Rullesparkel – snarveien til glatte vegger

Er underlaget fast og plant, er rullesparkel en opplagt mulighet. Når sparkelmassen rulles på, går jobben fort. Og med metoden vi viser deg her, får du et profesjonelt og glatt resultat.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 timer
Pris
40 kr/m2

Rullesparkel er mye lettere å jobbe med enn tradisjonell sparkel. Den kleber bedre, og du kan bare rulle den på veggen.

Intro

Det ser kanskje lett nok ut, når en profesjonell maler med sikker og rutinert hånd sparkler en vegg med lange, glidende trekk. Glatt og perfekt. Men det er dessverre ikke så enkelt å få det pent hvis du ikke har gjort det før. Derfor er det en fordel å sparkle veggene med en malerrull.

Rullesparkel er tynnere og dermed også mye enklere å jobbe med. Metoden gir deg et deilig jevnt lag sparkelmasse å jobbe med, og hvis du har forberedt veggen grundig, kan du enkelt få en flott og glatt vegg. Første skritt er å sørge for at veggen er plan, ren og klar for jobben.

LES OGSÅ: Enkel og effektiv sparkling med giraffsliper

5 FORDELER MED RULLESPARKLING

 • DEN ENKLE VEIEN Rullesparkling er enklere enn klassisk helsparkling, der du risikerer at massen ikke blir sittende på veggen. Det skyldes at massen du bruker til rullesparkling er en del tynnere og kleber seg bedre til veggen.

 • MYE RASKERE Dypp rullen i spannet med sparkelmasse, rull den på veggen, og gjenta. Rullesparkling går fort, sammenlignet med vanlig sparkling. Ifølge produsenten Dana er det omkring 40 prosent mer tidssparende å rullesparkle.

 • ENKEL Å GLATTE UT Når sparkelmassen først er rullet på veggen skal den glattes ut, slik at veggen får riktig glatt tekstur. Det er behagelig enkelt, fordi laget du ruller på er så tynt og enkelt å arbeide med. Du ruller bare på omkring 1-2 mm.

 • MER SKÅNSOMT Sparkling er hardt arbeid, og det skal gå raskt, fordi massen ikke skal rekke å tørke før du har fordelt den på veggen. Du skåner både rygg, skuldre og armer med rullesparkling, fordi du jobber raskere og smartere.

 • SLIP MINDRE Med rullesparkling slipper du å bruke en masse kostbar tid på å slipe ujevnhetene på veggene etterpå. Fordi sparkellaget er så tynt, bruker du også mye mindre tid med slipekloss og forlengerskaft etterpå.

LES OGSÅ: Din hurtigguide til sparkelmasse

Få glatte vegger med rullesparkling

I veiledningen viser vi trinn for trinn hvordan du får glatte vegger med rullesparkling og hvilke materialer du skal bruke. Vi viser blant annet hvordan du forbereder veggen før du begynner å sparkle. Rene vegger en nemlig avgjørende for et flott og glatt resultat.

Veiledning

01
Forbered veggen 4 Trinn

Før du begynner å sparkle, er det viktig at du ser over veggen for ujevnheter. I tillegg skal både vegger og gulv rengjøres for støv.

Veggen skal også undersøkes grundig for buler og fordypninger, som du er nødt til å rette opp før du kan gå i gang med rullesparklingen.

Du skal også gi veggen en omgang med en primer. Primeren gir deg lengre tid til å fordele sparkelmassen før den begynner å tørke. Den sikrer også bedre vedheft til underlaget.

1

Vi sikrer at veggen er plan før vi begynner. Vi sjekker med et langt vater, og hvis det er store ujevnheter, skal det flekksparkles først.

2

Det er viktig å rengjøre grundig. Sparkelen fester seg mye bedre til veggene hvis det ikke er for mye støv i rommet.

3

Fordypninger og hull sparkles. Bruk en vanlig liten stålsparkel. Det er viktig at du ikke legger på for mye sparkelmasse. Gjør du det, må du slipe veggen før du kan gå videre med rullesparklingen.

4

Påfør primeren med en malerrull. Begynn nedenfra, så du unngår å dryppe for mye. Når veggen har tørket i et par timer, er du klar til å sparkle.

02
I gang med rullesparkelen 10 Trinn

Når veggen er renset og grunnet, er det tid for å begynne sparklingen. Du skal være oppmerksom på at rullen til å begynne med ikke suger til seg sparkelmassen særlig godt. Men etter at du har dyppet den et par ganger i vann, hjelper det på.

Sparkelmassen tørker ganske fort. Derfor skal du ikke kaste deg over større områder enn at du kan rekke å glatte ut massen med en håndsparkel før den tørker. Kjør fra både gulv og tak, slik at massen møtes på midten.

Dypp rullen i vann, og masser den i sparkelmassen. Det tar et par forsøk før rullen suger til seg sparkelmassen godt.

Begynn nedenfra cirka 5 cm over gulvet, og rull til midt på veggen. Når du får taket på det, kan du ta flere lengder om gangen før du glatter ut sparkelmassen.

Begynn også cirka 5 cm fra taket, og rull til midten med et jevnt lag. Det er viktig at du fyller rullen godt opp med sparkelmasse hele tiden - da går det lettere.

Når du har rullet sparkelmasse på 1-1,5 meter vegg, skal den glattes ut. Vi bruker en tohåndssparkel, som gjør det enkelt å lage et jevnt trekk. Start nedenfra og dra opp til midten.

Bruk overskytende sparkelmasse til gulv og tak. Når du har trukket av med sparkelen, bruker du overskytende sparkelmasse til toppen og bunnen av veggen.

Trekk hele tiden fra kantene og inn mot midten av veggen. Det gir det glatteste og peneste resultatet.

For å få nok sparkel masse langs alle kantene, må du legge litt ekstra sparkel masse på den store sparkelen med hjelp av en mindre.

Når det første stykket er glatt, fortsetter du bare. Ta det i små etapper. Rull på sparkel, trekk ut, og glatt veggen. Gjenta til du har vært rundt hele veien.

Når veggen er tørr, skal den slipes. Det gjøres med en liten slipekloss langs kantene. Bruk en større slipekloss montert på et langt skaft til de store flatene. Vi bruker slipepair med korn 120-150.

Sjekk veggen. Med et kraftig lys ser du over veggen og sjekker om den har små hakk. Maler du rett oppå den sparklede veggen, blir eventuelle småhakk tydelige. Derfor skal du flekksparkle dem først.

Materialer

Mange av de prinsippene som gjelder for malerarbeid, gjelder også når du skal rullesparkle en vegg. Det er viktig at du bruker en god rull, for da sitter sparkelmassen lettere fast. En rull med teleskopstang er en absolutt nødvendighet, ellers kommer du til å måtte bøye og strekke deg mange ganger. Det er både raskere og mer skånsomt for ryggen hvis rullen er forlenget. Vi bruker en lettsparkelmasse til å flekk-sparkle små ujevnheter i veggen før vi ruller på rullesparkelmassen.

 • Primer (A)
 • Lettsparkel (B)
 • Rullesparkel (C)

Spesialverktøy

 • Rettholt/vater
 • Sparkler i forskjellige størrelser
 • Slipefot + skaft
 • Malerrull med teleskopstang (D)

Tidsforbruk

Til et rom på 20 m2 skal du regne med omkring 5-6 timers arbeid.

Pris

Prisen er cirka 750 kroner til materialer i et rom på 20 m2.

Vanskelighetsgrad

Rullesparkel er mye lettere å jobbe med enn tradisjonell sparkel. Den kleber bedre, og du kan bare rulle den på veggen.

Video

TIPS: Enkel sparkling med to sparkler

VERKTØY: Slik bruker du giraffsliperen

I denne videoen lærer du hvordan du betjener den store, effektive slipemaskinen til vegger og tak. Maskinens lange hals gjør at du har stor rekkevidde og derfor kan klare alt arbeidet mens du står på gulvet. Det sparer mye tid og krefter når du skal slipe sparklede vegger og tak.

VERKTØY: Slik bruker du verkstedstøvsugeren

Støvsugeren kan mer enn bare å gjøre rent. Når den kobles til elektrisk verktøy, for eksempel en sirkelsag, kappsag eller slipemaskin, sørger den automatisk for at støv og trespon havner i støvsugerbeholderen i stedet for i verkstedet eller i hagen. I denne videoen lærer du alt om støvsugerens funksjoner og arbeidsoppgaver.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Pussing av vegg