Vi har testet
7 stikksagene:
- BOSCH PST 700 E
- BLACK+DECKER KS701PE
- EINHELL TC-JS 85
- METABO STEB 65 QUICK
- MSW EJS800
- PROBUILDER STIKKSAG
- RYOBI RJS750

BOSCH PST 700 E
Hastighet (1 m): 30 SEK.
Effekt: 500 WATT
Cirkapris: 800 KRONER

BLACK+DECKER KS701PE
Hastighet (1 m): 31 SEK.
Effekt: 520 WATT
Cirkapris: 500 KRONER

EINHELL TC-JS 85
Hastighet (1 m): 22 SEK.
Effekt: 620 WATT
Cirkapris: 850 KRONER

METABO STEB 65 QUICK
Hastighet (1 m): 24 SEK.
Effekt: 450 WATT
Cirkapris: 900 KRONER

MSW EJS800
Hastighet (1 m): 20 SEK.
Effekt: 800 WATT
Cirkapris: 1150 KRONER

PROBUILDER JIGSAW
Hastighet (1 m): 33 SEK.
Effekt: 710 WATT
Cirkapris: 450 KRONER

RYOBI RJS750
Hastighet (1 m): 39 SEK.
Effekt: 500 WATT
Cirkapris: 900 KRONER
Stikksager
Der stikksagen virkelig kommer til sin rett, er når du skal sage alt annet enn rett frem. Det smale sagbladet gjør at den er smart til å sage rundt hjørner med. Det får du bruk for hvis du for eksempel skal sage et hull i en benkeplate til en vask, eller hvis du skal lage mer komplekse mønstre og kurver. Hvis du streker opp nøyaktig før du sager, kan en stikksag fint sage noenlunde pent rett frem. Og du kan også sage langs et anlegg eller montere et parallellanlegg på sagen.
Stikksagen er også fin å ha for hånd hvis du skal sage i andre materialer enn tre. Den er fin til blant annet pleksiglass, aluminium og stål. Du skal bare velge riktig blad til riktig materiale. Sagene vi tester her, er alle relativt rimelige. De fleste er enkle uten mange dikkedarer og funksjoner, selv om et par av dem har litt flere funksjoner og én enkelt har innebygget laserlys.
Slik tester vi
En stikksag skal lage et snitt som er så pent som mulig. Derfor har vi satt opp sagene med nye fintannede sagblad, og latt alle sagene sage et rett snitt i en hvit laminatplate.
Hastigheten er viktig hvis du skal sage mye, for eksempel i en stor plate, men ikke trenger den store presisjonen. Det har vi derfor testet med gassen i bunn. Men du skal også kunne sage etter en strek i et buet mønster, noe som stiller krav til sagens presisjon.
Forhold som ergonomi og byggekvalitet er også viktige. Derfor har vi også vurdert dem under helhetsinntrykket

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: snittkvalitet, hastighet, presisjon og helhetsinntrykk.

SNITTKVALITET
Vi sagde i en laminert 19 mm sponplate med et fint sagblad. Vi vurderte snittets kvalitet ved å se på hvor rent det var.

PRESISJON
Vi monterte på fine sagblad, satte pendelinnstillingen til null og så hvor nøyaktig sagene kunne følge kurvene.

HASTIGHET
Vi satte grove sagblad i maskinene og innstilte dem til fullt pendelutslag. Vi presset sagene maksimalt og tok tiden.

HELHETSINNTRYKK
Vi vurderte hvordan maskinene var å jobbe med, og hvordan de lå i hånden. Vi testet de forskjellige grepene og funksjonene.
Resultatene

METABO STEB 65 QUICK
900 kroner
BLACK+DECKER KS701PE
500 kroner
BOSCH PST 700 E
800 kroner
EINHELL TC-JS 85
850 kroner
MSW EJS800
1150 kroner
PROBUILDER JIGSAW
450 kroner
RYOBI RJS750
900 kroner
Testvinner
Kvalitet over hele linjen
METABO STEB 65 QUICK
Denne stikksagen klarer det meste på godt vis. Det er totalinntrykket som gjør den til testvinner. Den er enkel å jobbe med, og presisjonen til sagen er på topp.
Det er sjelden vi har en testvinner som ikke får toppkarakter i en eller flere deltester. Metabo-sagen får til gjengjeld kun 9-tall, noe som sikrer den en testvinnerplass. Det forteller også noe om at sagen er en flott allrounder, som både er hendig å jobbe med, rask, med god presisjon og en glimrende snittkvalitet. Du har et godt grep om sagen, og støyen fra den er heller ikke særlig påtrengende. Stikksagen virker også solid og god. Sikkerhetsskjermen er i robust plast, og sålen består av en stålplate satt sammen med en underdel i støpt aluminium, som har kontakt med emnet – den er ikke kun en metallplate, som du ellers ser på mange sager i samme klasse.
Et verktøy stort sett uten mangler
Sålen kan justeres 45 grader, men du må bruke den medfølgende unbrakonøkkelen for å gjøre det. Pendelutsvinget kan justeres i tre trinn, og knappen til å gjøre det med er ikke så stor, men likevel enkel å dreie på.
Vårt eneste ankepunkt er den altfor lille støvsugertilkoblingen. Når hullet er så lite, så kan det heller ikke komme særlig mye luft gjennom det. Når det er sagt, så står vi likevel med en verdig vinner, som klarte alle oppgavene vi satte den til på utmerket vis, og den gjør det bra der det virkelig gjelder.

Knappen til å justere pendelutsvinget med er enkel å betjene. De tre trinnene er tydelig markert med hakk, slik at de er enkle å finne.

Sålen er solid og består av stål og aluminium. Den er tykkere enn andre såler, som typisk er i platemetall, og dermed enklere å føre langs et anlegg.

Sikkerhetsskjermen er laget i et kraftig plastmateriale, og den sitter godt fast. Likevel er den lett å trekke opp og ned til ønsket posisjon.
Godt kjøp
Flotte snitt
PROBUILDERS STIKKSAG er ikke bare testens billigste stikksag, den klokker også inn på en delt andreplass når vi ser på sluttsummen. Det er imponerende. Sagen presterte også den beste snittkvaliteten av samtlige sager, og den var helt i teten på både helhetsinntrykk og presisjon. Hadde den vært litt raskere, ville den ha gitt testvinneren kamp helt inn til målstreken, og kanskje slått sagen fra Metabo. Alt dette tatt i betraktning, gjør stikksagen fra Probilder til testens gode kjøp.
SE TESTEN: Vi tester 6 stikksager med batteri
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.