Få orden på slipepapiret

Store flater, små kanter, krumme flater ... på betong, metall, tre eller sparklede overflater. Nesten uan-sett hvilken gjør det selv-oppgave du kaster deg ut i, er det bruk for slipepapir. Det finnes i mange for-skjellige former, størrelser, grovheter og kvaliteter.

Slipepapir er avgjørende for den siste finishen.

FINISH: Slipepapir er avgjørende for den siste finishen.

HVA BRUKES SLIPEPAPIR TIL?

TRE SOM SKAL MALES/OLJES
Det meste av slipepapir brukes til sliping av tre – fra rått, uhøvlet tre, som skal klargjøres for maling, til overflater som skal friskes opp med ny maling eller olje.

STØPEPROSJEKTER I BETONG
De verste ujevnhetene kan fjernes med en vinkelsliper, men vil du ha en fin, myk og glatt overflate, krever det sliping med våtslipepapir.

SPARKLEDE OVERFLATER
Helsparklede vegger og sparkelskjøter av gips glattes med slipepapir med minimum kornstørrelse 100. Skal det glassfilt utenpå, anbefales kornstørrelse 120-150.

Hvordan brukes slipepapir?

Til sliping av tre skal du ofte bruke grovere sandpapir enn du kanskje tror. Spesielt til flater som skal males er det sløsing av tid å begynne med for fint papir. Begynn grovt, for eksempel med korn 60-80. Fortsett til 120 og eventuelt 180, hvis treverket skal være helt glatt.

Mellom hvert strøk maling/lakk lønner det seg å mellomslipe. Fibrene i treet vil nemlig reise seg litt på grunn av fukten i maling/lakk. Det samme skjer hvis du har tørket en umalt overflate med en fuktig klut. Får du ikke slipt vekk fibrene, vil den ferdige overflaten bli ujevn.

Vær også oppmerksom på at håndsliping lager slipespor. Derfor skal den siste slipingen alltid gjøres på langs av åreret-ningen i treverket.

Slipepapir: Hvordan brukes slipepapir

Det er viktig å slipe på langs av treets årringer. Håndsliping setter nemlig slipespor.

VARIANTER AV SLIPEPAPIR

SLIPEPAPIR TIL TRE.
Fås typisk fra korn 40 til korn 400, men finnes også i veldig grove utgaver helt ned til korn 12. Fargen avhenger av produ-senten, men rød, gul og brun er det mest vanlige.

SMERGELLERRET
Meget fint “slipelerret” til metall, som etterlater så fine slipespor at de kan fjernes ved polering. Fås både i ark og på rull fra korn 40 til grov rust, til korn 400 for en siste finish.

VÅTSLIPEPAPIR
Brukes typisk til sliping der du tilfører vann (eller olje). Velegnet til fine poleringsoppgaver, for eksempel oljede benkepla-ter. Fås i mange kornstørrelser og arkene er for det meste svarte.

SLIPEPUTE
Spesielt egnet til krumme emner og vanskelig tilgjengelige steder. Består av skumgummi belagt med slipemateriale på to eller fire sider, og fås typisk med korn 60-280.

SANDPAPIR: MENGDER OG LENGDER

Sandpapir beregnet til håndsliping fås både i ark (typisk 23 x 28 cm) og på rull fra 5 meter og helt opptil 50 meter.

Slipepapir til slipemaskiner er som regel utstyrt med hull som skal sørge for å transportere vekk slipestøvet under arbeidet. Her skal du være oppmerksom på at de forskjellige produsentene bruker forskjellige størrelser. Både når det gjelder håndslipepapir og slipepapir til slipemaskiner, er det penger å spare ved å kjøpe i større lengder eller pakker.

På dette bildet ser du sandpapir til trekantsliper, båndsliper og eksentersliper.


LES OGSÅ: Derfor er et verktøybelte smart!

Slipepapir: Grovheter

Kornstørrelsen på slipepapir måles etter en internasjonal standard (den såkalte FEPA-skalaen). Korn 40 betyr for ek-sempel at kornene på papiret kan renne gjennom en sil med 40 hull per kvadrattomme, og korn 60 gjennom en sil med 60 hull per kvadrattomme, osv.

 • Korn 40-100:
  Grovsliping av tre, metall og sparkelmasse og fjerning av gammel maling.
 • Korn 120-180:
  Finsliping av tre og metall, og mellomsliping av sparklede flater.
 • Korn 220-280:
  Ekstra fin sliping av tre og metall, ferdigsliping av sparklede overflater og grovsliping av karrosseri.
 • Korn 320-400:
  Mellomsliping av lakkerte og malte flater og karrosseri.
 • Korn 400-600:
  Polering av metall og avsluttende sliping av karrosseri og lakkert tre.
Slipepapir

Sandpapir finnes i mange forskjellige kornstørrelser.

Viktig om slipepapir!

Bruk aldri våtslipepapir og vann i forbindelse med slipemaskiner. De er ikke beregnet til å slipe med vann, og det kan derfor resultere i kortslutninger med risiko for elektriske støt for brukeren.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Her er den beste grovstøvsugeren

Spesielt med slipepapir

Slipepapir finnes i mange forskjellige priser og kvaliteter. Vi anbefaler deg ikke å kjøpe de helt billige slipearkene/ rullene på mykt og sprøtt papir. De bretter seg og krølles lett, og går fort i stykker. Dermed kan de faktisk ende opp med å bli dy-rere i bruk enn kvalitetspapir.

LES OGSÅ: Plansliperen kan det fortsatt

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Verktøy