Vi har testet
6 multikutterne:
- BILTEMA 17-198
- BOSCH PMF 250 CES
- CMT CMT11
- EINHELL TC-MG 220/1
- RYOBI RMT300-SA
- SKIL 1491 DB

BILTEMA 17-198
Effekt: 250 WATT
Svingninger: 21.000/MIN.
Cirkapris: 400 KRONER

BOSCH PMF 250 CES
Effekt: 250 WATT
Svingninger: 20.000/MIN.
Cirkapris: 1300 KRONER

CMT CMT11
Effekt: 300 WATT
Svingninger: 21.000/MIN.
Cirkapris: 1400 KRONER

EINHELL TC-MG 220/1
Effekt: 220 WATT
Svingninger: 22.000/MIN.
Cirkapris: 650 KRONER

RYOBI RMT300-SA
Effekt: 300 WATT
Svingninger: 20.000/MIN.
Cirkapris: 1600 KRONER

SKIL 1491 DB
Effekt: 300 WATT
Svingninger: 20.000/MIN.
Cirkapris 850 KRONER
Multikuttere med ledning
Det er de enorme mengdene av tilbehør som gjør multikutteren “multi”. Den er nok det mest allsidige verktøyet du som gjør det selv-er kan ha i verktøysamlingen.
Den kan skjære, slipe og skrape i et hav av materialer. I tillegg er den så liten og kompakt at den kan komme til på steder der de fleste andre maskiner må gi tapt. Samtidig er multikutteren enkel å styre helt nøyaktig. Skal du for eksempel sage ut til en ventilasjonsrist i gipsveggen, kan du fint klare kun å skjære i gipsplaten, mens for eksempel en stikksag fort kan komme til også å sage i ledninger, rør og andre ting som skjuler seg i veggen. Multikutteren er også smart når du skal sage helt plant med underlaget – for eksempel hvis du skal fjerne et rør som stikker ut av veggen, eller kappe karmlisten når du legger et nytt gulv oppå det gamle.
Deltakere med ledning
Til denne testen har vi samlet seks mforskjellige maskiner med ledning. Den primære årsaken til å velge en multikutter på 230 volt er prisen. Ofte utgjør batteriet nemlig omkring halvparten av den totale prisen på batteriverktøy. Ved å velge en modell med ledning, får du derfor mer for pengene.
Prisene på de seks deltakere ligger fra cirka 400 til 1600 kroner. Utover det ligner de veldig på hverandre når vi ser på spesifikasjonene. Forskjellene blir likevel veldig tydelige straks maskinene startes og tas i bruk.
Slik tester vi
Med multikutteren skal du gjerne kunne få ting gjort i en fei. Derfor har vi testet hastigheten – både som sag og som slipemaskin. Vi brukte de fintannede bladene som fulgte med maskinene, samt korn 120 slipepapir.
Med opptil 22.000 svingninger hvert minutt er det viktig med god ergonomi og støtabsorberende gummi. Vi vurderer hvordan de er å holde på, justere og jobbe med.
Funksjonene er ikke mange, men de som er der har vi testet og vurdert. I tillegg har vi også vurdert maskinenes generelle kvalitet, samt hvor robuste de er.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: hastighet, ergonomi, funksjoner og kvalitet.

ERGONOMI
Vi har vurdert hvor tydelig vibrasjonene merkes i hånden. Hvordan grepene er å holde rundt, teller også med.

HASTIGHET
Først kappet vi en list på 65 x 12 mm. Deretter slipte vi vekk en tegning med korn 120 slipepapir.

FUNKSJONER
Vi testet de smarte funksjonene som verktøyfritt skifte av tilbehør, arbeidslys og muligheten til å vinkle hodet.

KVALITET
Vi vurderer hvor solid maskinene er bygget, valget av materialer og hvor hardføre knapper og andre bevegelige deler er.
Resultatene

RYOBI RMT300-SA
1600 kroner
SKIL 1491 DB
850 kroner
BILTEMA 17-198
400 kroner
BOSCH PMF 250 CES
1300 kroner
CMT CMT11
1400 kroner
EINHELL TC-MG 220/1
650 kronerLes mer om multikuttere med ledning hos produsentene:
Testvinner
Smart og rask kraftkar
RYOBI RMT300-SA
Testens sterkeste og mest avanserte multikutter kommer fra Ryobi. Det er den eneste som gir deg muligheten til å vinkle hodet. I tillegg er kvaliteten på maskinen helt på topp.
Ryobi-multikutteren er testens raskeste deltaker – både når det skal skjæres og når det skal slipes. Noe av grunnen til det, er at den har en sterk og effektiv 300-watts motor, som sammen med den solide byggekvaliteten gjør at vekten havner på litt over 1,5 kg. Å være testens tyngste deltaker er faktisk en fordel denne gangen. For selv om maskinen selvsagt er tyngre å flflytte rundt på, så gir det også en mer stabil maskin, der færre vibrasjoner overføres til hendene dine. De overføres i stedet ned i sagbladet eller slipesålen, der de gjør nytte.
Smarte detaljer
I tillegg er dette testens mest avanserte maskin, med flflere smarte funksjoner. Den mest iøynefallende er muligheten til å vinkle hodet opptil 90°. Du trykker bare på en knapp og vrir deretter hodet bakover til ønsket vinkel. Multikuttere kan uansett komme til på trange steder, men denne funksjonen gjør Ryobien enda mer allsidig.
Verktøyskift foregår også lekende lett. Du vrir bare på en stor spennebøyle, deretter kan tilbehøret enkelt fjernes, og et annet settes på. En annen smart detalj, er at det er en magnet i verktøyholderens feste. Den holder på bladet mens spennebøylen vris tilbake på plass.

Du kan vinkle hodet i hakk opptil 90°. Du trykker bare på en knapp og stiller inn ønsket vinkel.

Når du skal skifte verktøy på Ryobien, så trekker du en, bare spennebøylen bakover. Deretter kan du enkelt fjerne bladet og montere et annet.

På dreiehjulet kan hastigheten stilles inn til mellom 10.000 og 20.000 svingninger i minuttet, og dermed tilpasses oppgaven.
Godt kjøp
Helt uten dikkedarer
SKIL 1491 DB er en “ærlig” maskin, som ikke gir seg ut for å være mer enn den er. Utover det innebygde arbeidslyset, har maskinen ingen funksjoner utenom det vanlige. Den kan startes og stoppes, regulere hastigheten og skifte mellom tilbehør – og det er det.
Du holder godt rundt den slanke maskinen, og den generøse bruken av sklisikkert gummibelegg bidrar til testens beste ergonomi, der vibrasjonene i hendene virker ganske svake.
Det er ikke testens raskeste, men den faller på ingen måte gjennom. Og med en pris på 850 kroner er det et godt forhold mellom pris og kvalitet.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.