Test av stikksag med ledning: Da vi testet hastigheten brukte vi det samme grove bladet, med 4 mm mellom tennene, på alle maskinene. Det pene snittet testet vi med et fintannet blad, med en tannavstand på 1,4 mm.

Da vi testet hastigheten brukte vi det samme grove bladet, med 4 mm mellom tennene, på alle maskinene. Det pene snittet testet vi med et fintannet blad, med en tannavstand på 1,4 mm.

Nest etter bor- og skrumaskiner, er stikksagen det mest populære elektriske verktøyet. Med god grunn. Den er nemlig ekstremt allsidig, relativt billig, og i motsetning til de fleste andre elektriske sager, er den så liten at du enkelt kan finne plass til den i verkstedet.

Brukes den sammen med en skinne, kan den lage pene og rette snitt, men sagen briljerer for alvor når det skal sages alt annet enn rett frem. Det smale bladet gjør det nemlig enkelt å skifte retning eller lage myke, buede snitt. Allsidigheten kommer også til uttrykk når vi ser på det store utvalget av sagblad. Uansett om du skal sage i tre, pleksiglass, aluminium eller stål, så finnes det et sagblad til oppgaven.

I denne testen går vi tett på sju deltakere til under 1500 kroner. Da er maskinene sammenlignbare prismessig, og de er ikke dyrere enn at alle er innenfor ”hobbyprissegmentet”.

Leter du etter en stikksag på batteri? Her finner du våre nyeste tester av stikksag på batteri

Slik har vi testet stikksagene

Jo penere snitt sagene leverer, desto flere oppgaver kan de brukes til. Selv da deltakerne ble utstyrt med helt identiske blad, var det stor forskjell på hvor rent snitt de leverte.

Til grovere oppgaver skal det gjerne gå fort. Derfor skrudde vi pendelinnstillingen helt opp, og tok tiden på hvor raskt vi klarte å sage én meter med et grovt sagblad.

Hvor nøyaktige sagene er, avgjøres i stor grad av hvor enkle de er å manøvrere. Det testet vi ved å følge et utfordrende mønster.

Til slutt testet og vurderte vi sagenes forskjellige funksjoner, for eksempel arbeidslys.

Uavhengig test

Magasinet Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet i artikkelen.

LES OGSÅ: Bli stikksagekspert på fem minutter

Vi har testet disse 7 stikksagene med ledning

  • RYOBI RJS1050
  • BLACK+DECKER KS901SEK
  • STANLEY FATMAX FME340K
  • DEWALT DW343
  • METABO STEB
  • BOSCH GST 90 E
  • BOSCH PST 900 PEL

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken stikksag som ble den store testvinneren.