Hva er gips?

Gips er et naturlig mineral, og det er såkalt brent gips som brukes til de gipsplatene vi bygger vegger og tak med.

Gips: Gipsplater som denne på bildet er laget av brent gips, som er blitt oppvarmet til 120-180 grader.

Gipsplater som denne på bildet er laget av brent gips, som er blitt oppvarmet til 120-180 grader.

Gips er et naturlig mineral, også kalt kalsiumsulfat, og finnes i det meste av verden. Gipsen som brukes i byggeindustrien, og dermed i gipsplater, er såkalt brent gips som er blitt oppvarmet til 120-180 grader.

Hva er en gipsplate?

Det finnes flere typer gipsplater, men de fleste forbinder nok en gipsplate med den grå standardplaten, som blir brukt til kledning i både tak og vegger, for eksempel ved bygging av en skillevegg.

De fleste gipsplater til gjør det selv-bruk er 12,5 x 1200 x 2400 mm, og består av en hard kjerne av gips kledd med papir på begge sider. Gipsplater er også utstyrt med en såkalt sparkelkant, noe som vil si at platene er en anelse tynnere på langsidene.

LES OGSÅ: Bli ekspert på gipsplater på 5 minutter

Gips: Her er vi i ferd med å bygge en skillevegg av gipsplater

Her er vi i ferd med å bygge en skillevegg av gipsplater

Hvordan jobber du med gips?

Det er forholdsvis enkelt å jobbe med gips. Har du en blyant, en hobbykniv, en skrumaskin og en eske gipsskruer, er du allerede godt i gang. Når du skal tilpasse en gipsplate, merker du opp med en blyant på forsiden (den lysegrå siden), før du skjærer gjennom pappen i streken med en hobbykniv.

For å få et rett snitt, kan du med fordel skjære langs en rettholt, et langt vater eller et rett bord. Når du har skåret, kan du knekke av den overskytende delen av gipsplaten og skjære den helt løs med en hobbykniv.

De viktige gipsskruene

Uansett om du skal montere gips på et skjelett av trelekter eller stålprofiler, er det avgjørende at du bruker gipsskruer som er beregnet til formålet. Gipsskruer har den fordelen at de er laget for ikke å skade papiret på gipsplaten når de monteres.

Gipsskruer skal sitte 1-2 mm under overflaten på gipsplaten. Skrur du dem for langt inn, risikerer du nemlig å skru gjennom papiret på platen – og da mister skruen holdet i platen. Derfor er en bits til gipsskruer smart. Den spesielle bitsen har nemlig en krage som gjør at du ikke kan skru skruen for langt inn, men kun akkurat et par mm inn i gipsplaten, slik at du akkurat kan sparkle over skruehodet senere.

Gipsplater er store å håndtere alene – særlig hvis du skal lage en gipshimling. Derfor er en såkalt gipsheis gull verdt. Når du har skrudd fast gipsplatene, skal de sparkles og enten males eller tapetseres. Husk å legge sparkelpapir i overgangene mellom gipsplatene når du sparkler.

LES OGSÅ: Slik sparkler du gipsplater

Gips: Her sparkler vi overgangen mellom to gipsplater.

Her sparkler vi overgangen mellom to gipsplater.

Hva mer kan man bruke gips til?

I tillegg til den tradisjonelle bruken av gips som kledning til vegger, tak og skillevegger, kan gips også brukes til andre ting. For eksempel til stukkatur eller som hobbygips til støping av figurer, lysestaker eller andre ting.

LES OGSÅ: Montere gipsplater i tak - 3 enkle tips

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer