Intro
Veiledning
01
Fundament
6
Trinn
Annekset er godt fundamentert. Bunnsvillene (A og B) settes sammen først, og festes til kraftige gjengestenger som er støpt fast i betongfundament i bakken. Det bores hull i svillen (A) til gjengestengene, før det skrus på en mutter med en bred skive, som svillen kan hvile på. Metoden gjør det enkelt å justere konstruksjonen, slik at den ligger helt rett. Tilfarerne skrus fast til svillen (A), og det legges isolerende EPS-plater mellom dem, i en stubbloftskonstruksjon. Gulvet dekkes til slutt med OSB-plater.
Punktfundamentene er en betongkloss med en gjengestang med mutter og skive. Det gjør at bunnsvillene (A og B) enkelt kan justeres på plass ved å skru på mutteren.
Bunnsvillen (A) festes til punktfundament, som består av gjengestenger støpt fast i betong. Når den er justert slik at den ligger helt rett, kuttes gjengestangen med en vinkelsliper ved mutteren på oversiden.
Monter tilfarere (B) til bunnsvillen (A). Her plasseres de med en avstand på 50 cm, som tilsvarer bredden på EPS-platene vi bruker som isolasjon i gulvet.
Tilfarerne (B) skrus fast med lange skruer - én vinkelrett gjennom bunnsvillen (A) inn i tilfareren og én skrått inn fra oversiden. I tillegg til tre støtter under hver tilfarer, gir det et solid hold og underlag til gulvet.
Skru fast lekter (C) på siden av tilfarerne, slik at du har noe å legge isolasjonsplatene på. De festes slik at det er 10 cm fra overkanten av lekten til overkanten av tilfareren. Det tilsvarer tykkelsen på EPS-platen.
02
Sider
11
Trinn
Stenderne til sidemodulene skal passe nøyaktig. Ellers får du problemer med å sette sammen modulene. Her har vi bestilt dem på eksakte mål, men du kan også kappe dem selv, hvis du er nøye med oppmåling og tilskjæring.
Begynn med å lage den bakerste modulen, deretter de to skrå sidemodulene og den fremste - og tyngste - til slutt.
Modulene skal plasseres slik at de stikker 2 cm utenfor bunnsvillen (A). Det sikrer at OSB-platene som sidene skal kles med, rekker ned og dekker bunnsvillen, samtidig som det er litt luft rundt platen.
Legg alle delene (D, E og F) til en modul opp på gulvet, både de loddrette stenderne og topp- og bunnsvillene. Stenderne plasseres med en senteravstand på 60 cm, og de tilpasses slik at det er plass til vinduer og dører.
Strek opp på topp- og bunnsvill når du har målt opp til stendernes nøyaktige plassering på modulen. Skru dem fast når du vet hvor alle skal sitte.
Den ferdige baksidemodulen settes opp. Her er det kjekt med noen sterke hjelpere, for den seks meter lange modulen er tung.
Modulen skrus fast til gulv og bunnramme når du har forsikret deg om at den står der den skal. De lange skruene plasseres med cirka én meters avstand.
Skru sammen stenderne (F) midlertidig når du skal bygge sidemodulene. Det gjør det lettere å skru fast toppsvillen (E), ettersom alle stenderne har forskjellige lengder.
Sidemodulen stilles opp, rettes inn og holdes i første omgang med tvinger. Når modulen står perfekt, skrus den fast til gulvet og den bakerste modulen.
Bygg den fremste modulen til slutt. Stenderne (F) skrus sammen midlertidig på samme måte som på sidemodulene, slik at det er mulig å løfte opp modulen uten toppsvillen (E). Det gjør det mye lettere å reise opp den tunge modulen.
OBS: Du kan klikke på bildet og se det i stort format.
Skru fast toppsvillen (E) ovenfra, når du har satt opp frontmodulen og plassert den riktig. Stenderne (F) er midlertidig skrudd sammen med en OSB-plate. Den fjernes så snart modulen er skrudd fast.
03
Kledning med OSB-plater
5
Trinn
De fire veggmodulene danner den bærende konstruksjonen til annekset. De kles nå utvendig med OSB-plater, som stiver konstruksjonen godt opp og gir bygningen stabilitet.
OSB-platene skrus fast til reisverket. De stedene det skal være vinduer og dører skrus platene bare fast, selv om de dekker åpningene. Det er nemlig mye lettere å skjære til platene etter at de er skrudd fast. Det sparer deg blant annet for mye oppmåling.
Mål opp til OSB-platene til veggen (J). De skal stikke ned over bunsvillen (A), slik at den er beskyttet og ikke synes. Her er det i tillegg satt opp et finmasket nett ned mot bakken, som vern mot fugler og andre dyr.
Monter OSB-plater (J) på alle vegger. Begynn nederst i den ene siden, og beveg deg derfra. Skru fast den første platen med én enkelt skrue i det ytterste, øverste hjørnet, slik at du kan justere den helt riktig på plass.
Sjekk at den første platen sitter helt rett, og skru den fast hele veien rundt. Det er viktig at nederste rekke sitter perfekt.
Sag til OSB-platen når du har skrudd den fast. Det er lettere å la platen ligge over en åpning enn å måle nøyaktig opp til hver enkelt plate før de monteres.
04
Den underliggende konstruksjonen
6
Trinn
Mellom den høye toppsvillen foran og den lave toppsvillen bakerst, skal det legges sperrer til et pulttak - det vil si et tak med helling kun én retning.
Sperrene plasseres med en senteravstand på 60 cm. De stikker litt ut i begge ender, slik at de danner et takutstikk. Vi lager utstikket litt større foran enn bak.
Det lages et hakk i alle sperrene, slik at de felles ned på toppsvillene og ligger an på hele flaten. Oppå sperrene legges OSB-plater, som danner et fast og solid undertak.
Legg opp sperren, og marker hvor det skal lages et hakk. Det er lettest hvis du bruker en vinkel. Med hakk i sperrene, sikrer du at de blir liggende på hele flaten på toppsvillen, og ikke bare på ett punkt.
Sperrene skrus fast med lange skruer til toppsvillene. Det er smart å male de ytterste sperrene før de monteres, hvis annekset skal males. Sperrene skråkappes også i endene, slik at de får loddrette snittflater.
Legg OSB-plater på taket. De skal danne et fast underlag til takkledningen. Platene settes sammen med fjær og not og trelim i alle sammenføyninger. Platene er 18 mm tykke, og tåler at du går på dem senere, hvis det er nødvendig.
Platene slås forsiktig sammen med en kloss, til sammenføyningen er helt tett. Slå aldri direkte på platene med hammeren - da ødelegger du kanten. Fjern overskytende lim før det tørker.
05
Takkledning
5
Trinn
På taket skal det legges en kraftig gummiduk, som kjøpes i ett stort stykke. Da slipper du å tenke på at du skal skjøte duken selv. Gummiduken limes fast til taket med et medfølgende lim. Det er viktig at det brukes et lim som er beregnet til duken.
I kantene på taket skrus det fast en kantlist - bortsett fra bakerst, der vannet skal kunne renne av. Listen skal sikre at du får laget en skikkelig avslutning på taket. Gummiduken skal gå over listen, limes fast og dekkes til slutt med beslag, som skrus fast.
Legg gummiduken på taket. Her er den levert på mål, litt større enn den skal være. Den stikker derfor litt utenfor kantene på alle sider av taket.
Fordel limet på taket når du har brettet halvparten av gummiduken over til den ene siden. Limet smøres enklest på i et jevnt lag med en malerrull på et forlengerskaft.
Legg gummiduken over i limet, og trykk den godt fast med en kost. Etterpå gjør du det samme i den motsatte siden.
06
Isolasjon
5
Trinn
Nå er det tid for å isolere annekset innvendig, slik at det kan brukes året rundt. Et isolert anneks holder ikke bare kulden ute, men beskytter også mot høye temperaturer utendørs i de varme sommerperiodene.
Isolasjonen legges mellom stenderne i veggene og mellom sperrene i taket. I taket blir isolasjonen liggende med en luftavstand på 2 cm opp til undertaket. Det gjør at kondensfukt kan ventileres vekk.
Under isolasjonen settes først OSB-plater, deretter gipsplater.
Mål avstanden mellom stenderne (F), slik at du kan skjære til isolasjonen. Legg til 1 cm i begge sider, slik at isolasjonen skjæres med overmål. Det gjør at den kan klemmes på plass og sitter helt tett i kanten.
Isolasjonen skjæres til litt på overmål. Det finnes spesielle kniver beregnet til å skjære i isolasjon. Du kan også bruke for eksempel en gammel brødkniv.
Press isolasjonen på plass mellom stenderne (F). Når de er skåret litt på overmål, sikrer du at isolasjonen blir sittende, og at den lukker tett mot kantene. Isolasjonen presses inn så den fyller rommet mellom stenderne og flukter med forkanten av dem.
07
OSB-plater på innsiden
5
Trinn
Vegger og tak skal kles med OSB-plater også på innsiden. Det gir en god stabilitet til bygningen.
Platene settes sammen med fjær og not, og skrus på veggen i forband. Altså litt forskjøvet, slik at skjøtene ikke ligger rett ut for hverandre.
Det holdes en avstand på 1 cm fra gulvet opp til platene på veggene. I alle hjørner og på kanten av alle platene settes det teip. Det gjøres både for å hindre trekk og for å hindre fuktig inneluft i å trekke ut i isolasjonen.
Sett OSB-plater (J) utenpå isolasjonen. Vær nøye med å sette første rekke helt rett. Husk å banke platene godt sammen før du skrur dem fast til stenderne.
Neste rekke OSB-plater settes opp. Den monteres forskjøvet, i forband, i forhold til rekken under. Du får et naturlig forband hvis du begynner rekken med den biten du har skåret av i foregående rekke.
Det settes OSB-plater (J) i taket, slik at isolasjonen er dekket også her. Begynn i det ene hjørnet i taket, og beveg deg til siden og deretter fremover. Det er smart med en enhåndsstøtte, hvis du ikke har hjelpende hender i nærheten.
Det tettes med teip i kanten av alle platene. Det hindrer trekk, og gjør også at fukt innenfra ikke trenger ut i konstruksjonen.
08
Oppsetting av gipsplater
6
Trinn
Utenpå OSB-platene settes det gipsplater. Det er enkelt å sette gipsplater på et fast underlag som OSB-plater. Da slipper du nemlig å treffe for eksempel en stender helt nøyaktig, men kan skru i hele underlaget.
Har du ikke noen til å hjelpe deg, får du bruk for en støtte til å holde platene på plass når du skal feste dem i taket.
Alle sammenføyninger sparkles og forsterkes med armeringsbånd. Veggene slipes slik at de blir helt jevne, og males til slutt.
Sett gipsplater (K) utenpå OSB-platene på innsiden. De skrus fast med gipsskruer, som i prinsippet kan plasseres hvor som helst, ettersom det er OSB-plater som underlag.
Gipsplatene løftes 3-5 mm fra gulvet, slik at det er plass til at tre og gips kan bevege seg litt. Det er enkelt å løfte platene hvis du plasserer dem på et par kiler.
Platene skrus fast. Gipsplatene skal også plasseres litt forskjøvet i forhold til hverandre. Det gir det sterkeste resultatet.
Skjær til gipsplatene, slik at det er åpning til dører og vinduer. Det enkleste er å la platen gå over åpningen, og deretter skjære den til etter at den er skrudd fast.
Taket skal også kles med gipsplater. Her får du igjen bruk for en støtte, hvis du ikke har hjelpende hender i nærheten.
09
Klikkgulv
6
Trinn
På gulvet i annekset legges et klikkgulv av laminat. Det har en sterk overflate og er motstandsdyktig overfor UV-stråling, som blir ganske massiv fra den store, sydvendte dobbeltdøren i annekset.
Klikkgulvet legges som et flytende gulv, med cirka 5 mm luft rundt langs kanten hele veien rundt. Bordene settes sammen i fjær og not med klikkskjøter. Bruk alltid en kloss mellom gulvbordet og hammeren, hvis du må slå bordene på plass. Ellers kan du ødelegge bordet.
Legg først et underlag til klikkgulvet oppå OSB-platene. Her er det et støydempende gulvunderlag som rulles ut og skjæres til i lengden. Det sikrer at klikkgulvet ikke klaprer.
Fjern noten på bordene til den første rekken, slik at det er selve gulvoverflaten som kommer til å ligge med litt avstand inn mot veggen. Her fjernes noten med en stikksag.
Legg den første rekken av klikkgulvet. Bordene klikkes sammen i endene, der det ene bordet må løftes litt for at bordene skal kunne klikke skikkelig sammen.
Mål opp til det siste bordet i den første rekken. Ettersom det skal være cirka 5 mm luft mellom klikkgulvet og veggen, får du lagt gulvstykket på plass. Blir det trangt, kan du eventuelt klikke sammen hele rekken, og legge den på plass samlet.
De neste rekkene legges i halvforband, slik at skjøtene er forskjøvet med et halvt bord i hver rekke. Det betyr at hver annen endeskjøt blir liggende rett overfor hverandre. Når en rekke er ferdig lagt, kan du slå forsiktig på bordene med en hammer og en slagkloss, slik at rekkene blir sittende tett sammen.
10
Dører og vinduer
5
Trinn
Det er viktig at vinduer og dører blir sittende i lodd og vater. Ellers kan du få problemer med at de lukkes skjevt eller butter mot karmen. Derfor skal du bruke vateret flittig når du justerer vinduene og dørene på plass.
Når du monterer dører, skal du først ta selve døren ut av karmen, slik at det bare er karmen du monterer i første omgang. Det er mye enklere å håndtere bare karmen enn hele døren. Dørene settes deretter i til slutt.
Monter karmen til dobbeltdøren i åpningen, som skal være cirka 3 cm større enn karmen. Da er det plass til kiler, oppklossing og isolasjon. Det er smart å være to når du skal montere en dobbeltdør.
Sjekk at karmen er plassert i lodd og vater. Det er viktig, så gjør deg flid. Hvis karmen ikke er helt rett, kan du få problemer med å åpne og lukke døren senere.
Karmen klosses opp, slik at den er i lodd og vater. Det krever som regel litt finjustering før den står helt nøyaktig. Sjekk med vateret, og ha små plastklosser i forskjellige tykkelser klare til å justere høyden med.
Skru fast karmen når den sitter, som den skal. Forbor til skruene - her bores det med et 6 mm bor til 6,5 mm karmskruer.
11
Kledningsbord
11
Trinn
Nå skal du i gang med den utvendige kledningen på annekset. Det skal settes opp liggende kledningsbord. De settes sammen med fjær og not, og skrus fast til avstandslister som gjør at det blir 19 mm luft mellom OSB-platene og kledningsbordene. Det sikrer ventilasjon, slik at eventuell fukt som måtte trenge inn kan komme vekk igjen.
På alle hjørner settes det opp hjørnelister. Det gir en pen avslutning, og er samtidig der hvor bordene skrus fast i endene.
Ventilasjon bak kledningen
Ved hjørnene festes kledningsbordene (R) til P, som også er en del av hjørnelisten (N og P).
Sag til en 73 x 73 mm stolpe (N) i lengderetningen, slik at det dannes en “L”. Denne “L-en” skal sitte ytterst på hjørnet som en hjørnelist, som både beskytter og gir en flott avslutning på veggen.
Lag en hjørnelist (P) av to kryssfinérstrimler som er 10 og 12 cm brede. De skrus sammen, slik at sidene på hjørnelisten blir like lange.
De to hjørnelistene (N og P) skrus sammen fra innsiden, slik at skruene sitter skjult. Den “hele” hjørnelisten sitter ytterst.
Hjørnelistene (N og P) skrus fast og males, før kledningsbordene (R) settes opp, slik at det er enkelt å komme til. Listene grunnes og får to strøk heldekkende trebeskyttelse. Det monteres også avstandslister til kledningsbordene.
Kledningsbordene (R) kappes til i lengden på kapp-/gjærsagen. Lager du et lite snitt i bordet før du kapper det helt, blir bordet kappet penere.
Kledningsbordene (R) monteres. De bankes godt sammen i fjær og not, før de skrus fast til avstandslistene (Q). Husk å bruke en kloss når du banker bordene sammen. Da unngår du å lage merker på bordene.
Bordene (R) skrus fast til avstandslistene (Q). En skrue i hver avstandslist per bord er fint. Plasser skruene cirka 2/3 ned på bordene, og i en rett linje på veggen.
Sørg for at det nederste bordet (R) flukter med underkanten på hjørnelisten (N og P). Det gir et harmonisk uttrykk.
Det er nødvendig å tilpasse bordene (R) under for eksempel døren, som her. Mål opp og tilpass et bord, slik at det passer under døren og hjørnelisten.
12
Terrasse
12
Trinn
Som avslutning på annekset, bygges det en terrasse på tre av sidene.
Det lages først en bærende konstruksjon av kraftige bjelker, som monteres til gjengestenger støpt fast i betong - det er samme type punktfundament som til annekset. Oppå bjelkene legges tilfarerne, som terrassebordene skrus fast til.
Det er viktig at terrassen har en solid konstruksjon, slik at den ikke svikter når du går på den. Her bruker vi en avstand mellom tilfarerne på 50 cm.
Konstruksjonen til terrassen består av kraftige bjelker (G), med tilfarere (S) oppå.
Bjelker og tilfarere beskyttes mot fukt med en beskyttende, vannfast teip. Du kan også bruke murpapp.
Lag punktfundamenter til terrassen. En gjengestang støpes fast i betongfundamentet. Det bores hull i bjelken (G), slik at den kan plasseres på gjengestangen og justeres på plass.
Sett en mutter og en skive på gjengestangen. Mutteren gjør det enkelt å justere bjelken. Du skrur bare på mutteren, til bjelken ligger helt rett.
Vil du forlenge en bjelke (G), kan du lage sammenføyningen ved å skru sammen to bjelker med et godt overlapp, og plassere gjengestangen i sammenføyningen.
Den bærende konstruksjonen lages ferdig. Bjelkene (G) plasseres med en avstand på 70 cm og settes fast til gjengestengene i punktfundamentene. Materialene beskyttes med et fuktbeskyttende gummibånd på toppen.
Sjekk at konstruksjonen ligger helt rett, før du strammer mutterne på oversiden. Hvis det er unøyaktigheter, er det enkelt å finjustere på mutterne på undersiden.
Tilfarerne (S) skrus sammen til en ramme, som skal monteres oppå de bærende bjelkene (G). Avstanden mellom tilfarerne er 50 cm, og de skrus fast til en tverrstiver foran og bak, slik at det dannes en firkantet ramme.
Plasser tilfarerrammen (S) oppå de bærende bjelkene. Rammen plasseres med en avstand til veggen på cirka 8 cm, og skrus fast til de bærende bjelkene (G).
Det legges tilfarere (S) enkeltvis der terrassen skal ha et skrått hjørne. Alle tilfarere beskyttes også med en beskyttende teip på toppen etter at de er satt fast. Du kan eventuelt også bruke murpapp.
Legg terrassebord. De skrus fast til tilfarerne med selvskjærende terrasseskruer. Sørg for at det er jevn avstand mellom bordene ved å bruke avstandsbrikker.
Bordene trekkes enkelt på plass med denne spesielle tangen. Den retter opp bordet når avstandsbrikken er plassert, slik at det kommer til å ligge helt rett og med riktig avstand til bordet ved siden av.
Materialer
98 x 98 mm:
- Bunnsvill, gulv (A)
- Tilfarer (B)
36 x 48 mm lekter:
- Lekter (C) (til isolasjon)
48 x 123 mm:
- Bunnsvill, vegg (D)
- Toppsvill (E)
- Stendere (F)
- Tilfarere til terrasse (G)
73 x 148 mm:
- Sperrer (H), 480 mm
18 mm OSB-plate:
- Til gulv, tak, himling, utvendige og innvendige vegger (J)
13 x 900 x 2400 mm gipsplater:
- Til innvendige vegger (K)
22 x 198 mm bord:
- Kantbord (L)
- Kantbord (M)
73 x 73 mm:
- Til hjørnelister (N)
18 mm kryssfinérplate:
- Til hjørnelister (P)
19 x 36 mm lister:
- Avstandslister (Q)
22 x 145 mm liggende kledning:
- Til ytterkledning (R)
48 x 73 mm:
- Til terrassekonstruksjon (S)
- Kantlist (T) (til taket)
28 x 145 mm terrassebord:
- Til terrassegulvet (U)
Dessuten:
- Gjengestenger, M20 med skiver og muttere
- Tørrbetong
- Trelim
- Nett til musesikring
- EPS-plater, 50 x 100 mm
- Klikkgulv, med gulvunderlag
- Knauf Ecobatts isolasjon
- EPDM-gummiduk til tak
- Lim til gummiduken
- Beslag
- Isolasjonsteip
- Armeringsstrimler til gips
- Sparkelmasse
- Beskyttende teip til tilfarere
- Fugeskum
- Trebeskyttelse
- Kiler i forskjellige størrelser
- Dobbeltdør, 200 x 200 mm
- 2 mindre vinduer
- 1 dør, 90 x 200 mm
- Diverse skruer: korte og lange skruer, karmskruer, fasadeskruer, gipsskruer
Spesialverktøy
- Enhåndsstøtte
- Terrassebord-oppretter
Tidsforbruk
2-3 uker.
Pris
Cirka 250.000 kroner.
Vanskelighetsgrad
Dette er et stort prosjekt, som krever en god oversikt, men de enkelte deloppgavene er ikke vanskelige i seg selv.