De tre teknikker med stemmejernet
1. Nøyaktig avgrensing
Hvis du for eksempel skal stemme ut til et hengsel, skal det gjøres nøyaktig. Derfor skal du først streke presist opp, og deretter stikke opp området: Plasser stemjernet på streken med den plane siden ut. Slå jernet noen få millimeter ned. Gjør det langs hele streken.
2. Fjern mye treverk
Når du skal fjerne mye materiale, skal du hugge det vekk. Hold jernet skrått (cirka 45 grader) med stemjernets avfasede side ned mot treverket som skal fjernes. Hugg alltid på tvers av åreretningen og inn mot stikket du avgrenset med langs oppstrekingen. Hugg skiftvis loddrett og skrått ned i emnet.
3. Opprensing
Når en flate skal lages helt glatt, kan stemjernet gjøre jobben, så det ser ut som du har brukt høvel. Men jernet kan komme til på mye trangere plasser.
Jernet legges helt vannrett på flaten med den plane flaten ned. Det dyttes med den ene hånden, mens du holder jernet presset ned mot flaten med den andre.

Lag en bladskjøt
Med en bladskjøt kan to treemner settes sammen ved at halvparten av tykkelsen fjernes på for eksempel enden av begge emnene.
Begynn med å sage mange spor ved siden av hverandre med en kappsag. Dybdestoppet jus teres så det akkurat går halvveis ned i emnet.
Bryt av flikene. Kappsagen har skåret loddrett ned, men flikene sitter fortsatt fast i bunnen. Stikk inn stemjernet mellom dem, og bryt dem løs. Stemjernet løser oppgaven perfekt.
Stikk helt rent. Flatene skal være helt plane, så her skal du bruke teknikken “stikk rent”. Husk å spenne fast emnet, slik at du kan bruke begge hender til arbeidet.
Stem ut til et hengsel
Når forholdsvis tynne ting skal stemmes ned, slik at de ligger i plan med et omgivende emne, er stemjernet igjen din gode venn.
Her stemmer vi ut til et dørhengsel. Det kunne også vært til et stolpebeslag eller et stabelhengsel til en dør eller en port.
Stikk ut. Plasser stemjernet på streken med den plane siden ut (mot deg selv). Slå lett på stemjernet, slik at det går 2-3 millimeter ned.
Hugg flere spor side om side i hele det oppmerkede området. Hugg kun noen få millimeter ned om gangen, og mål jevnlig, til du oppnår hengselets dybde.
Stikk rent underveis, når du er kommet 3-4 millimeter ned på hele området. Stikk først inn sideveis med den plane siden på jernet vendt ned. Stikk deretter på langs, først som vist med fassiden ned, med selve fasen i plan med overflaten. Vær forsiktig, så du ikke stikker for dypt. Til slutt renser du opp med den plane siden ned.
Stem ut til et tapphull
En tappskjøt er en sterk og “usynlig” snekkerskjøt, som oser av godt håndverk.
Ved hjelp av dybdestoppet på kappsagen, sager du litt ned i treet rundt det som skal bli til tappen. Resten av jobben klarer du med stemjernet etter samme metode som bladskjøten.
Tapphullet kan lages på flere måter. Men stemjernet faktisk det enkleste, hvis du kjenner teknikkene.
Stikk ut langs oppmerkingen. Hugg et par millimeter ned på alle fire sider. Den avfasede siden vender inn mot tapphullet.
Hugg ut tapphullet. Sett stemjernet i en vinkel på cirka 45 grader. Fassiden på jernet skal vende inn mot treverket som skal fjernes, altså tapphullet. Hugg skiftvis loddrett ned langs opp-strekingen og skrått fra midten og ut til sidene. Det blir en liten “pyramide” i midten av hullet. Den fjernes ved å hugge loddrett ned langs sidene på tapphullet, hugg etter hugg.
Slik holder du stemjernet skarpt
Et stemjern skal være skarpt - derfor skal det skjerpes jevnlig. Det gjør du på en våtslipestein og et steinbryne.
Hvis du har slått jernet inn i en spiker, eller på annen måte laget hakk i skjæret, må det en benkesliper til, aller helst en våtsliper.
Jernet skal ikke bli for varmt. Hvis du bruker en benkesliper, så kjøl jevnlig ned med vann.
Fjern hakk med våtsliperen. Anlegget på slipemaskinen justeres til 30 grader. Press jernet tett mot anlegget og vinkelrett på slipesteinen.
Skjerp stemjernet på et steinbryne (korn 1000), som har ligget i vann i flere timer. Fassiden på jernet presses plant ned mot brynet og føres frem og tilbake i rolige bevegelser.
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

