Vi har testet
7 hekksakser til mellom 1200 og 2300 kroner (på batteri)
- AL-KO HT 2050
- ALPINA AHT 20 Li K
- BILTEMA HT 18 V
- BOSCH AHS 55-20 Li
- RYOBI RY18HT55A
- STIGA SHT 100 AE
- STIHL HSA 45

AL-KO HT 2050
Klippekapasitet: 14 mm
Vekt, m. batteri: 2,5 kg
Cirkapris: 1700 kroner

ALPINA AHT 20 Li K
Klippekapasitet: 18 mm
Vekt, m. batteri: 2,5 kg
Cirkapris: 1200 kroner

BILTEMA HT 18 V
Klippekapasitet: 15 mm
Vekt, m. batteri: 2,6 kg
Cirkapris: 1200 kroner

BOSCH AHS 55-20 Li
Klippekapasitet: 20 mm
Vekt, m. batteri: 2,6 kg
Cirkapris: 1900 kroner

RYOBI RY18HT55A
Klippekapasitet: 24 mm
Vekt, m. batteri: 2,8 kg
Cirkapris: 2300 kroner

STIGA SHT 100 AE
Klippekapasitet: 18 mm
Vekt, m. batteri: 2,6 kg
Cirkapris: 1700 kroner

STIHL HSA 45
Klippekapasitet: 24 mm
Vekt, m. batteri: 2,3 kg
Cirkapris: 1500 kroner
Hekksakser på batteri
Det kan være hardt arbeid å klippe en hekk. Det er derfor helt avgjørende at hekksaksen din er sterk og tar ordentlig fatt, slik at du ikke trenger å bruke unødig lang tid i de til tider nokså krevende arbeidsstillingene.
Andre viktige parametre er ergonomi, utholdenhet og kvalitet, og disse har vi målt og veid på sju maskiner på 18 volt. Deltakerne selges til mellom 1200 og 2300 kroner med batteri og lader, og selv om det ikke alltid er slik, viser testen en nokså tydelig sammenheng mellom pris og kvalitet.
Store styrkeforskjeller
Som testen vitner om, er det store forskjeller når det kommer til styrken. Faktisk er testvinneren den eneste som kan gnage seg gjennom en rundstokk på 25 mm. Den imponerende styrken koster dog på utholdenheten, og testvinneren kjører derfor kortest tid av alle på én opplading.
Slik tester vi
Jo sterkere hekksaksen er, desto mer allsidig er den. Styrken tester vi ved å klippe over rundstokker. De er hardere enn greinene på en hekk, og gir et godt sammenlignbart resultat.
Jo lenger hekksaksen kan klippe på én opplading, desto mindre skal du vente mens batteriet lades. Testen er gjort ubelastet for å gjøre målingene sammenlignbare. Tidene tilsvarer likevel fint reell arbeidstid, fordi startknappen sjelden holdes inne fra start til slutt.
Kvaliteten er avgjørende for hvor lenge du har glede av maskinen, og ergonomien avgjør hvor lenge du holder ut å jobbe med den.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: styrke, utholdenhet, kvalitet og ergonomi.

STYRKE
Vi tester hvor lett de sju deltakerne klipper rundstokker på 13, 16, 22 og 25 mm.

UTHOLDENHET
Vi tester hvor lenge maskinene kan kjøre på en full opplading, før batteriet er kjørt helt tomt for strøm.

KVALITET
Vi vurderer hvor solide og holdbare knappene, de bevegelige delene og maskinene generelt er.

ERGONOMI
Vi vurderer maskinens håndtak og muligheden for å rotere det bakerste, ser på vekten og balansen, og gir en samlet vurdering.
Resultatene

RYOBI RY18HT55A
2300 kroner
BILTEMA HT 18 V
1200 kroner
AL-KO HT 2050
1700 kroner
ALPINA AHT 20 Li K
1200 kroner
BOSCH AHS 55-20 Li
1900 kroner
STIGA SHT 100 AE
1700 kroner
STIHL HSA 45
1500 kronerLes mer om hekksakser på batteri hos produsentene:
Testvinner
Masse kraft og kvalitet
Ryobi RY18HT55A
Testens klart sterkeste deltaker leverer også en ergonomi og kvalitet helt i topp. Den har dessuten en smart ryggfinne, som dytter vekk avklippede greiner foran seg.
Til tross for at hekksaksen fra Bosch på poengtavlen legger seg rett bak deltakeren fra Ryobi, er sistnevnte i en klasse for seg når det gjelder hekkeklippingens viktigste parameter: styrke.
Det er den største maskinen blant deltakerne, noe som kommer til uttrykk i en fornuftig klippekapasitet og en pen sverdlengde.
Styrken understrekes også av maskinens vekt og støynivå, som forsterker inntrykket av at maskinen opererer i en annen liga. Du er aldri i tvil om at dette er en kraftpakke.
Ergonomi på topp
Ryobien er behagelig å jobbe med. Balansen er på topp, og begge håndtakene er behagelige å holde rundt og gir en god kontroll med maskinen. Rotasjon av det bakerste grepet ville ha vært prikken over i-en, men den gode ergonomien gjør at vi ikke savner det.
Den imponerende styrken i hekksaksen går betydelig utover utholdenheten. Til gjengjeld betyr det lange sverdet og store overskuddet at du får gjort mer på kortere tid. Men har du en stor hage med mye hekk, kan det bli nødvendig å investere i et ekstra batteri til maskinen.

One+ er navnet på Ryobis batteriserie, der alle maskiner på 18 volt kan dele de samme batteriene. Serien inneholder mer enn 100 forskjellige verktøy.

Ryggfinnen, som Ryobi har døpt HedgeSweep, kan monteres oppå sverdet, der den effektivt feier løse greiner og løv ned fra hekken.

Den store tannavstanden kombinert med en imponerende styrke, betyr at testvinneren kan gnage seg gjennom store og tykke greiner.
Godt kjøp
Usedvanlig billig uten batteri
Biltema HT 18 V til 1200 kroner for det testede settet, er blant de to billigste i testen. Har du batteri og lader fra før, kan du slippe unna med 500 kroner – det kan ingen henge med på.
Til tross for at hekksaksen har testens nest minste skjærekapasitet, tar den pent fatt på de tynnere greinene, men har hekken mange år på baken med noen velvoksne greiner, kommer den muligens til kort. Utholdenheten er det ingenting å utsette på, tvert i mot følger den fint med de beste, og er bare 10 minutter bak de mest utholdende.
Til tross for den meget lave prisen, er det likevel blitt råd til å kunne rotere det bakerste grepet, noe som er et pluss for ergonomien.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.