Hull i vegger med to lag gips

Hakk og hull i en gipsplatevegg er irriterende, men ikke noen katastrofe. Reparasjonene er nemlig ganske enkle. Den største utfordringen er å være så nøyaktig som mulig, slik at det blir minst mulig jobb med å kamuflere reparasjonen etterpå.

Hull i vegger med to lag gips

Gips er både enkelt å jobbe med, enkelt å slå i stykker og enkelt å reparere igjen.

Metoden for reparasjonen avhenger av størrelsen på hullet i gipsveggen. Derfor går vi gjennom fremgangsmåten for både små og store hull.

SMÅ HULL

1. To koppbor kan brukes på samme måte som et pluggborsett. Hullet i det ytterste laget i veggen bores ut med det minste boret. Med et litt større bor lages en "propp" i et nytt stykke gips.

2. Det ødelagte stykket bores ut med det lille koppboret, og gipsstykket fjernes. Bruk eventuelt en treplate med hull i for å styre koppboret og dermed sikre et rett snitt.

3. Lag en propp i et nytt gipsstykke. Bruk det største boret, så proppen passer til hullet. Det går nemlig med noen millimeter til et sagspor når du borer. En treplatebit med hull styrer koppboret.

4. Oppflisete kanter på den nye gipsproppen skal fjernes med en skarp hobbykniv. Kanten på hullet i veggen skal også skjæres ren og pen. Sørg også for å fjerne alt støv.

5. Legg gipsplatelim i hullet, og trykk proppen forsiktig inn. La det tørke et døgns tid. Deretter kan du sparkle og etterbehandle reparasjonen.

STORE HULL

1. Tegn opp en vinkelrett firkant rundt hullet, for eksempel med et vater. Mål diagonalt fra hjørne til hjørne på alle de fire hjørnene, for å sjekke at firkanten er helt vinkelrett.

2. Det firkantede stykket skjæres vekk med en skarp hobbykniv. Med en metallinjal sikrer du at snittet blir helt nøyaktig. Skjær fra hullsiden – da gjør det ingenting hvis kniven glipper.

3. Det ytterste gipslaget fjernes med et gammelt (ikke altfor skarpt) og bredt stemjern. Pass på ikke å ødelegge det innerste gipslaget, ettersom det skal brukes som underlag for reparasjonen.

4. Mål opp til reparasjonsstykket – 1 mm mindre enn hullet i hver retning er det optimale. Da er det god plass til gipsplatelimet. Gipsen skjæres til med en skarp hobbykniv.

5. Smør et tynt lag gipsplatelim rundt i kantene av hullet og på et par punkt midt på den innerste platen. Deretter trykkes det nye gipsstykket forsiktig fast, til det er plant med veggen.

6. Overgangen mellom gipsveggen og det nye gipsstykket slipes lett når limet er tørt. Bruk fint slipepapir, med korn 180-240.

LES OGSÅ: Hva er gips?

Viktig!

Når du skal fikse en skade i en gipsplate, er det avgjørende at absolutt alt bore- og skjærestøvet fjernes – både fra hullet og det nye reparasjonsstykket. Ellers vil ikke limet hefte skikkelig.

Etterbehandling

Gipsplater skal ikke stå rå og ubehandlet. Først skal platene sparkles, deretter males de, eller kles med filt, strie eller tapet. Alt etter ytterlaget, må du prøve å tilpasse reparasjonen så den synes minst mulig.

Først og fremst handler det om å måle opp, skjære til og lime fast, slik at reparasjonen skjules best mulig. Du kan være heldig å slippe unna med bare litt sparkel og flekkmaling. Ellers må du i gang med en større malejobb, filt, ny strie eller nytt tapet.

    Akkurat nå leser andre ...