Intro
Veiledning
01
Forbered veggen
4
Trinn
Før du begynner å sparkle, er det viktig at du ser over veggen for ujevnheter. I tillegg skal både vegger og gulv rengjøres for støv.
Veggen skal også undersøkes grundig for buler og fordypninger, som du er nødt til å rette opp før du kan gå i gang med rullesparklingen.
Du skal også gi veggen en omgang med en primer. Primeren gir deg lengre tid til å fordele sparkelmassen før den begynner å tørke. Den sikrer også bedre vedheft til underlaget.
Vi sikrer at veggen er plan før vi begynner. Vi sjekker med et langt vater, og hvis det er store ujevnheter, skal det flekksparkles først.
Det er viktig å rengjøre grundig. Sparkelen fester seg mye bedre til veggene hvis det ikke er for mye støv i rommet.
Fordypninger og hull sparkles. Bruk en vanlig liten stålsparkel. Det er viktig at du ikke legger på for mye sparkelmasse. Gjør du det, må du slipe veggen før du kan gå videre med rullesparklingen.
02
I gang med rullesparkelen
10
Trinn
Når veggen er renset og grunnet, er det tid for å begynne sparklingen. Du skal være oppmerksom på at rullen til å begynne med ikke suger til seg sparkelmassen særlig godt. Men etter at du har dyppet den et par ganger i vann, hjelper det på.
Sparkelmassen tørker ganske fort. Derfor skal du ikke kaste deg over større områder enn at du kan rekke å glatte ut massen med en håndsparkel før den tørker. Kjør fra både gulv og tak, slik at massen møtes på midten.
Dypp rullen i vann, og masser den i sparkelmassen. Det tar et par forsøk før rullen suger til seg sparkelmassen godt.
Begynn nedenfra cirka 5 cm over gulvet, og rull til midt på veggen. Når du får taket på det, kan du ta flere lengder om gangen før du glatter ut sparkelmassen.
Begynn også cirka 5 cm fra taket, og rull til midten med et jevnt lag. Det er viktig at du fyller rullen godt opp med sparkelmasse hele tiden - da går det lettere.
Når du har rullet sparkelmasse på 1-1,5 meter vegg, skal den glattes ut. Vi bruker en tohåndssparkel, som gjør det enkelt å lage et jevnt trekk. Start nedenfra og dra opp til midten.
Bruk overskytende sparkelmasse til gulv og tak. Når du har trukket av med sparkelen, bruker du overskytende sparkelmasse til toppen og bunnen av veggen.
Trekk hele tiden fra kantene og inn mot midten av veggen. Det gir det glatteste og peneste resultatet.
For å få nok sparkel masse langs alle kantene, må du legge litt ekstra sparkel masse på den store sparkelen med hjelp av en mindre.
Når det første stykket er glatt, fortsetter du bare. Ta det i små etapper. Rull på sparkel, trekk ut, og glatt veggen. Gjenta til du har vært rundt hele veien.
Når veggen er tørr, skal den slipes. Det gjøres med en liten slipekloss langs kantene. Bruk en større slipekloss montert på et langt skaft til de store flatene. Vi bruker slipepair med korn 120-150.
Materialer
Mange av de prinsippene som gjelder for malerarbeid, gjelder også når du skal rullesparkle en vegg. Det er viktig at du bruker en god rull, for da sitter sparkelmassen lettere fast. En rull med teleskopstang er en absolutt nødvendighet, ellers kommer du til å måtte bøye og strekke deg mange ganger. Det er både raskere og mer skånsomt for ryggen hvis rullen er forlenget. Vi bruker en lettsparkelmasse til å flekk-sparkle små ujevnheter i veggen før vi ruller på rullesparkelmassen.
- Primer (A)
- Lettsparkel (B)
- Rullesparkel (C)
Spesialverktøy
- Rettholt/vater
- Sparkler i forskjellige størrelser
- Slipefot + skaft
- Malerrull med teleskopstang (D)
Tidsforbruk
Til et rom på 20 m2 skal du regne med omkring 5-6 timers arbeid.
Pris
Prisen er cirka 750 kroner til materialer i et rom på 20 m2.
Vanskelighetsgrad
Rullesparkel er mye lettere å jobbe med enn tradisjonell sparkel. Den kleber bedre, og du kan bare rulle den på veggen.