Vi har testet
5 gressklippere
- AL-KO Comfort 51.0 SP-A
- Biltema SLM 2037
- Husqvarna LC 347V
- Stihl RM 2 RT
- Texas ZT 5110TR/WE

AL-KO Comfort 51.0 SP-A
Effekt: 139 cm³
Klippebredde: 51 cm
Cirkapris: 5000 kroner

Biltema SLM 2037
Effekt: 159 cm³
Klippebredde: 51 cm
Cirkapris: 3500 kroner

Husqvarna LC 347V
Effekt: 166 cm³
Klippebredde: 47 cm
Cirkapris: 8500 kroner

Stihl RM 2 RT
Effekt: 149 cm³
Klippebredde: 46 cm
Cirkapris: 6500 kroner

Texas ZT 5110TR/WE
Effekt: 196 cm³
Klippebredde: 51 cm
Cirkapris: 8000 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Gressklippere
Utholdenheten til batteridrevne gressklippere er etter hvert kommet på et nivå som gjør at de fleste mellomstore plener kan klippes på én enkelt opplading. Men er plenen din større, risikerer du å måtte slå plenen i to eller flere etapper. Høyt gress kan også være en utfordring, men velger du i stedet en bensindrevet gressklipper, slipper du den typen problemer.
Bensinklipperne vibrerer en del. Derfor er de også laget i mer solide materialer, noe som betyr mer stål og mindre plast. Sammen med selve motoren, bidrar det til å sende vekten oppover.
Stor forskjell på manøvreringen
Til testen har vi plukket ut fem forskjellige gressklippere, der alle er både solide og i stand til å klippe både høyt og lavt gress.
De viktigste og mest merkbare forskjellene synes på ergonomien. For selv om alle deltakerne er selvkjørende, slik at den fysiske anstrengelsen blir mindre, er det stor forskjell på hvor enkle maskinene er å manøvrere. Motorassistansen hjelper deg nemlig bare når du kjører rett frem. Har du mange hindringer i hagen, kan den høye kampvekten på minst 30 kg derfor raskt bli litt av en utfordring.
Hastigheten kan heller ikke justeres hos alle deltakerne. Hos tre av dem er farten fast på rundt 3 km/t, noe som er litt lavt for vår smak – i hvert fall på lange, rette strekk.
Alle maskinene, bortsett fra én, er utstyrt med en bioklippfunksjon. Ved hjelp av et enkelt aggregat – en slags propp – kastes gresstråene tilbake under skjoldet, der de finklippes før de lander på plenen. Dermed blir avklippet til et naturlig gjødsel.
Slik tester vi
Gressklipperens eneste oppgave er å klippe gress. Derfor tester vi alle deltakernes evne til å klippe i både lavt og høyt gress.
Med en ganske høy vekt på 30 kg eller mer, er en god ergonomi avgjørende når du skal bakse de store maskinene rundt på plenen, og ut og inn av boden eller garasjen.
Med mange vibrasjoner og en høy vekt, stilles det store krav til kvaliteten hvis du vil ha glede av maskinen i mange år.
Maskinenes små, smarte funksjoner kan ha en stor innvirkning på hvor behagelige og praktiske maskinene er å jobbe med.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene:

KLIPPERESULTAT
Vi tester hvor gode deltakerne er til å klippe både i “vanlig” gress og i høyt og krevende gress.

ERGONOMI
Vi tester hvor enkle maskinene er å komme seg rundt med, og om det er mulig å justere høyden på styret.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten på materialvalget, knappene, de bevegelige delene og på maskinene generelt.

FUNKSJONER
Vi tester muligheten for klipping med oppsamler, bioklipp og sideutkast. Funksjoner som el-start og koppholder teller også.
Resultaterne

AL-KO Comfort 51.0 SP-A
5000 kroner
Biltema SLM 2037
3500 kroner
Husqvarna LC 347V
8500 kroner
Stihl RM 2 RT
6500 kroner
Texas ZT 5110TR/WE
8000 kronerLes mer om bensindrevne gressklippere hos produsentene:
Testvinner
Sterk og hendig klipper
Husqvarna LC 347V
Gressklipperen fra Husqvarna er testens dyreste deltaker, men pengene er vel anvendt. Den klipper upåklagelig, og den er uten tvil den mest behagelige å jobbe med.
Testvinneren leverer testens beste klipperesultat, men samtlige deltakere presterer egentlig ganske godt i både vanlig og høyt gress. Det er heller ikke fordi Husqvarna utmerker seg ved å være utstyrt med en hel masse funksjoner at den vinner testen – faktisk skårer testvinneren lavest i kategorien “funksjoner”. For eksempel ville bioklipping vært et pluss – en innsats til bioklipping kan dog kjøpes som et tillegg.
Generelt er utstyrsnivået kuttet helt inn til beinet. Men det som mangler av funksjoner, får du til gjengjeld tilbake i rå styrke. Dette er med andre ord en kraftig maskin.
Fremdriften er sikret med trekk på bakhjulene, som spesielt er praktisk når du skal kjøre oppover. I motsetning til de fleste andre deltakere, kan farten til og med varieres og tilpasses tempoet ditt.
Ergonomi på topp
Dette er en kompakt maskin, med testens nest minste klippebredde og vekt, noe som gjør den meget hendig når det skal manøvreres rundt og mellom trær og bed.
Ergonomien er på topp med både håndtak og grep som er gode å holde på.
Vibrasjonene er lave, og støyen er faktisk ganske lav til en bensindrevet gressklipper å være. Det er i det hele tatt en meget bra maskin.

Det er enkelt å sette farten opp og ned mens du kjører. Hastigheten kan justeres fra 2,8 til 5 km/t.

Klippehøyden justeres enkelt i seks trinn, fra 20 til 75 mm. Dermed kan du klippe gresset helt ned eller gi det en lett stuss.

Gummidekkene har et grovt mønster, som sikrer at klipperen kjører jevnt og har et godt grep i gresset.
Godt kjøp
Nesten kvadratisk, praktisk, god
Stihls RM 2 RT er en effektiv gressklipper til en fornuftig pris. I tillegg har den mange av de samme kvalitetene som sikret Husqvarna seieren i testen: Den er kompakt og er nokså sterk, særlig med størrelsen tatt i betraktning. Klippebredden er testens minste, noe som gjør den bedre egnet til en mellomstor hage enn til en park.
Den lave vekten bidrar til den enkle manøvreringen, på samme måte som det sammenleggbare styret gjør oppbevaringen enkel og praktisk.
En litt dum detalj er justeringen av klippehøyde. Den krever at du justerer høyden både foran- og bak. Måten det er løst på, kunne vært bedre.
Som eneste deltaker har ikke Stihl en oppsamler, men er i stedet utstyrt med en integrert bioklippfunksjon, der det avklippede gresset blir slått i mindre biter og blir liggende igjen som naturlig gjødsel til plenen. Det krever at du fortløpende holder plenen noenlunde kort og jevn, fordi for stort avklipp kan bli liggende oppå og kvele gresset.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.