Derfor må du ha en bordsirkelsag

Er du glad i trearbeid? Da skal du få deg en bordsirkelsag! Når du har lært deg å kjenne alle dens funksjoner, er du solgt. Ingen annen sag kan løse like mange oppgaver så effektivt som bordsirkelsagen. Du kan for eksempel spare mye penger ved å lage dine egne lister.

Store plater, som kan være vanskelige å håndtere, klarer bordsirkelsagen enkelt, og selv et langt, vinklet snitt på langs av en tynn list klarer sagen – som den eneste. I prinsippet er bordsirkelsagen bare en sirkelsag som er bygget inn i et kabinett, med sagbladet vendt opp. Det gjør det mulig å justere sagbladet i ønsket sagehøyde, og bladet kan tiltes i den vinkelen du ønsker. I det hele tatt er skrå snitt i alle retninger en av fordelene de færreste tenker på når de ser en bordsirkelsag. Men den er ganske suveren til akkurat det.

I tillegg kan du, med litt kreativitet, sage på frihånd, og du kan lage noter eller falser til vindusrammer.

Alt dette betyr at du har sirkelsag, dykksag, kappsag og (til en viss grad) overfres i én og samme maskin.

I artikkelen går vi gjennom bordsirkelsagens viktigste funksjoner - vi titter også på noen av de oppgavene maskinen klarer. Om maskinen først står på verkstedet ditt, er den vanskelig å unnvære.

Del et bord på langs

Når parallellanlegget er innstilt til riktig bredde, er du klar til å dele bord på langs. Om du skal sage ett eller flere emner er likegyldig. Alle emnene får uansett samme bredde. Du har også begge hendene ledig til å håndtere det du sager. Hvis det du sager er veldig langt, kan det understøttes av rullebukker.

Sag i store plater

Store plater kan enkelt deles i mindre biter inn mot parallellanlegget. Når platebredden overstiger avstanden mellom parallellanlegget og bladet, er det smart at bord utvidelsen til siden kan brukes som både understøtting og som parallellanlegg.

Sag vinklede snitt på langs

Forestill deg å knote med en håndsirkel-sag med et 45-graders vinklet sagblad til denne oppgaven. Her er bordsirkelsagen suveren. Skråskjæring i lister eller plater klares meter etter meter med sikker styring på emnet og usvikelig presisjon.

Lag dine egne lister

Det er praktisk å kunne skreddersy sine egne lister, og det er penger å spare ved å sage dem ut av større materialer selv, i stedet for å kjøpe dem ferdige i et byggvarehus. Legg merke til det lille ekstra parallellanlegget. Det gjør det mulig å sage helt tett på sagbladet, uten at sikkerhetsskjermen kommer i veien. Alternativt kan du spenne fast en list.

Del en rundstokk

Her kommer praktisk talt alle andre sager til kort: å dele helt tynne lister, eller å dele en 16 mm rundstokk på langs.

Sag notspor

Her overtar bordsirkelsagen overfresens plass og lager et notspor. Metoden kan brukes til mange formål, for eksempel innfelling av en bakkledning i et skap eller bunnen i en skuff. Det kan være nødvendig å sage flere snitt ved siden av hverandre, til notsporet får riktig bredde. Du må fjerne spaltekniv og sikkerhets skjerm, og for at du skal jobbe sikkert med sagen, skal det monteres raskt igjen.

Lag en bladskjøt

Når to emner skal settes sammen til et 90-graders hjørne, som en T-skjøt eller som et kryss, der de felles sammen så de ligger i samme plan, kan de to emnene settes sammen i en bladskjøt. Metoden er enkel: Sag inn til midten i begge emnenes tykkelse i samme bredde som emnets bredde.

Skjøtens plassering og emnebredden er streket opp. Sag mange spor tett, side om side innenfor emnebredden. Rens og renskjær sporene med et stemjern, slik at skjøtene passer pent og stramt sammen.

Bordsirkelsagen blir levert med spaltekniv og sikkerhetsskjerm, og de bør som utgangspunkt alltid være montert på sagen. Til oppgaver der emnet ikke skal gjennomsages, er det dog nødvendig å fjerne spaltekniv og skjerm midlertidig. På de fleste modeller gjøres det raskt og enkelt med en fastnøkkel.

Uten spaltekniv må du aldri sage på frihånd, men alltid føre emnet mot parallellanlegget eller med vinkelanlegget. Sett på spaltekniv og skjerm igjen så snart oppgaven er løst.

Lag dine egne falser

Falser til vindusrammer eller andre ting klarer bordsirkelsagen i to raske arbeidsganger, og da kan du virkelig spare penger. Her er falsens bredde saget først.

Sag på skrå

Serieproduksjon av en stabel stakittstaver klares enkelt med bordsirkelsagen. Tilspissing i toppen klares med loddrett sagblad og 45-graders vinklet anlegg.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bordsirkelsag