Vi har testet
7 vinkelsliperne:
- DEWALT DCG405
- BOSCH ADVANCEDGRIND18
- EINHELL AXXIO
- RYOBI R18AG7-0
- AEG BEWS 18-125BL-0
- METABO WB 18 LTX BL 125 QUICK
- MAKITA DGA506Z

DEWALT DCG405
Omdreininger: 9000/MIN.
Vekt: 2,2 KG
Cirkapris, solo: 2100 KRONER

BOSCH ADVANCEDGRIND18
Omdreininger: 10.000/MIN.
Vekt: 2,1 KG
Cirkapris, solo: 1200 KRONER

EINHELL AXXIO
Omdreininger: 8500/MIN.
Vekt: 2,3 KG
Cirkapris, solo: 1150 KRONER

RYOBI R18AG7-0
OmOmdreininger: 11.000/MIN.
Vekt: 2,6 KG
Cirkapris, solo: 1400 KRONER

AEG BEWS 18-125BL-0
Omdreininger: 11.000/MIN.
Vekt: 2,7 KG
Cirkapris, solo: 1800 KRONER

METABO WB 18 LTX BL 125 QUICK
Omdreininger: 9000/MIN.
Vekt: 2,4 KG
Cirkapris, solo: 2200 KRONER

MAKITA DGA506Z
Omdreininger: 8500/MIN.
Vekt: 2,7 KG
Cirkapris, solo: 2200 KRONER
Vinkelslipere på batteri
Utvalget av vinkelslipere på batteri er blitt ganske stort. Vi har funnet sju forskjellige modeller som kan kjøpes for cirka 2200 kroner eller mindre, uten batteri og lader. For å få så sammenlignbare målinger som mulig, er deltakerne testet med produsentens batterier på 4 Ah. Der dette ikke kunne skaffes, har vi valgt batterier på 3 Ah.
De tyngste vinkelsliperne er best
For mye elektrisk verktøy er det en fordel med lav vekt. Til vår store overraskelse, var ikke det tilfellet her. Faktisk er det de tyngste deltakerne som har best ergonomi, og som er mest behagelige å bruke. Det henger blant annet sammen med at en høy vekt ofte skyldes en stor og sterk motor. De tyngste maskinene har derfor ofte lettere for å løse en oppgave.
Slik tester vi
Skjærehastigheten er et uttrykk for hvor sterk motor som sitter i maskinen. Jo sterkere den er, desto enklere er vinkelsliperen å bruke. Derfor har vi testet hastigheten ved å kutte et vannrør 10 ganger på tid.
Etterpå testet vi utholdenheten ved å kutte videre, til batteriene var tomme. Vurderingen vi har gjort, er ut fra snitt per amperetime.
Vi har også vurdert sikkerheten, og ting som spindelstopp og myk oppstart teller med.
I løpet av arbeidet har vi fortløpende vurdert ergonomien. Overraskende nok er det de tyngste maskinene som er best å jobbe med.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: hastighet, utholdenhet, sikkerhet og ergonomi.

HASTIGHET
Utstyrt med identiske kutteskiver kuttet vi over et ¾" galvanisert rør 10 ganger med hver maskin, mens vi tok tiden.

ERGONOMI
Vi har veid maskinene og vurdert ergonomien. Til vår store overraskelse, er de tyngste maskinene mest behagelige å bruke.

UTHOLDENHET
Vi kuttet videre, til batteriene var tomme. Antall snitt ble delt på amperetimene på batteriet for å finne batteriøkonomien.

SIKKERHET
Vi har målt spindelstoppet og sett på sikkerhetsanordninger som myk oppstart og anti-kickback.
Resultatene

MAKITA DGA506Z
2200
RYOBI R18AG7-0
1400 kroner
DEWALT DCG405
2100 kroner
BOSCH ADVANCEDGRIND18
1200 kroner
EINHELL AXXIO
1150 kroner
METABO WB 18 LTX BL 125 QUICK
2200
AEG BEWS 18- 125BL-0
1800 kroner
Testvinner
Sterk, sikker og solid
MAKITA DGA506Z
Selv om den er sterk, går ikke styrken utover sikkerheten. Den er helt på topp, noe som er viktig når kutteskiven eller stålbørsten roterer mange tusen ganger i minuttet.
Makita har laget en vinkelsliper som allerede ved første øyekast virker både solid og gjennomført. Her har søkelyset vært rettet mot det å lage en maskin med best mulig innmat, mens enkelte detaljer er spart vekk. Ergonomi og balanse er det dog ingenting galt med, og håndtakene er kledd med en solid gummioverflate, som gir et godt og sklisikkert grep.
Testvinneren er blant deltakerne med lavest maksimalt turtall. Likevel er tempoet høyt, og den sterke vinkelsliperen er bare 2 sekunder tregere enn den raskeste deltakeren til å lage de 10 snittene i vannrøret.
Lynrask spindelstopp
Makitaen er blant de raskeste til å kutte, og aller raskest til å stoppe igjen. 0,6 sekunder etter at du har sluppet startknappen, står skiven helt stille. Samtidig har den både myk oppstart, anti-kickback og restartsikring – som alt sammen er med på å skape høy sikkerhet. Det samme gjelder skjermen. Den er i metall, den er bred uten å være for stor og leder fint vekk gnister og avskjær.
Batteriindikatoren på maskinen tenner av seg selv når du bruker maskinen. Når vinkelsliperen stopper, lyser den i cirka 30 sekunder. Da vet du til enhver tid hvor mye strøm som er igjen på batteriet.

Startknappen er enkel å betjene, og gjør det mulig å holde maskinen i gang uten at knappen må holdes inne manuelt.

Støvfilteret sikrer at luften som trekkes inn for å avkjøle motoren under bruk ikke inneholder større partikler som kan ødelegge motoren.

Låsen som holder fast spindelen ved skiveskift, er enkel å betjene. Det er spesielt en fordel her, ettersom maskinen ikke har verktøyfritt skiveskift.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.