Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Støp verdens enkleste fundament

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Støp fundamentet ditt selv. Det er lett hvis du følger disse enkle retningslinjene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager

I første omgang støper du kun fast stolpesko i hjørnene. Alle de øvrige skoene slipper du å holde styr på i støpeprosessen. De skrur du nemlig fast på bunnsvillen før den plasseres i de første stolpeskoene. Da skal du bare fylle betong i de rørene som de senkes ned i.

Intro

Fundament

Et godt fundament er viktig hvis konstruksjonen som bygges oppå skal være stabil og kunne holde i mange år. Et godt fundament trenger dog ikke være vanskelig å støpe.

LES OGSÅ: Forskalingsblokk – veien til et solid fundament

Fundament på den enkle måten

Det krever langt mindre arbeid og langt færre materialer å lage et punktfundament enn å støpe en ringmur. Det kan likevel være vanskelig å få alle punktene til fundamentet ditt på linje. Det problemet løser du en gang for alle ved å støpe fundamentet ditt over tre dager, akkurat som vi gjorde.

Unngå å grave renner til fundamentet

I teorien er det enkelt å etablere et fundament med punkter - et såkalt punktfundament til en ny hytte eller et sykkelskur. Og det er langt enklere enn å støpe en ringmur. I stedet for å fjerne tonnevis av jord i renner, som du etterpå skal fylle opp med like mye betong, støper du noen stolpesko fast i hvert sitt hull og skrur fast bunnsvillen til bygget på dem.

Få helt rette linjer

Mens du unngår en masse gravearbeid, er det også mye enklere med et fundament som består av punkter. Det er bare en enkelt del som kan være litt problematisk. Det er nemlig ikke helt enkelt å holde orden på at de adskilte stolpeskoene havner nøyaktig på rekke når de lages på hver sin adskilte plass .

Støp fundament over flere dager

En måte å gjøre fundamentstøpingen enklere på, er ved å strekke arbeidet ut over flere dager - dog uten å jobbe mer. Det handler nemlig om å støpe fundamentetet i flere omganger.

Støp fundament - dag 1: Fundamentet støpes uten sko
Første dagen støper vi hule rør fast i bakken. Her skal stolpeskoene til fundamentet senere plasseres. Rørene trenger ikke stå særlig presist.

Støp fundament - dag 2: Støp fast sko i hjørnepunktene
Neste dag støper vi en sko fast i hvert hjørne.

Støp fundament - dag 3: De siste skoene støpes ned samlet
Først tredje dag støper vi de øvrige skoene til fundamentet fast – etter å ha skrudd dem fast på bunnsvillen. Da er det ingenting som kan gå galt.

Derfor bruker vi stolpesko

Stolpesko brukes ofte som et alternativ til å grave ned stolper. Den store fordelen er at du hever stolpen bort fra den fuktige bakken. Men stolpesko kan også brukes i støpte fundamenter, som her.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Les mer om hvordan du bruker stolpesko

Plasser stolper på samme måte

Teknikken fra punktfundamentet kan også brukes på stolper. Vil du sette opp en rekke stolper på nedstøpte stolpesko, kan du benytte akkurat samme metode og få alle de samme fordelene. I stedet for bunnsvillen, skrur du stolpeskoene på en midlertidig planke underveis i prosessen. Når betongen har størknet rundt stolpeskoene, fjerner du bare planken. Dermed står stolpeskoene helt rett, og du kan skru på stolpene. Du skal dog være oppmerksom på at konstruksjonen blir mindre stabil enn om du graver ned stolpene. Bygger du for eksempel en levegg eller et stakitt, er du nødt til å støtte stolpene med noen avstivende, skrå stolper.

Veiledning

Dag 1: fundament støpes uten sko

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Første dag støper du bare ned alle punktfundamentene, hver avsluttet med et rør, som holdes åpent - det er her stolpeskoene senere skal støpes fast millimeterpresist.

Rørene stikker litt opp av bakken, mens resten av støpen senere skjules under gress eller stein. Overkanten plasseres i samme høyde, høyst 5 cm lavere enn den planlagte bunnsvillen.

Skal bygget stå i mange år, må fundamentene frostsikres, f.eks. ved å grave dem ned i frostfri dybde.

1

Vi begynner med å trekke ut snorer der stolpeskoene skal stå. Hvis vi setter en pinne å trekke snoren på i hjørnene, vil den være i veien, så vi setter i stedet to pinner til hver side - altså to i hvert hjørne.

2

Hullene graves ut og fylles delvis med en grov betong. Den kan kjøpes ferdig, eller blandes av 1 del sement, 3 deler støpesand og 3-4 deler småstein. Fyll til 25 cm under bakkenivå. Fjern eventuelt snorene imens.

3

30 cm lange rør settes ned i betongen og trykkes litt ned i den. Men først er de stappet tett nederst, med for eksempel mineralull i en pose. Avstanden mellom punktene kan tilpasses bæringene i veggen.

4

Rørene rettes opp mens du fyller betong rundt dem. Med hjelp av snorene, retter du dem inn på linje og i høyden. Det er pent at de står presist, men de siste milli meterne kommer først når stolpeskoene støpes fast.

Dag 2: støp fast sko i hjørnepunktene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Neste dag er betongen rundt rørene dine fast. Det gjør det mye enklere å støpe fast en stolpesko i nøyaktig posisjon, fordi den kan klosses opp med støtte på overkanten av røret.

Har du det travelt, støper du fast alle skoene enkeltvis på den måten, men kan du utsette byggingen en dag, så nøyer du deg med å støpe fast bare skoene i hjørnene nå. Da slipper du å måtte finjustere plasseringen av de andre skoene.

1

Røret fylles med en fin betong, uten grove steiner - først skal du ta opp posen med mineralull. Betongen blandes slik at den flyter lett sammen. Blander du selv, brukes 1 del sement og 3 deler støpesand.

2

Betongmassen vibreres ved å slå på siden av røret, slik at det ikke blir igjen noen luftlommer i støpen. Fyll opp til overkanten, og glatt overflaten.

3

Stolpeskoens stang stikkes ned i den våte betongen, og betongen vibreres igjen med slag mot røret, slik at betongen smyger seg tett rundt stangen.

4

Stolpeskoene rettes inn etter snorene og understøttes med listestykker og avstandsklosser, til bunnen av skoen er der du vil ha undersiden av bunnsvillen. Du bør maksimalt la 5 cm av stangen stikke opp.

Dag 3: resten av skoene støpes ned

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Tredje morgen sitter stolpeskoene i hjørnene solid fast. Vi kan altså plassere bunnsvillen i dem, og skru den fast på dem. Fordi vi i forkant har skrudd fast de øvrige stolpeskoene på svillen, lander de automatisk helt nøyaktig.

Nå skal de bare støpes fast - om du fyller betong i rørene før eller etter at bunnsvillen plasseres, spiller ingen rolle.

Alt etter størrelsen, kan du sette sammen bunnsvillen og legge den opp i én gang, eller legge den i mindre deler.

1

Bunnsvillen med de siste skoene settes på de nedstøpte hjørnestolpeskoene, etter at de tomme rørene er fylt med frisk betong. Alternativt fyller du rørene med betong etter at bunnsvillen er plassert.

2

Bunnsvillen skrus fast i skoene i hjørnene, og den bløte betongen rundt de nye skoene vibreres tett sammen ved å slå på rørene. Rett eventuelt opp bunnsvillen, hvis den er litt skjev.

Materialer

Grov betong
• Fin betong
• 100 mm støperør, 30 cm lange
• Bunnsvill, f.eks. 98 x 148 mm
• Stolpesko
• Vinkelbeslag
• Beslagskruer

Tegning

Slik støpes fundamentet

Betongen i punktfundamentets usynlige del fyller hullet til litt under bakkenivå, mens den synlige delen støpes inne i et rør. Det stikker så langt opp at stolpeskoen høyst får 5 cm fri hals.

Røret er fylt med isolasjon mens betongen størkner. Dagen etter kan vi derfor fjerne det, og støpe fast stolpeskoen inne i røret, mens skoen støttes på overkanten av røret.

Plastrørene retter vi inn på linje etter snorer - men vi retter dem også til i høyden, så alle stikker opp av bakken, til samme høyde. Hullet rundt dem fyller vi kun nesten opp med betong. Betongen kan til slutt skjules av stein eller gress, slik at det bare er rørene med stolpeskoene som synes.

Hvis du bruker papprør, er de enkle å fjerne til slutt, slik at det er de runde betongsøylene som synes.

Logg inn kjøp tilgang

3D-modell

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Punktfundament

Stolpesko, rør og betong. Så lite skal til for å bygge et stabilt fundament.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Støpes i rør

Selve stolpeskoene støpes fast i 10 cm rør. Da blir det enklere å styre.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Stolpesko støpt i rør

Da får du enkelt stolpeskoene i vater og til å flukte med hverandre

TIPS: Fast avstand mellom stolpene

TIPS: Enkel dybdestopp med teip

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Støp verdens enkleste fundament
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake