Hurtigguide til stemjern

Selv om stemjernet kan spores flere hundre år tilbake i tid, er det langt fra utgått på dato. Det er et verktøy som kan takle en lang rekke situasjoner, uansett om du lager møbler og fine bilderammer eller grove bjelkeskjøter. Her gjennomgår vi stemjernets forskjellige størrelser og varianter.

Stemjern: Med et skarpt stemjern, kan du jobbe så nøyaktig at en sammenføyning av to treemner blir 100 prosent tett.

Med et skarpt stemjern, kan du jobbe så nøyaktig at en sammenføyning av to treemner blir 100 prosent tett.

3 TYPISKE OPPGAVER MED STEMJERN

BJELKE- OG MØBELSKJØTER MED STEMJERN
Med stemjernet kan du lage helt nøyaktige og solide sammenføyninger i treverk.

FINPUSSING MED STEMJERN
Stemjernet kan stemme propper i tregulv eller terrasser i plan med gulvflaten.

GROVT RENOVERINGSARBEID MED STEMJERN
Skal en trebit eller en herdet fuge fjernes, klarer stemjernet jobben.

SKAFT TIL STEMJERN: 3 FORSKJELLIGE TYPER

Plast
Det er gjerne de billigste stemjernene – ofte solgt i sett – som har skaft av plast. Det finnes dog også kvalitetsjern med plastskaft. Plast tåler de harde slagene fra en hammer.

Tokomponent
Skaft som består av to plast- eller gummimaterialer, kalles tokomponente. Hovedparten av skaftet er slagfast og solid, mens den andre delen er mykere og gir et godt grep.

Tre
Skaft av tre var tidligere det mest vanlige. Men fordi de koster mer å produsere enn skaft av plast, er dette etter hvert kun for feinschmeckere.

VARIANTER AV STEMJERN

STEMJERN MED FAS
De mest vanlige stemjernene er de som har en plan bakside og en forside med skrå kanter. De brukes til alt fra grovt huggearbeid til arbeid med å fjerne helt fine spon.

STEMJERN UTEN FAS
Stemjern uten fas – altså uten skrå kanter på sidene – kalles også for tømrerjern eller avbindingsjern. De er spesialister til huggearbeid og kan i tillegg tåle veldig harde slag.

Stemjern: Størrelser

  • Stemjern med fas finnes i mange forskjellige bredder – typisk fra 3 til 38 mm. De aller minste på 3 mm er mest til hobbybruk. En 25 mm bred variant er allsidig og kan brukes til det meste.

  • Stemjern uten fas fås fra 6 til 32 mm. Variantene på 28 mm og 32 mm er de mest vanlige.

Slik bruker du stemjern

Et stemjern skal være godt slipt for å være effektivt og presist.

Stemjernet er et uunnværlig verktøy når det skal lages nøyaktige sammenføyninger i tre. Stemjernet brukes til å hugge (lage hull) og til å stikke med (høvle av tynne spon). Her kan du lese om hvordan du bruker stemjernet til tappskjøter, utstemming til hengsler og hakk i hakk-sammenføyninger.

TAPPSKJØT

1. Strek først opp tappen med en blyant, og sag den deretter ut med en fintannet sag. Sag på yttersiden av strekene, så tappen ikke blir for liten. Sørg også for ikke å sage inn i tappen.

2. Strek opp tapphullet (her 5 x 5 cm) med en blyant, og riss opp strekene med hjørnet av stemjernet. Det sikrer at jernet ikke sklir når tapphullet skal hugges ut etterpå.

3. “Hugg” først loddrett ned med den flate siden av stemjernet – 1 mm innenfor oppstrekingen. Vend stemjernet med den flate siden ned, og hugg skrått ut mot kantene. Fortsett gjennom treet.

4. Lag en prøvesammenføyning for å se om tappen passer. Er den for stor, så legg stemjernet med den flate siden ned og “stikk” vekk overskytende treverk. Sjekk jevnlig; tappen skal sitte stramt.

5. Når tappen passer perfekt i hullet, smøres den inn i trelim og bankes på plass. Er tappen gjennomgående, stikker du eventuelt av overskytende treverk når limet er tørt.

UTSTEMMING TIL HENGSEL

1. Strek opp etter hengselet, der det skal sitte. Hugg stemjernet like langt ned som hengselet er tykt. Hugg 1-2 mm innenfor kanten på tvers av årene.

2. Hugg på tvers i hele hengselets lengde ved å slå på stemjernet med hammeren. Stikk vekk de små bitene ved å dytte med hendene på stemjernet.

3. Sjekk at hengselet passer nøyaktig i utstemmingen, og fjern litt mer tre hvis det er for langt, bredt eller tykt. Til finjusteringen brukes kun håndkraft.

HAKK I HAKK-SAMMENFØYNING

1. Sag to parallelle snitt i en planke med en avstand som tilsvarer tykkelsen på planken som den skal sitte sammen med.

2. Bruk stemjernet til å hugge løs hakkene. Slå et par mm fra bunnen av hakket, og stikk deretter hullene rene i bunn og sider uten å bruke hammer.

3. Plankene settes sammen hakk i hakk. Det er viktig at hakkene er stramme, for at sammenføyningen skal være stabil.

OPPBEVARING AV STEMJERN: BESKYTT DE SKARPE SKJÆRENE

Ligger stemjernene løst i verktøykassen, vil de garantert få grove hakk og raskt bli sløve. Derfor kan det klart anbefales å oppbevare dem i en rullemappe eller i de slirene som kvalitetsjern som regel kjøpes i. Alternativt kan du lage dine egne hjemmelagde beskyttere av skumplast og litt gaffateip.

Hjemme i verkstedet henges stemjernene best enkeltvis og med avskjermede skjær – klare til bruk.

TIPS: Pass på de billigste

Billige stemjern er typisk senkesmidd og herdet i kaldt vann. Det betyr at det enklere kan slås splinter fra jernene, og at de skal slipes oftere enn kvalitetsjern. De billige jernene kan dog være en utmerket løsning til grove oppgaver, og til de størrelsene stemjern du sjelden bruker.

Sliping av stemjern: Slik sikres riktig vinkel

Et stemjern skal slipes med jevne mellomrom. Det gjøres med et bryne med en grov og en finere side. Først slipes grovt og deretter fint.

For å beholde riktig vinkel på eggen (den korte fasen) – typisk 25 grader – kan du med fordel bruke en slipemal, som stemjernet legges opp mot. Slip først eggen, snu jernet, og fjern de siste ruhetene.

Er det hakk i skjæret, må det en benksliper eller en våtsliper til. Jernet skal ikke bli for varmt, så det må kjøles ned jevnlig med vann.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Håndverktøy