Helt glatte vegger med gipspuss

Gipspuss kan påføres i centimetertykke lag. Det gjør det til et opplagt valg når du vil sparkle en mursteinsvegg eller en vegg med strukturpuss helt glatt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
1.000 kroner

Intro

Det er mye lettere å sparkle ujevne vegger med gipspuss i stedet for alminnelig sparkel.

Med sparkelmasse kan du kun påføre lag på noen få millimeters tykkelse. Smører du et tykkere lag på, vil materialet krympe når det tørker. Og så må du ettersparkle.

Dette problemet unngår du med gipspuss, som kan sparkles på veggen i lag på opptil 5 cm, uten å krympe. Derfor er gipspuss det beste valget når du skal sparkle en meget ujevn vegg helt rett, og du har det rette verktøyet.

LES OGSÅ: Enkel og effektiv helsparkling med giraffsliper

Gipspuss er billig å bruke til å sparkle en ujevn vegg

Gipspuss er billig sammenlignet med for eksempel sandsparkelmasse, men kun hvis du skal glatte et større areal. Som regel er du nemlig nødt til å kjøpe en sekk med 20-30 kilo tørt gipspusspulver, som skal blandes med vann før du kan begynne å sparkle en vegg.

Gipspuss kan brukes på både glatte og ru overflater på innvendige vegger og tak.

LES OGSÅ: Gipspuss er genialt

Arbeid raskt når du sparkler vegger

Å være rask er nøkkelen når du sparkler en ujevn vegg med gipspuss. Det tørker fort. Når pussen er rørt opp, har du cirka en halv time til å få den på veggen og rette av. Heldigvis er den enkel å bearbeide.

Forbered deg godt før du sparkler

Før du går i gang, skal veggen vaskes med grunnrens før den grunnes med betongbinder eller forankringsgrunner. Du skal også sette opp hjørneskinner på veggen. De brukes når du skal trekke gipspussen av med et brett eller rettholt. Det kan være nødvendig å bruke to eller flere styreskinner, som du trekker over rettholten din med. Da kan du enkelt og raskt få en glatt overflate å jobbe videre på.

Veiledning

01
Forberedelser 3 Trinn

Med vanlig sparkelmasse kan du bare legge på lag som er noen få millimeter tykke. Smører du på tykkere lag, krymper sparkelmassen når den tørker. Og da må du sparkle en gang til.

Det problemet har du ikke hvis du bruker gipspuss. Den kan legges på i lag på helt opp til 5 cm - uten å krympe. Derfor er gipspuss nesten alltid et godt valg når en svært ujevn vegg skal være helt glatt.

En annen fordel med gipspuss er at den er billig sammenlignet med eksempel sandsparkelmasse. Men bare om du skal behandle et større område, for du må som regel kjøpe en sekk med 30 kg tørt pulver som bare skal blandes med vann.

I dette prosjektet pusser vi en hel mursteinsvegg. Når du arbeider med så store flater, er det nødvendig å bruke to eller flere styreskinner som du kan dra en rettholt (eller et rett bord) på slik at du raskt og enkelt får ei glatt overflate som du kan arbeide videre med før pussen tørker.

Når pussen er rørt opp, har du nemlig bare en halv time å arbeide på før den begynner å stivne.

1

Veggen vaskes med grunnrens (fagvask) før den grunnes. Veggen skal være helt tørr før du kan grunne overflata som skal sparkles.

2

Hjørneskinnene sages til i riktig lengde. Bruk ei baufil. Hjørneskinnene har to funksjoner: De forsterker hjørnene, men brukes også når du skal trekke av gipspussen med et langt, rett bord, en rettholt eller ei skinne.

3

Press fast hjørneskinna, og fjern overskytende puss. Sjekk med et langt vater at skinna er loddrett på begge sider - det betyr mye for både arbeidsprosessen og det ferdige resultatet.

Skinna fylles med tykk gipspuss i hele lengden.

02
På med gipsen 2 Trinn

1

Rør opp en porsjon gipspuss, og trekk den på med et stort stålbrett. Gipspussen skal ha konsistens som krem. Bland bare så mye som du rekker å bruke på en halv time. Pussen legges på stålbrettet med ei spannskje.

2

Begynn nedenfra i et hjørne når pussen trekkes på. Når du har fylt et område loddrett, fyller du etter i en vannrett bevegelse. En mursteinsvegg med fuger som er skrapt ut, sluker mye puss så du kommer ikke langt med ett brett.

03
Rett av gipsen 3 Trinn

1

Nå må du arbeide raskt. Pussen rettes av med en rettholt som føres opp langs hjørneskinnene. Hold rettholten vannrett ved gulvet, og trekk av overskytende puss med rolige siksak-bevegelser. Hold den vannrett hele tiden.

Rettholten vippes/kantes litt i den retningen du trekker slik at du trekker med en kant

2

Etter den vannrette turen trekkes rettholten loddrett over pussen - fortsatt med siksakbevegelser. Underveis fjernes overskytende puss fra rettholten. Rens den ofte mens du holder på.

3

Under taket og langs små veggflater brukes en liten rettholt til å rette av med. Målet er ei jevn flate uten søkk eller forhøyninger.

04
Ved vinduer/dører 2 Trinn

1

Vindusfalsen fylles med gipspuss. Bruk ei spannskje til å legge på pussen med. Den presses godt inn i fugene mellom mursteinene.

2

Vindusfalsen rettes av nedenfra med en kort rettholt. Trykk rettholten mot hjørneskinna, og hold den med hånda slik at du også kan ha et par fingre i vindusramma. Da er det raskt og lett å rette av falsen.

Pussen tørker raskt, også på verktøyet. Dette må rengjøres ofte.

05
Helt glatt vegg 3 Trinn

1

Når pussen er tørr, filtses overflata med et pussebrett med gummi svamp. Overflata skal være fast før du går i gang. Filtsebrettet dyppes i vann, og du skal pusse med store, bløte og runde bevegelser.

2

Små hull fylles med gipspuss. Fyller du alle hullene nå, og har du vært omhyggelig underveis, kan du slippe unna sparkling etterpå. Det sparer deg for en arbeidsoperasjon og tørketiden.

3

Til slutt glatter vi med et stålbrett. Hold den ene kanten på stålbrettet i en liten vinkel mot veggen, og trekk brettet med fast hånd over pussen - uten å etterlate spor. Glattingen gjør du ovenfra og ned.

Materialer

  • Forankringsgrunning (Knauf Betokontakt)
  • Gipspuss (Knauf Rotband)
  • Hjørneskinne og rettskinne (her: Knauf) (Med hjørneskinner og loddskinner er det lett å kontrollere puss tykkelsen og få pussen i lodd. På utvendige hjørner og for eksempel vindus-falser brukes hjørneskinner til å trekke rettholten opp langs. Knauf hjørneskinne er et profil på 34 x 34 mm. Det leveres i lengder på to til tre meter. På vanlige veggflater brukes lodd skinner. Knauf-versjonen er profiler på 6 x 21 mm. De leveres bare i én lengde: 2,5 meter).

Spesialverktøy

  • Rettholt, en lang (1,5 m) og en kort (0,5 m)
  • Glattebrett
  • Trekkbrett/stålbrett (Når pussen som blir til overs skal trekkes av, kan du bruke et langt, rett bord. Men det beste er å bruke en rettholt av aluminium. Har du for eksempel en på 1,5 meter og en på 0,5 meter, er det praktisk).
  • Pussebrett med gummisvamp

Tidsforbruk

3-4 timer pluss tørketid

Pris

Cirka 1000 kroner for en vegg på sju kvadratmeter

Vanskelighetsgrad

Med riktig verktøy er det lett å pusse store flater med gipspuss. Men en glatt vegg i en arbeidsoperasjon krever at du kan arbeide raskt.

Video

TIPS: Enkel sparkling med to sparkler

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg