Gjør gressklipperen så god som ny

Etter noen sesonger i hagen vil bensinklipperen din nesten garantert komme til å se herjet ut. Det er likevel sjelden noen grunn til å bruke mange penger på en ny. Invester et par timer på å rense, slipe og skifte de mest slitte reservedelene, og gressklipperen din er raskt tilbake i toppform.

Gressklipper: Så god som ny

Om du vil at gressklipperen skal holde i mange år, må den renses en gang i blant. Her kan du lese hva du kan gjøre for å holde gressklipperen i toppform.

Du vet det godt. Når hagesesongen avsluttes, bør du avslutte den med en grundig rengjøring av hageverktøyet. Det er bare så sjelden du rekker det. I stedet stues det vekk til temperaturen stiger, sola igjen begynner å skinne, og gress, busker og trær setter i gang med å vokse og gro.

LES OGSÅ: Her finner du vår nyeste gressklipper test (av gressklipper på bensin) og her finner du den nyeste testen av batteridrevne gressklippere.

Når gressklipperen igjen finnes frem fra boden, ser den ikke overraskende enda mer trist og sliten ut enn da den ble forlatt for flere måneder siden. Men fortvil ikke. I denne gjør det selv veiledningen guider vi deg gjennom seks rengjørings- og vedlikeholdsoppgaver, som gjør gressklipperen din så god som ny.

Vi viser deg hvordan du sliper:

  • gressklipperen
  • spaden
  • motorsagen
  • beskjæringssaksen
  • øksen

Deretter kan de forskjellige hageredskapene uten problemer klare enda en krevende sesong i hagen.

Gressklipperen

Fjern plugghetten

Før du begynner å skru på gressklipperen, er det en god idé å ta av plugghetten. Da er du nemlig helt sikker på at maskinen ikke kan startes ved et uhell. Noe som teoretisk kan skje når du skrur kniven av og på.

Slip kniven

Det er hardt arbeid for en roterende kniv å slå gress. Greinstumper, småstein og jord kan lage hakk i skjæret, og kniven blir derfor sløv med tiden. Det er heldigvis en enkel sak å slipe den skarp igen. Er du nøye med ikke å fjerne mer enn nødvendig, kan en kniv fint slipes 3-4 ganger før den må skiftes ut.

1

Løsne skruen med en fastnøkkel, skiftenøkkel eller pipenøkkel, slik at kniven kan fjernes. Har den ikke vært løsnet på lang tid, kan den sitte hardt fast. Du kan eventuelt sprute på litt rustløser, og la det virke i noen minutter før du prøver igjen.

2

Slip kniven med en benkesliper eller vinkelsliper, så skjæret igjen blir skarpt og hakkene forsvinner. Pass på ikke å fjerne mer enn det er behov for. Jo mindre du fjerner, desto flere ganger kan du slipe opp kniven.

3

Sjekk balansen ved å plassere kniven på en skrutrekker. Det er viktig at det er likevekt - ellers kan knivakslingen skjevbelastes og ta skade. Slip videre til kniven er i balanse.

Skift luftfilteret

1

Fjern dekselet til luftfilteret. Filteret sitter løst bak dekselet, og er bare å dra ut. Ofte kan du fjerne hele luftfilterboksen, så du også kan rengjøre under den. Pass på at det ikke kommer skitt inn i motoren.

Før luftfilteret settes inn igjen, vætes det med motorolje. Det er nemlig med på å forbedre den rengjørende effekten. All overskytende olje presses ut i en klut, før luftfilteret settes på plass igjen.

Rengjør klipperen

Vil du ha gressklipperen til å holde i mange år, skal den renses helt til bunns en gang iblant. Det bidrar til å forlenge levetiden på drivreim og andre bevegelige deler - i tillegg ser gressklipperen penere ut.

1

Fjern den groveste skitten med en sparkel. Bruk en av tre eller plast, da metall fort kan komme til å ripe opp lakken.

2

Fjern eventuelle deksler, slik at det er enklere å komme til. Det kan fort skjule seg store mengder gress på undersiden, som hindrer motoren og drivreimen i å gjøre jobben fritt og effektivt.

3

Sprøyt på vanlig rengjøringsmiddel og varmt vann for å løsne fastgrodd og gjenstridig skitt.

4

Fjern skitten med tørkepapir 4. Fjern skitten med tørkepapir når rengjøringsmiddelet har hatt tid til å virke. Bruker du en klut, skal du ikke forvente å få den ordentlig ren igjen etterpå.

5

Vær nøye med å rengjøre under og rundt drivreimen og ved andre roterende deler.

6

Avslutt med å rense gressklipperen utenpå, når du likevel har alle rengjøringsartiklene fremme.

Skift tennpluggen

Ideelt sett skal tennpluggen skiftes foran hver sesong for å sikre optimal forbrenning i motoren. Bruker du den samme tennpluggen mer enn én sesong, bør du sjekke at elektrodene ikke er tilsotet, at de er fri for avleiringer og ikke er skadet på noe vis.

Skift olje og bensin

Fordi gressklipperen ikke har noe oljefilter, bør du skifte olje hvert år. Det manglende filteret betyr nemlig at eventuelle fremmedlegemer blir i oljen, og på den måten kan gjøre skade inne i motoren. Oljen suges enklest opp med en oljepumpe som er laget til formålet. En slik kan kjøpes der de selger gressklippere.

1

Peilepinnen fjernes. Oljen suges opp samme sted som den fylles på.

2

Sug opp den gamle oljen med oljepumpen. Har du problemer med å få opp alt, kan du snu klipperen. Deretter kan du fylle frisk olje på tanken.

3

Tøm den gamle oljen på en egnet beholder, slik at den enkelt kan leveres til den lokale gjenvinningsstasjonen.

4

Tøm også klipperen for gammel bensin, hvis du ikke har startet den siden forrige sommer. Det er viktig at du ikke bruker den samme pumpen som til oljen, fordi du da kan få oljerester i bensintanken.

Skift ødelagt wire

Etter noen år skjer det ofte at gasswiren blir skadet. Har wiren spesielle, påstøpte endestykker, må du kjøpe ny wire som er spesifikk til akkurat din gressklipper. Andre ganger kan du bruke andre wirer, for eksempel bremsewiren til en sykkel.

1

Spenn fast den nye wiren med strips når den gamle er fjernet.

2

Skru fast endestykkene på wiren. Deretter er den nye wiren klar til å bli montert til både gasshåndtaket og motoren.

Spaden

En spade er bare effektiv hvis den er skarp. En nyslipt spade kan til gjengjeld skjære seg gjennom gress og røtter som om det var smør. Her viser vi hvordan du sliper spaden. Etterpå skal du huske å smøre inn bladet i olje. Du skal også benytte samme fremgangsmåte hvis du vil slipe andre graveredskap.

1

Rens spaden for rust og jord. Med en stålbørste er det enkelt å skrubbe ren spaden. Du kan også bruke en roterende stålbørste i vinkelsliperen.

2

Bulker og større hakk bankes ut. Med en skrustikke som underlag og et par faste slag med en kraftig hammer, rettes de verste bulene og hakkene opp.

3

Slip med vinkelsliperen når spaden er spent godt fast i skrustikken. Bruk enten en lamellskive eller en slipeskive.

4

Slip også den andre siden av bladet med vinkelsliperen. Skjæret skal være rimelig skarpt, men blir det for skarpt kan det bli sårbart, slik at det raskt vil bli sløvt og hakkete igjen.

Motorsagen

Du skal ikke ta av sagkjedet når det skal slipes. Men kjedet skal holdes fast mens du gjør det. Er du ute i skogen, kan du for eksempel sage et spor i en trestubbe og sette fast sverdet med kjedet der. Sliper du kjedet i verkstedet, kan du spenne fast sverdet og kjedet mellom to treklosser i en skrustikke. Det er viktig at du filer i riktig vinkel. Derfor bør du kjøpe en filmal, som passer til kjedet på sagen. Filmaler koster fra under en hundrelapp. Diameteren på fila skal også passe til tennene på kjedet. Det er en god idé å markere hvor på kjedet du begynner med en tusj.

1

Gjør 2-3 jevne strøk mot spissen av tanna, tett oppe mot skjæret. Bruk filmalen til å holde vinkelen. Det er viktig at du bruker samme antall strøk på alle tennene, slik at de blir filt like mye. Marker med en tusj hvor du begynner - da vet du når du er kommet helt rundt.

2

Sjekk høyden på rytterne. De små avrundede tappene mellom tennene skal være en brøkdel av en millimeter kortere enn tennene, for at sagen skal kunne bite. Legg en linjal eller en malepinne over tennene for å sjekke at rytterne ikke er for høye. Er de det, kan de tilpasses med en flatfil.

Øksen

Øksen skal være skarp og slipt i en vinkel på 20-25°. Normalt kan skjæret vedlikeholdes på en våtslipestein, men er det kommet større hakk i den, må du først bruke en benkesliper. Kløyvøkser skal ikke være skarpe. De skal tvinge treet fra hverandre, ikke skjære. De skal likevel grovslipes, så de ikke har hakk i eggen.

1

Slip vekk store hakk på en benkesliper. Hold øksen i en vinkel på 20-25°, og drei bladet frem og tilbake på den roterende slipesteinen.

2

Skjæret finslipes på en våtslipestein, som først har ligget i vann i 10 minutter. Før øksebladet i sirkulære bevegelser, til eggen er skarp.

Beskjæringssaksen

Det tar ikke mange minutter å slipe den gamle, sløve grensaksen skarp igjen. En del modeller er laget slik at du kan skifte ut skjæret når saksen blir slitt. Men ofte er det ikke nødvendig. Bruk i stedet pengene på en slipestein, som kan brukes til å slipe både sakser, kniver og økser.

1

Løsne skruen, så de to knivene kan tas fra hverandre. Til det må du normalt bruke en unbrako-eller torxnøkkel.

2

Slip knivene på begge sider. Ofte har en slipestein to sider. Begynn med den groveste siden, og avslutt med den fineste. Når du setter sammen saksen igjen, er det en god idé å gi leddet en dråpe med olje.

    Akkurat nå leser andre ...