Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hold stemjernet superskarpt

Skriv ut Lagre artikkel

Et velslipt stemjern er en fornøyelse å jobbe med. Og du kan på enkelt vis holde detskarpt. Her viser eksperten deg hvordan du løser oppgaven for hånd.

68473_NO_C_18_2011_2_8a.jpg

Med en slipemal og tre slipesteiner av ulik finhet, kan du holde stemjernene dine skarpe og effektive. Det tar litt lengre tid enn med en slipemaskin, men om stemjernene bare brukes noen få ganger i året, klarer du deg fint med sliping for hånd.

Vinkelen på eggen til stemjern er normalt 25°. Stemjern slipes ofte med to vinkler på skjæret: Én lang, flat del med en vinkel på 15-20°. Og én kort og brattere vinkel på 25° ved eggen.

På den måten kan du klare deg lenge med å slipe den korte vinkelen ved eggen, til den lange må slipes igjen. Det sparer deg for tid når du sliper.

Tre slipesteiner

Du bør disponere tre ulike finheter av slipesteiner. Blant annet en grovere karborundumstein og en finere med korn 2000 til avsluttende sliping. Det finnes karborundumsteiner med en grov og en fin side. Den tredje steinen du bør ha, er en polerstein. Den brukes helt til slutt, både på skjærets egg og på baksiden av jernet, der den fjerner den ujevne eggen som oppstår under slipingen. En slipestein bør være helt rett. Hvis den slites og blir hul, kan den rettes opp igjen med sliping på en glassplate med karborundumpulver.

Smøringen er viktig

Ved sliping for hånd, må slipesteinene smøres. Karborundumstein kan smøres med vann, men olje er bedre. Har du først brukt olje på en stein, kan du ikke senere bruke vann på den.

Polersteinen smøres med en vanlig smøreolje som reduserer friksjonen mellom stein og jern.

Slik sliper du stemjern

1

Fest jernet i slipemalen. Jernet trekkes så langt fram at den slipte delen av skjæret ligger mot steinen i hele sin lengde. Så strammer du til slipemalen.

2

Kontroller vinkelen. Hold slipemalsrullen og jernet mot steinen, og kontroller fra siden at vinkelen holdes. Juster om nødvendig. Er du usikker på vinkelen, kan du lage en liten pappmal å måle etter.

3

Fukt steinen med smøremiddel. En boks eller skål med lave kanter holder på smøremiddelet. Olje er best, men vann kan også brukes. Har du brukt olje, kan du ikke bruke vann på steinen senere.

4

Start med den grove steinen. Den lange vinkelen på stemjernet kan ta tid å slipe. Ikke minst hvis jernet er skjevt eller hakkete. Den grove steinen fjerner raskt mye materiale. Legg et forsiktig press på jernet.

5

Kontroller den lange vinkelen underveis. Tørk av jernet med en klut, og kontroller at slipingen skjer med en rett vinkel på jernet. Når hele skjæret fremstår som en plan, nyslipt flate, er den ferdig.

6

Skift vinkel. Nå endres slipevinkelen fra 15-20° til 25° ved å flytte jernet litt tilbake i slipemalen. Kontroller eventuelt vinkelen med en pappmal. Bruk bare den grove steinen dersom eggen er hakkete.

7

Slip den korte eggen på den fine steinen. Bevegelsen er den samme som før. Den fine karborundumsteinen former skjæret med to nøyaktige vinkler. Ha olje på polersteinen, og slip bort slipesporene.

8

Fjern den ru eggen. Ta jernet ut av slipemalen, og snu den flate siden ned mot polersteinen. Mens flaten ligger mot steinen, polerer du bort den ujevne eggen som oppstår under slipingen.

9

Beskytt det nyslipte jernet. Har du vært nøye, er jernet nå så skarpt som det kan bli. Tørk av stålet, og gi det et tynt lag olje. Beskytt eggen i et etui, og la aldri stemjern flyte rundt blant annet verktøy.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Hold stemjernet superskarpt
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake