Her har vi kommet til den tredje dagen, da bunnsvillen med de siste stolpeskoene senkes på plass i skoene vi støpte fast på dag 2. Første dag støpte vi alle rørene, som skoene står i, fast i bakken.

Her har vi kommet til den tredje dagen, da bunnsvillen med de siste stolpeskoene senkes på plass i skoene vi støpte fast på dag 2. Første dag støpte vi alle rørene, som skoene står i, fast i bakken.

Fundament

Et godt fundament er viktig hvis konstruksjonen som bygges oppå skal være stabil og kunne holde i mange år. Et godt fundament trenger dog ikke være vanskelig å støpe.

LES OGSÅ: Forskalingsblokk – veien til et solid fundament

Fundament på den enkle måten

Det krever langt mindre arbeid og langt færre materialer å lage et punktfundament enn å støpe en ringmur. Det kan likevel være vanskelig å få alle punktene til fundamentet ditt på linje. Det problemet løser du en gang for alle ved å støpe fundamentet ditt over tre dager, akkurat som vi gjorde.

Unngå å grave renner til fundamentet

I teorien er det enkelt å etablere et fundament med punkter - et såkalt punktfundament til en ny hytte eller et sykkelskur. Og det er langt enklere enn å støpe en ringmur. I stedet for å fjerne tonnevis av jord i renner, som du etterpå skal fylle opp med like mye betong, støper du noen stolpesko fast i hvert sitt hull og skrur fast bunnsvillen til bygget på dem.

Få helt rette linjer

Mens du unngår en masse gravearbeid, er det også mye enklere med et fundament som består av punkter. Det er bare en enkelt del som kan være litt problematisk. Det er nemlig ikke helt enkelt å holde orden på at de adskilte stolpeskoene havner nøyaktig på rekke når de lages på hver sin adskilte plass .

Støp fundament over flere dager

En måte å gjøre fundamentstøpingen enklere på, er ved å strekke arbeidet ut over flere dager - dog uten å jobbe mer. Det handler nemlig om å støpe fundamentetet i flere omganger.

Støp fundament - dag 1: Fundamentet støpes uten sko
Første dagen støper vi hule rør fast i bakken. Her skal stolpeskoene til fundamentet senere plasseres. Rørene trenger ikke stå særlig presist.

Støp fundament - dag 2: Støp fast sko i hjørnepunktene Neste dag støper vi en sko fast i hvert hjørne.

Støp fundament - dag 3: De siste skoene støpes ned samlet Først tredje dag støper vi de øvrige skoene til fundamentet fast – etter å ha skrudd dem fast på bunnsvillen. Da er det ingenting som kan gå galt.

Derfor bruker vi stolpesko

Stolpesko brukes ofte som et alternativ til å grave ned stolper. Den store fordelen er at du hever stolpen bort fra den fuktige bakken. Men stolpesko kan også brukes i støpte fundamenter, som her.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Les mer om hvordan du bruker stolpesko

Plasser stolper på samme måte

Teknikken fra punktfundamentet kan også brukes på stolper. Vil du sette opp en rekke stolper på nedstøpte stolpesko, kan du benytte akkurat samme metode og få alle de samme fordelene. I stedet for bunnsvillen, skrur du stolpeskoene på en midlertidig planke underveis i prosessen. Når betongen har størknet rundt stolpeskoene, fjerner du bare planken. Dermed står stolpeskoene helt rett, og du kan skru på stolpene. Du skal dog være oppmerksom på at konstruksjonen blir mindre stabil enn om du graver ned stolpene. Bygger du for eksempel en levegg eller et stakitt, er du nødt til å støtte stolpene med noen avstivende, skrå stolper.

Få en komplett byggeveiledning: Verdens enkleste fundament I byggeveiledningen på denne siden, kan du finne en komplett guide til hvordan vi gjorde det når vi støpte vårt fundament. Du får også en materialliste, slik at du kun trenger å reise til byggvarehuset én gang. God fornøyelse.