lag gips (små hull): Lag en propp i et nytt gipsstykke. 3

Lag en propp i et nytt gipsstykke. Bruk det største boret, så proppen passer til hullet. Det går nemlig med noen millimeter til et sagspor når du borer. En treplatebit med hull styrer koppboret.

Tett hullet i vegger med to lag gips (små hull): Oppflisete kanter på den nye gipsproppen skal fjernes med en skarp hobbykniv. 4

Oppflisete kanter på den nye gipsproppen skal fjernes med en skarp hobbykniv. Kanten på hullet i veggen skal også skjæres ren og pen. Sørg også for å fjerne alt støv.

Tett hullet i vegger med to lag gips (små hull): Legg gipsplatelim i hullet, og trykk proppen forsiktig inn. La det tørke et døgns tid. 5

Legg gipsplatelim i hullet, og trykk proppen forsiktig inn. La det tørke et døgns tid. Deretter kan du sparkle og etterbehandle reparasjonen.

Store hull

Tett hullet i vegger med to lag gips (store hull): Tegn opp en vinkelrett firkant rundt hullet, for eksempel med et vater. 1

Tegn opp en vinkelrett firkant rundt hullet, for eksempel med et vater. Mål diagonalt fra hjørne til hjørne på alle de fire hjørnene, for å sjekke at firkanten er helt vinkelrett.

Tett hullet i vegger med to lag gips (store hull): Det firkantede stykket skjæres vekk med en skarp hobbykniv. 2

Det firkantede stykket skjæres vekk med en skarp hobbykniv. Med en metallinjal sikrer du at snittet blir helt nøyaktig. Skjær fra hullsiden – da gjør det ingenting hvis kniven glipper.

Tett hullet i vegger med to lag gips (store hull): Det ytterste gipslaget fjernes med et gammelt (ikke altfor skarpt) og bredt stemjern. 3

Det ytterste gipslaget fjernes med et gammelt (ikke altfor skarpt) og bredt stemjern. Pass på ikke å ødelegge det innerste gipslaget, ettersom det skal brukes som underlag for reparasjonen.

Tett hullet i vegger med to lag gips (store hull): Mål opp til reparasjonsstykket – 1 mm mindre enn hullet i hver retning er det optimale. 4

Mål opp til reparasjonsstykket – 1 mm mindre enn hullet i hver retning er det optimale. Da er det god plass til gipsplatelimet. Gipsen skjæres til med en skarp hobbykniv.

Tett hullet i vegger med to lag gips (store hull): Smør et tynt lag gipsplatelim rundt i kantene av hullet og på et par punkt midt på den innerste platen. 5

Smør et tynt lag gipsplatelim rundt i kantene av hullet og på et par punkt midt på den innerste platen. Deretter trykkes det nye gipsstykket forsiktig fast, til det er plant med veggen.

Tett hullet i vegger med to lag gips (store hull): Overgangen mellom gipsveggen og det nye gipsstykket slipes lett når limet er tørt. 6

Overgangen mellom gipsveggen og det nye gipsstykket slipes lett når limet er tørt. Bruk fint slipepapir, med korn 180-240.

Etterbehandling

Gipsplater skal ikke stå rå og ubehandlet. Først skal platene sparkles, deretter males de, eller kles med filt, strie eller tapet. Alt etter ytterlaget, må du prøve å tilpasse reparasjonen så den synes minst mulig.

Først og fremst handler det om å måle opp, skjære til og lime fast, slik at reparasjonen skjules best mulig.

Du kan være heldig å slippe unna med bare litt sparkel og flekkmaling. Ellers må du i gang med en større malejobb, filt, ny strie eller nytt tapet.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gipsvegg