Anneks

Anneks, gjestehus eller hagehytte. Uansett hva de kalles, får du her oppskriftene på et par små og hyggelige, isolerte hytter, som gjester kan sove i når de er på besøk. I tillegg til byggeveiledningene får du også mange gode artikler som handler om fundament, materialdimensjoner, kledning og hva du ellers har bruk for når du skal bygge.

  Anneks eller gjestehus

  Ordet anneks brukes faktisk om et kirkesogn, som er tilknyttet et annet sogn. Det visste du kanskje ikke? At det derimot også er en mindre bygning, som er tilknyttet et hus eller ei hytte, er noe de fleste vet.

  Et anneks brukes ofte som gjestehus, og bygges i tilknytning til ei hytte eller et hus. I tillegg til å bli brukt som gjestehus, er et anneks også glimrende til oppbevaring av hagemøbler og andre ting som skal skjermes mot været. Bygger du det godt isolert, med varme og lys, har du kanskje også et helårs hjemmekontor.

  Et anneks eller et gjestehus er altså en enkel og praktisk løsning, hvis du ønsker å utvide huset, men ikke har tid eller overskudd til å sette i gang med en større ombygging.

  Du kan bygge et anneks i enten murstein eller tre. Hvis du bygger et anneks til ei hytte, er det smart å bygge annekset i samme stil som hytta. Et anneks i murstein kan være det riktige hvis du bygger annekset i tilknytning til et murhus.

  Byggetillatelse når du bygger anneks

  Når du bygger anneks, skal du passe på å overholde reguleringsplaner, lover og regler.. Bygger du annekset selv, er det viktig at du er oppmerksom på når du må søke byggetillatelse, og når du ikke trenger å gjøre det. I tillegg skal du selvfølgelig overholde regler med avstand til tomtegrense, byggets høyde m.m., når du bygger annekset ditt.

  Her kan du lese mye mer om hva du skal være oppmerksom på før du begynner å bygge: Dette skal du vite før du bygger små bygninger

  Bygg et anneks selv

  Bygger du et anneks selv, kan du gjøre det billigere (og bedre) enn om du kjøper et ferdig byggesett. Du er også selv herre over hvordan annekset skal se ut når du bygger det selv, og du bestemmer også selv hvilken kvalitet du vil bygge annekset i.

  Du kan også enkelt bygge et anneks av gjenbruksmaterialer. På den måten kan du bygge et anneks enda billigere, og du kan få ekstra kvadratmeter i form av et gjestehus eller oppbevaringsrom til nesten ingen penger.

  I byggeveiledningene til våre annekser, viser vi hvordan du med enkle, gjennomtenkte konstruksjoner kan oppnå resultater med høy kvalitet. Følg tegningene våre, trinn for trinn, og få et anneks du kan være stolt av, og et kvalitetshus som holder i mange år. Vi har flere forskjellige anneks du kan velge å bygge.

  LES OGSÅ: Kvadratisk anneks med diagonalt skråtak

  Isolert anneks

  Hvis du bygger et anneks som du gjerne vil bruke som gjestehus, bør du isolere annekset. Hvis du isolerer annekset, kan du også få et frostfritt oppbevaringsrom hvis du har en liten varmekilde i det. Det kan være nyttig hvis du vil oppbevare verktøy på batteri, planter eller lignende, som skal beskyttes mot vinterens kulde.

  Et isolert anneks har også et bedre inneklima enn et uisolert anneks, og det er ikke i samme grad utsatt for råte og sopp. Et isolert anneks er selvfølgelig også enklere å varme opp til romstemperatur, hvis du har behov for det i løpet av vinteren.

  LES OGSÅ: Isolert anneks for 250.000 kroner

  Et solid fundament sikrer at annekset blir stående

  Vi anbefaler at den bærende og avstivende konstruksjon lages grundig. Hvis grunnen er myk, kan annekset synke, men ved å lage et solid punktfundament, så blir annekset garantert stående mange år fremover. Følg tegningene og innkjøpslistene våre nøye. Vi viser deg hvordan du for eksempel kan støpe betongklosser under stolpene. Klossene støpes ganske enkelt ved å helle cirka 5 cm ferdigblandet betong ned i de utgravde hullene.

  Sett ditt eget preg på annekset

  Et hjemmebygget anneks er et morsomt og utfordrende gjør det selv-prosjekt. Både for den erfarne, som kan utfordre seg selv med smarte detaljer, og for den uerfarne, som kan lære mye underveis. Et anneks er ufarlig å bygge, så lenge du forsikrer deg om at fundamentet er i orden. Når du bygger dtit eget anneks, får du også stor mulighet til å sette ditt eget preg på bygget.