Vi har testet
7 høytrykksvaskerne:
- BILTEMA HPC 110B
- BOSCH UNIVERSALAQUATAK 125
- HUSQVARNA PW 125
- KÄRCHER K3 FULL CONTROL
- NILFISK CORE 130-6
- RYOBI RPW110B
- STIGA HPS 110

BILTEMA HPC 110B
Trykk: 150 BAR
Effekt: 2000 WATT
Cirkapris: 1200 KRONER

BOSCH UNIVERSALAQUATAK 125
Trykk: 125 BAR
Effekt: 1500 WATT
Cirkapris: 1700 KRONER

HUSQVARNA PW 125
Trykk: 125 BAR
Effekt: 1500 WATT
Cirkapris: 1650 KRONER

KÄRCHER K3 FULL CONTROL
Trykk: 120 BAR
Effekt: 1600 WATT
Cirkapris: 1700 KRONER

NILFISK CORE 130-6
Trykk: 130 BAR
Effekt: 1500 WATT
Cirkapris: 1800 KRONER

RYOBI RPW110B
Trykk: 110 BAR
Effekt: 1500 WATT
Cirkapris: 1400 KRONER

STIGA HPS 110
Trykk: 110 BAR
Effekt: 1400 WATT
Cirkapris: 1100 KRONER
Høytrykksvaskere
Høytrykksvaskerens trykk er mange ganger høyere enn det som kommer ut av vannkranen. Det gjør den i stand til å spyle vekk gjenstridig skitt på et øyeblikk.
De sju deltakerne leverer et trykk på mellom 110 og 150 bar, noe som er rikelig til å ødelegge lakken på bilen eller spyle i stykker hagekrukkene, hvis du ikke passer på. Derfor er det en klar fordel at alle deltakerne har muligheten til å justere trykket. På noen gjøres det med en trykkfølsom avtrekker på pistolen, på andre ved å justere på dysen, mens du på én enkelt deltaker kan skru ned trykket på selve maskinen.
Store styrkeforskjeller
Selv om det ikke er store forskjeller i prisene på de sju deltakerne, så er det forskjeller i prestasjonene. Deltakeren som på papiret burde være sterkest, kommer kun inn på en tredjeplass i styrketesten vår.
Slik tester vi
En høy styrke krever et samspill mellom en effektiv høytrykksvasker og en god dyse. Vi har testet samspillet ved å spyle 2 m2 stein rene.
Slangen skal først og fremst være solid og slitesterk. Men den skal også være fleksibel, slik at den kan rulles ut uten å vri seg.
Funksjonene er ikke mange på disse rimelige høytrykksvaskerne. Men det er likevel ganske store forskjeller på hva produsentene har funnet både plass og råd til.
Vi har også vurdert helhetsinntrykket, som dekker over blant annet kvalitet og ergonomi, som er vanskelig å måle.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: styrke, slange, funksjoner og helhetsinntrykk.

STYRKE
Med maskinen på maksimalt trykk med den mest effektive strålen, ble 2 m² stein spylt rene for en fuktig mudderblanding.

SLANGE
Høytrykksslangene, som leverer vannet, vurderes på lengde og kvalitet. Her teller fleksibiliteten også inn.

FUNKSJONER
Slangeopprulling, muligheten til å benytte såpe, samt diverse justeringsmuligheter, ikke minst av trykket, vurderes.

HELHETSINNTRYKK
Her gis en vurdering av de tingene som er vanskelig å måle, for eksempel kvalitet, holdbarhet, brukervennlighet og ergonomi.
Resultatene

HUSQVARNA PW 125
1650 kroner
STIGA HPS 110
1100 kroner
BILTEMA HPC 110B
1200 kroner
BOSCH UNIVERSALAQUATAK 125
1700 kroner
KÄRCHER K3 FULL CONTROL
1700 kroner
NILFISK CORE 130-6
1800 kroner
RYOBI RPW110B
1400 kronerLes mer om billige høytrykksvaskere hos produsentene:
Testvinner
Fine detaljer til god pris
HUSQVARNA PW 125
Til tross for en beskjeden pris på rundt 1650 kroner, har Husqvarna fått plass til både slangeoppruller, sikkerhetslås og god oppbevaring av tilbehør. Vi er imponerte.
Husqvarna er inne i en enormt god stim. For fjerde gang på rad ender de nemlig opp med å stikke av med seieren og tittelen som testvinner i testene de har vært med.
Ofte er Husqvarna-maskiner blant de dyrere, sammenlignet med andre merker, men selv med denne prisgunstige modellen klarer de å levere kvalitet i vanlig toppklasse. Slangen, som sender vannet av gårde med et stort trykk, er klart blant testens beste. Den er solid og fleksibel, og den kan til og med rulles opp på en trommel som sitter oppå maskinen. Dette er den eneste med denne funksjonen i testen.
Husqvarnaen har dessuten praktisk oppbevaring av de medfølgende delene på baksiden av maskinen. Alle delene er i en god kvalitet, og de solide hurtigkoblingene gjør det enkelt å skifte tilbehør.
Masser av kraft
Selv om høytrykksvaskeren på papiret ikke er den sterkeste, er det den som raskest får renset steinene. Det skyldes særlig den effektive dysen – kanskje også det litt høye vannforbruket på opptil 460 liter i timen.
Som på de fleste billigere maskiner er det ikke mulig å justere trykket på selve maskinen. Det gjøres i stedet ved å dreie på dysen, noe som fungerer helt fint.

Trommelen sikrer at slangen rulles ut riktig, slik at den ikke vikler seg sammen. Den gjør det også lettere å pakke maskinen sammen etter bruk.

En mekanisk sikkerhetslås under avtrekkeren sikrer at du ikke kommer til å sende strålen av sted ved en feil. Godt tenkt – enkelt utført.

Såpesprøyten og det andre tilbehøret sitter lett tilgjengelig på baksiden av maskinen. Det gir oversikt og holder styr på delene.
Godt kjøp
Kompakt høytrykksvasker
STIGA HPS 110 klarer å skille seg ut positivt i et felt der prisforskjellene er små. Det er testens billigste deltaker, og selv om den samlede karakteren ligger midt i feltet, overrasker den med et godt helhetsinntrykk. Det skyldes særlig den lave vekten og den kompakte og firkantede utformingen, som gjør den enkel å pakke sammen og ta med på farten – for eksempel når du skal vaske båten, campingvognen eller hagemøblene på hytta. Formen betyr også at høytrykksvaskeren er enkel å få plass til på en hylle i verkstedet eller boden. Det største minuset er slangen, som riktig nok er i en solid kvalitet, men dessverre også så stiv at den nokså lett tvinner seg sammen.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.